Transportul oricărei cantități de gaz algerian către o altă destinație este considerată o încălcare a obligațiilor contractuale și ar duce la rezilierea contractului dintre compania energetică de stat Sonatrach și clientul spaniol, a declarat Ministerul Energiei algerian.
Algeria a rupt relațiile diplomatice cu administrația marocană, iar gazoductul Maghreb-Europa, cu o capacitate de 12 miliarde de metri cubi, care leagă Algeria de Spania prin Maroc, nu a mai fost folosit din octombrie anul trecut.
Citește și
Rusia, bilanț de război: exportul de petrol, gaze și cărbuni a depășit bugetul militar din 2021
Ungaria anunță că va continua să importe gaze din Rusia
Ministerul Energiei din Spania a confirmat anterior că intenționează să livreze gaze către Maroc, dar a remarcat că niciunul dintre acele gaze nu va fi de origine algeriană.
Tensiuni diplomatice între Algeria și Madrid
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a trimis o scrisoare regelui Mohammed al VI-lea al Marocului la 14 martie în care spunea că „planul de autonomie” propus de administrația Rabat pentru a rezolva problema Sahara de Vest este corect.
Algeria și-a rechemat ambasadorul la Madrid pentru consultare la 19 martie, după ce Sanchez a susținut planul marocan pentru soluționarea problemei Sahara de Vest.
În ceea ce privește „relațiile strânse” dintre Spania și Maroc, președintele algerian Abdelmadjid Tebboune a spus că „ceea ce face Spania este inacceptabil din punct de vedere moral și politic”.
Problema Sahara Occidentală a provocat tensiuni în relațiile dintre Maroc și Algeria. Marocul acuză Algeria că sprijină Frontul Polisario separatist. Algeria nu sprijină niciun plan al Marocului în Sahara de Vest.