Americanii investesc serios în tehnologie și știință pentru a contracara pericolul chinez

DE Edi Neagu | Actualizat: 09.06.2021 - 08:48
SUA se pregătesc să izoleze și mai mult China. Foto: Whitehouse.gov

Senatul SUA a aprobat legea care deblochează 170 de miliarde de dolari. Banii vor fi folosiți pentru încurajarea companiilor producătoare de semiconductori din SUA.

SHARE

Senatul american a adoptat marţi un proiect de lege ce prevede investiţii ambiţioase în ştiinţă şi tehnologie, prezentat ca un document "istoric" pentru a contracara ameninţarea economică a Chinei şi modelul său "autoritar", informează AFP.

Acest plan alocă cercetării şi dezvoltării peste 170 de miliarde de dolari urmărind în special să încurajeze companiile să producă semiconductori în Statele Unite, care astăzi sunt fabricaţi în principal pe continentul asiatic.

O penurie globală afectează multe sectoare cheie, de la automobile la comunicaţii, ilustrând miza strategică a acestei producţii.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Procurorii DIICOT vor clasa dosarul contra jurnaliștilor de la Newsweek și Libertatea

Textul a fost aprobat cu 68 de voturi pentru şi 32 împotrivă în Senat şi urmează să fie adoptat definitiv, la o dată care nu a fost încă stabilită, de către Camera Reprezentanţilor, după care va fi promulgat de preşedintele Joe Biden.

China, aflată în război economic cu SUA din perioada administraţiei Trump, este unul din puţinele dosare în care preşedintele democrat continuă politica predecesorului său republican şi se bucură de consens în Congres.

CITEȘTE ȘI: Irina Tănase susține că a primit amenințări cu moartea, ca Dragnea. N-a ieșit o lună din casă

"Dacă nu facem nimic, zilele noastre ca superputere dominantă s-ar putea termina", a avertizat înainte de vot liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer.

Democrații și republicanii, uniți împotriva Chinei

"De aceea, acest text va rămâne în amintire ca unul dintre cele mai mari succese din istoria recentă, obţinută de democraţi şi republicani în Senatul SUA".

"Cine câştigă cursa pentru tehnologiile viitoare" - precum inteligenţa artificială şi calculul cuantic - "va fi liderul economic mondial". Şi această naţiune "va modela lumea după propria sa imagine", a continuat el, transmiţând apoi un avertisment preşedintelui chinez Xi Jinping.

"Vrem ca această imagine să fie democratică? Sau vrem o imagine autoritară, precum cea pe care preşedintele Xi ar dori să o impună lumii?

Liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a deplâns faptul că planul a lăsat deoparte anumite măsuri, dar în cele din urmă a votat în favoarea sa.

"De la lanţurile de aprovizionare critice la proprietatea intelectuală trecând prin contraspionaj, abordează subiecte cheie care vor ajuta la definirea fundamentelor noastre strategice pentru deceniile viitoare", a spus el.

Beijingul este acuzat în mod regulat de Washington de spionaj industrial şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Planul prevede 52 de miliarde de dolari, pe o perioadă de cinci ani, destinaţi încurajării fabricării de cipuri şi semiconductori în SUA.

În prezentarea acestuia, senatorii americani au subliniat că Partidul Comunist Chinez investeşte "considerabil, peste 150 de miliarde", în aceste tehnologii, potrivit Agerpres.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.