Lupte sângeroase, pentru controlul oraşului Soledar din estul Ucrainei. Forţele ucrainene rezistă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.01.2023 - 13:43
Lupte la Soledar / Foto: Profimedia

Rusia îşi consolidează trupele în Ucraina, dar forţele ucrainene rezistă în luptele înverşunate care se dau în şi în jurul oraşul Soledar (estul Ucrainei), a declarat ministrul ucrainean adjunct al Apărării, Hanna Maliar.

SHARE

Numărul unităţilor militare ruse în Ucraina a crescut de la 250, câte erau acum o săptămână, la 280, în prezent, a indicat responsabila ucraineană într-o conferinţă de presă, în timp ce Moscova încearcă să obţină 'iniţiativă strategică'.

'Luptele cele mai înverşunate şi mai violente continuă şi astăzi în zona Soledar', a spus Maliar, adăugând că 'ei (ruşii) calcă peste propriile lor cadavre'.

Citește și: Optimism extraterestru, la MT: 2.000 km de autostradă până în 2030, în România. Acum nu avem 1.000

'Rusia trimite mii de cetăţeni ai săi la abator, dar noi rezistăm', mai spune responsabila de la Kiev, potrivit căreia, 'în pofida unei situaţii dificile, soldaţii ucraineni se bat fără încetare'.

'Periferiile oraşului (Soledar) sunt presărate cu corpurile soldaţilor ucişi ai lui (Vladimir) Putin', a mai spus ea, omagiind 'rezilienţa şi eroismul' forţelor ucrainene angajate în această bătălie violentă care durează de mai multe luni.

Un alt înalt responsabil militar, generalul de brigadă Oleksii Gromov, declarase anterior că situaţia militară din Ucraina este în continuare 'dificilă', cu cele mai grele lupte pe frontul de est.

Citește și: FOTO În București, „șmecheria” în trafic n-are vârstă: Mercedes pe contrasens, la Romană, în 1943

Rusia încearcă din vară să cucerească zona Soledar

Forţele ruse încearcă să taie liniile ucrainene şi să încercuiască trupele ucrainene, a spus acesta într-o conferinţă de presă.

Gromov a mai spus că pericolul unui atac lansat dinspre Belarus, aliatul Rusiei din nordul Ucrainei, va rămâne pe tot parcursul anului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmase miercuri seara că luptele continuă la Soledar, un mic oraş de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, în prezent complet distrus, şi că frontul în regiune 'rezistă '.

Rusia încearcă din vară să cucerească această zonă din regiunea Doneţk (est), după mai multe eşecuri majore umilitoare, care l-au făcut pe Vladimir Putin să declare o mobilizare parţială a sute de mii de rezervişti şi să lanseze o campanie de lovituri asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Fără să ofere cifre concrete, Hanna Maliar a indicat joi că trupele ruse care luptă la Soledar - în mare parte mercenari din grupul paramilitar Wagner-'suferă pierderi grele', 'încercând fără succes să spargă apărarea noastră'.

Kievul nu a prezentat public cifrele soldaţilor săi ucişi sau răniţi în luptele de la Soledar şi Bahmut, marele oraş din zonă, dar Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, a menţionat miercuri 'pierderi semnificative' într-un interviu pentru AFP, relatează Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te