Armata americană a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, a indicat un înalt responsabil militar american, generalul Kenneth McKenzie, citat de AFP.
Citește și: Interlopul Mircea Nebunu către Bebino: 50 de ani să-ți dea ăștia, sclavule. Tu i-ai legat pe toți
Şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat presei că soldaţii americani au "demilitarizat", adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.
CITEȘTE ȘI: Valentina Pelinel nu exclude să îi ofere lui Cristi Borcea al zecelea copil: „Ar fi o binecuvântare”
"Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată", a spus el. "Nu vor putea fi folosite de nimeni", a subliniat generalul McKenzie.
Citește și: Efectul nevaccinării: În România se moare de cinci ori mai mult de COVID decât în Israel
"Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz", a adăugat el. "Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată", a continuat responsabilul american.
Pentagonul, care a desfăşurat 6.000 de soldaţi pentru a ocupa, securiza şi a face să funcţioneze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la faţa locului 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine - la un cost de 1 milion de dolari bucata - şi 27 de autovehicule uşoare Humvee. Toate au fost scoase din uz.
Autovehiculele "nu vor fi niciodată folosite de nimeni", a dat asigurări generalul McKenzie.
CITEȘTE ȘI: Efectul nevaccinării: în România se moare de cinci ori mai mult din cauza COVID decât în Israel
De asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.
"Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcţiune până în ultimul minut", chiar înainte de decolarea ultimului avion, a indicat generalul McKenzie.
"Este o procedură complexă şi îndelungată de a demonta aceste sisteme", a explicat el. "Aşa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată", a ţinut să adauge responsabilul american, potrivit Agerpres.