Alegerile se reiau la Istanbul, după ce partidul lui Erdogan pierduse

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.05.2019 - 16:14
Recep Tayyip Erdoğan, președintele-sultan al Turciei/FOTO: Facebook.com

Autoritatea electorală din Turcia a dispus organizarea de noi alegeri municipale în Istanbul, după ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a contestat rezultatele, relatează AFP, conform Hotnews.

SHARE

UPDATE 2. Mai multe partide mici din Turcia au semnalat că ar putea să-l susţină pe candidatul CHP, Ekrem Imamoglu, la scrutinul din 23 iunie, ca protest la decizia autorităţilor electorale de anulare a scrutinului din martie.

Partidul Fericirii (Saadet, islamist), al cărui candidat, Necdet Gokcinar, a obținut peste 100.000 de voturi, a avut o reuniune de urgenţă marţi. ''Sunt gata să mă retrag în favoarea lui Imamoglu. Aştept decizia partidului meu'', a declarat Gokcinar la canalul TV5.

Candidatul Partidului Stângii Democratice (DSP), care a obţinut peste 30.000 de voturi, a anunţat pe Twitter că va face ''ceea ce este necesar'' în faţa ''ilegalităţilor'' comise de YSK.

UPDATE 1.  „Este ilegal să câştigi în faţa AKP”, a scris pe Twitter vicepreşedintele Partidului Popular Republican (CHP) Onursal Adıgüzel. „Acest sistem care respinge voinţa poporului şi dispreţuieşte legea nu este nici democratic, nici legal. Este curată dictatură”, a subliniat el, citat de Naftemporiki.

La rândul său, primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a calificat luni seara drept „o trădare” decizia autorităţilor electorale de a anula scrutinul din 31 martie în urma căruia a fost ales în funcţie.
 
„Cei care iau decizii în această ţară pot (…) trăda. Dar noi, noi nu vom renunţa niciodată, păstraţi speranţa”, a declarat Imamoglu.
------------------------------

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat deja că va cere organizarea de noi alegeri municipale la Istanbul, unde rezultatele provizorii ale scrutinului din 31 martie îl arată perdant, denunțând "nereguli".

Alegerile municipale desfășurate pe 31 martie în Turcia s-au soldat cu o spectaculoasă înfrângere electorală pentru președintele Recep Tayyip Erdogan, al cărui partid, AKP (islamo-conservator), a pierdut Ankara și Istanbul.

La Istanbul, candidatul mai multor partide de opoziţie, Ekrem Imamoglu, l-a învins pe cel al AKP, fostul premier Binali Yildirim, cu cel puţin 15.000 de voturi, o diferență foarte mică raportată la numărul de alegători, 10 milioane de persoane. 

Însă, refuzând să recunoască înfrângerea la Istanbul, AKP și-a intensificat eforturile pentru a obține invalidarea scrutinului, depunând recursuri și sesizând justiția, care a deschis mai multe anchete în această săptămână și a interogat peste 100 de responsabili ai birourilor de vot și asistenți, arată Hotnews.

În plus, AKP îi acuză pe şefii secţiilor de votare că au redus numărul voturilor obţinute de candidatul său.

Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), din care provine Ekrem Imamoglu, îl acuză pe Erdogan că ”nu ştie să piardă” şi că vrea să se agaţe prin toate mijloacele de istanbul, capitala economică şi demografică a ţării.

Următoarele alegeri vor avea loc la 23 iunie, potrivit Reuters.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te