Condamnări de peste 3.000 de ani închisoare în cazul „conspirației Fenerbahce”. Tot Gulen e de vină

DE Adina Mutăr | 05.06.2021 - 18:04
Mesut Ozil și președintele Ali Koc de la Fenerbahce în timpul semnării unui contract/ Foto: REUTERS

Un tribunal din Turcia a dat condamnări „istorice” unui executiv media și unui fost șef de poliție pentru conspirație în a aduce acuzații de aranjare a meciurilor împotriva clubului de fotbal Fenerbahce.

SHARE

Președintele Fenerbahce a fost închis pentru aranjarea meciurilor în urmă cu un deceniu, iar clubului i s-a interzis să joace în competiții europene timp de două sezoane, dar cazul a fost redeschis după ce procurorii au descoperit că a întregul caz a fost întemeiat pe o conspirație.

Acuzațiile de aranjare a meciurilor din 2011 au fost făcute de procurori ce aveau legături cu Fethullah Gulen, un cleric cu reședință în SUA despre care președintele turc Erdogan susține că a organizat tentativa de lovitură de stat din 2016, o acuzație pe care Gulen o neagă.

Fotbalul turcesc la acea vreme a fost asaltat de acuzații de aranjare a meciurilor.

Fostul președinte al Fenerbahce, Aziz Yildirim, a fost condamnat la șase ani de închisoare după ce a fost acuzat că aranjează meciuri și că a format o organizație ilegală. A petrecut un an după gratii.

La proces, el a negat acuzațiile și a spus că întregul caz a fost fabricat special pentru a submina clubul din Istanbul, care a câștigat campionatul intern al Turciei de 19 ori.

Citește și

Preşedinte Erdogan a anunţat descoperirea unui depozit important de gaze în Marea Neagră

Proiectul gigant al lui Erdogan: canalul care va lega Marea Neagră și Marea Marmara

 

În 2016, în cadrul unui proces, a reieșit că acuzațiile de aranjare a meciurilor din 2011 ar fi un complot al susținătorilor lui Gulen, care s-au infiltrat în justiția și poliția turcești, pentru a denigra clubul și a-i elimina pe directorii acestuia.

Curtea l-a condamnat vineri pe Hidayet Karaca, șeful grupului media Samanyolu - închis ulterior de Guvern - la 1.406 de ani de închisoare. Karaca a fost acuzat că a instigat la interceptări ale apelurilor telefonice și la falsificarea unor documente.

Fostul șef de poliție Nazmi Ardic a fost condamnat la 2.170 de ani, acuzat de falsificare de documente și conspirare împotriva clubului.

Curtea a pronunțat pedepse cu închisoarea pentru cel puțin 25 de inculpați, a declarat agenția de știri Anadolu.

Președintele Fenerbahce, Ali Koc, a declarat reporterilor că decizia judecătorească a dovedit că clubul a fost victima nevinovată a unui complot împotriva acestuia de către „rețeaua Gulen”. El a promis să urmărească căile legale pentru compensarea „financiară și morală”.

Procurorii și judecătorii care s-au pronunțat asupra cazului inițial au fugit din țară în urma încercării de lovitură de stat din 2016.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te