Amenințarea Ebola. Mai multe organizaţii au anunţat crearea de stocuri globale de vaccinuri

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 13.01.2021 - 18:59
Photo by Artem Podrez from Pexels

UNICEF, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FISCR) şi Medecins Sans Frontieres (MSF) anunţă crearea unor stocuri globale de vaccinuri împotriva Ebola.

SHARE

Eforturile de creare a stocurilor au fost coordonate de către Grupul Internaţional de Coordonare pentru Furnizarea Vaccinurilor, din care fac parte OMS, UNICEF, FISCR şi MSF, cu sprijin financiar din partea Gavi, Alianţa pentru Vaccinuri, potrivit unui comunicat al UNICEF. 

Stocurile vor permite statelor, sprijinite de organizaţiile umanitare, să ţină sub control viitoarele epidemii de Ebola prin asigurarea unui acces prompt la vaccinuri populaţiei expuse riscului în timpul epidemiilor.

În primă fază, sunt disponibile 6.890 de doze pentru răspunsul la epidemie, urmând a se adăuga noi stocuri în această lună, pe parcursul anului 2021 şi ulterior. În funcţie de rata de livrare a vaccinurilor, s-ar putea să fie nevoie de 2-3 ani pentru a atinge nivelul recomandat de Grupul strategic consultativ al experţilor (GSCE) în imunizare, şi anume stocuri de urgenţă cuprinzând 500.000 de doze de vaccin împotriva Ebola.

OMS, UNICEF, Gavi şi producătorii de vaccinuri analizează încontinuu opţiunile disponibile pentru a extinde rezervele de vaccin, în cazul în care se va înregistra o creştere a cererii la nivel mondial.

UNICEF administrează stocurile în numele Grupului Internaţional de Coordonare, organismul care, aşa cum se întâmplă şi în cazul stocurilor de vaccinuri împotriva holerei, a meningitei şi a febrei galbene, va decide cum se alocă şi se eliberează stocurile.

Stocurile sunt depozitate în Elveţia şi sunt pregătite să fie livrate statelor pentru a putea răspunde în situaţii de urgenţă. Decizia privind alocarea vaccinurilor se va lua în maxim 48 de ore de la primirea unei solicitări din partea unui stat; vaccinurile vor fi puse la dispoziţie de către producător împreună cu ultra-ambalaje ce menţin lanţul de frig pentru a fi transportate în statele solicitante în maxim 48 de ore de la luarea deciziei. Timpul prevăzut pentru livrarea vaccinurilor de la locul depozitării în statele solicitante este, în general, de şapte zile.

Având în vedere că focarele de Ebola sunt destul de rare şi de imprevizibile, nu există o piaţă constantă pentru vaccin. Vaccinurile sunt asigurate doar prin crearea unor stocuri şi sunt disponibile în cantităţi limitate. Vaccinul împotriva Ebola este rezervat răspunsului la epidemie pentru a proteja populaţia cea mai expusă riscului de a contracta Ebola, inclusiv cadrele medicale şi personalul din linia întâi.

Vaccinul împotriva Ebola, sub formă de soluţie injectabilă în flacon monodoză, este produs de Merck, Sharp & Dohme (MSD) Corp. şi dezvoltat cu sprijinul financiar al guvernului american. Agenţia Europeană pentru Medicamente a autorizat vaccinul împotriva virusului Ebola în noiembrie 2019, vaccinul fiind deja precalificat de către OMS şi autorizat de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite ale Americii, precum şi de către opt state africane.

Înaintea autorizării, vaccinul a fost administrat unui număr de peste 350.000 de persoane în Guineea şi în Republica Democratică Congo în timpul epidemiilor de Ebola din 2018-2020, a adăugat UNICEF.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te