Apare o mega-autostradă care va lega România și Grecia. Cum îi grăbește Putin construcția ?

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.01.2024 - 19:15
Apare o mega-autostradă care va lega România și Grecia. Cum îi grăbește Putin construcția ? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Apare o mega-autostradă care va lega România și Grecia. NATO vrea să o folosească pentru a desfășura rapid forțe în Flancul Estic, susține presa bulgară.

SHARE

Presa bulgară anunță că construcția autostrăzii între Burgas și Varna este o prioritate cheie pentru NATO, ca parte a coridorului de transport VIII Duras - Varna și a construcției coridorului Constanța - Salonic. 

Apare o mega-autostradă care va lega România și Grecia. Cum îi grăbește Putin construcția ?

Aceste coridoare internaționale de transport sunt de o importanță strategică cheie pentru desfășurarea rapidă a forțelor NATO, a declarat marți, pentru BNT, șeful apărării, amiralul Emil Eftimov. 

Cu o zi în urmă, ministrul Todor Tagarev a sintetizat că Bulgaria trebuie să investească aproape 6 miliarde de euro în proiecte de infrastructură pentru a-și consolida securitatea și pentru a asigura infrastructura pentru Alianță.

Citește și: Ucraina, furioasă după ce România a făcut alianță cu Turcia în Marea Neagră. Care sunt motivele?

De ani de zile, Autostrada Mării Negre a fost literalmente la cota 0, iar autoritățile bulgare nu au ales încă un traseu. Ultimele informații detaliate despre acest proiect au fost furnizate în primăvara anului trecut.

Promisiunea guvernului interimar a fost că Autostrada Mării Negre va avea o evaluare a impactului asupra mediului (EIM) în 2024. 

Autostrada dintre Varna și Burgas are o lungime de 104 km, iar până în prezent au fost construiți doar 8 km. În prezent, guvernul bulgar încearcă să finalizeze autostrăzile Hemus, Struma, Ruse - Veliko Târnovo și Podul peste Dunăre II. 

"În condițiile războiului Rusiei în Ucraina, s-a pus întrebarea dacă este necesar și cum să se consolideze apărarea țărilor NATO, în special flancul de sud-est, unde se află Bulgaria și România", a declarat Eftimov. El a comentat că pentru Bulgaria și România a fost adoptat un pachet pentru așa-numita prezență înaintată adaptată a forțelor NATO.

Citește și: Fost șef NATO propune aderarea Ucrainei, fără teritoriile ocupate de Rusia

În cadrul prezenței adaptate am început să vorbim despre Centrul de Coordonare Maritimă de la Varna, am început să vorbim despre intensificarea poliției aeriene, despre o divizie multinațională în România și despre alte câteva inițiative de instruire care au loc", a declarat șeful Apărării pentru BNT.

El a reamintit că, în acest sens, a fost înființat grupul de luptă multinațional în Bulgaria sub comandă italiană.

În timpul summitului NATO de la Vilnius s-a decis întărirea acestui grup de luptă la o brigadă, ceea ce înseamnă cel puțin 1.500 de militari, potrivit mediapool.bg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te