Analiștii spun că ocuparea Soledar e o victorie a la Pirus, în timp ce Rusia susține că a învins

DE Alexandru Pop | Actualizat: 14.01.2023 - 19:40
Analiștii spun că ocuparea Soledar e o victorie a la Pirus, în timp ce Rusia susține că a învins - Foto: Noah Brooks

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au obţinut o victorie semnificativă, prin capturarea orașului Soledar, din estul Ucrainei. Dar analiștii militari avertizează că orașul cu mine de sare are o valoare simbolică mai mare decât cea strategică.

SHARE

Situația de la sol, în ceea ce rămâne din Soledar, a rămas neclară, oficialii ucraineni subliniind că luptele sunt încă în desfășurare.

Un echipaj de filmare de la CNN a informat că a văzut trupe ucrainene retrăgându-se la periferia orașului, vineri seara.

Dacă se confirmă ocuparea Soledarului de către Rusia, probabil că va fi salutată la Moscova drept o victorie semnificativă, după luni de evoluţii nefavorabile, pe câmpul de luptă.

De asemenea, se așteaptă să crească influenţa politică a fondatorului companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărei luptători au fost puternic implicați în operațiune.

citeşte şi: Grupul paramilitar rus Wagner susține că armata rusă nu ar fi fost implicată în atacul de la Soledar

Cu toate acestea, conform analiștilor militari, controlul orașului, care avea o populație, înainte de război, de aproximativ 10.000 de locuitori, va oferi Rusiei puțin avantaj în luptele în curs, în afară de îmbunătățirea poziției sale în bătălia pentru oraşul Bakhmut, din apropiere.

„Soledar în sine nu are o semnificație strategică majoră”, a spus expertul militar din Israel David Sharp.

„Capturarea sa ar trebui privită ca parte a bătăliei pentru Bahmut – desigur, va îmbunătăți poziția Rusiei în Bahmut, din nord, dar armata rusă ar avea nevoie de progrese suplimentare în zonă”, a spus el pentru The Moscow Times.

citeşte şi: Lupte sângeroase, pentru controlul oraşului Soledar din estul Ucrainei. Forţele ucrainene rezistă

Ministerul rus al Apărării a încercat să prezinte capturarea Soledarului ca o piatră de hotar în bătălia de luni de zile pentru Bahmut, afirmând vineri într-o declarație că căderea orașului a fost „importantă” și ar permite forțelor ruse să taie liniile de aprovizionare ucrainene în zonă.

Corespondentul de război al presei de stat ruse, Alexander Sladkov, a postat un videoclip cu ceea ce păreau a fi cadavrele soldaților ucraineni din Soledar, cu fotoinformaţia: „Un alt eșec ucrainean”.

Cu toate acestea, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA a declarat că ocuparea Soledar este puțin probabil să ducă la încercuirea iminentă a Bahmut.

„Capturarea Soledarului – o așezare mai mică de 5,5 mile pătrate – nu va permite forțelor ruse să exercite controlul asupra liniilor de comunicație terestre critice ucrainene în Bahmut și nici nu va poziționa mai bine forțele ruse pentru a încercui orașul”, a spus grupul de reflecție în informarea zilnică. eliberat joi.

Nu există cifre oficiale ale victimelor bătăliei pentru Soledar, dar se crede că peste opt luni de luptă pentru controlul asupra Bahmut au lăsat un număr de mii de morți și răniți, de ambele părți.

Unii observatori cred că intensitatea luptei din Soledar și Bahmut se datorează ambițiilor lui Prigozhin, care se pare că a împins recruții Wagner în plin lupte în încercarea sa de a obține o victorie pe câmpul de luptă.

Marți, Prigojin a postat o fotografie cu el însuși cu un grup de soldați în ceea ce el a afirmat că este o mină de sare din Soledar, adăugând că Wagner este singurul responsabil pentru victoria Rusiei.

„Vreau să subliniez încă o dată că nicio unitate nu a luat parte la asaltul asupra Soledar, cu excepția luptătorilor Wagner”, a spus Prigozhin într-o declarație emisă în aceeași zi.

În special, Wagner a desfășurat foști deținuți recrutați din închisorile Rusiei - cu promisiunea de a asigura o eliberare anticipată - în primele linii din jurul lui Bahmut.

Sharp a spus că disponibilitatea Rusiei de a folosi foștii deținuți pentru a lupta în Ucraina a reprezentat o resursă unică care i-a îmbunătățit șansele de câștig, chiar dacă foștii deținuți au fost „cheltuiți fără milă pe front”.

Prigojin este blocat de luni de zile, într-o dispută cu comandanții militari ai Rusiei, pe care i-a criticat în mod repetat pentru ceea ce el descrie drept incompetența și timiditatea lor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te