UPDATE 11.45 Liderii europeni se întrec în a-l felicita pe Trump pentru victoria la prezidențiale
În timp ce Europa se trezea la vestea că fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, era pe cale să obțină un al doilea mandat istoric la Casa Albă, miercuri dimineață, felicitările au venit din partea liderilor și a aliaților de dreapta ai figurii republicane de pe întregul continent.
„Cea mai mare revenire din istoria politică a SUA! Felicitări președintelui @realDonaldTrump pentru victoria sa enormă”, a scris premierul ungar Viktor Orbán, aliat de lungă durată al lui Trump, pe social media. „O victorie foarte necesară pentru Lume!”
„Felicitări președintelui Donald Trump. Gata să lucrăm împreună așa cum am făcut-o timp de patru ani”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron. „Cu convingerile dumneavoastră și cu ale mele. Cu respect și ambiție. Pentru mai multă pace și prosperitate”.
„În numele meu și al guvernului italian, felicitările mele cele mai sincere președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump”, a declarat prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni.
UPDATE 9.50 Donald Trump și-a anunțat VICTORIA la Casa Albă
Fostul președinte Donald Trump și-a declarat victoria miercuri dimineața devreme în West Palm Beach.
Donald Trump a declarat miercuri că a obținut "o victorie politică nemaivăzută" în alegerile prezidențiale din SUA, în cadrul unui discurs susținut la West Palm Beach, Florida. Revendicarea sa a venit după ce postul de televiziune Fox News, cunoscut pentru simpatia față de conservatori, l-a creditat cu câștigarea alegerilor, devenind astfel singurul canal media american care l-a declarat învingător până în acel moment.
„Am scris istorie”, a spus Trump în fața susținătorilor săi, promițând că va ajuta națiunea să "se vindece" în urma diviziunilor politice din perioada recentă.
În același timp, JD Vance, candidatul ales de Trump pentru funcția de vicepreședinte, a declarat că „am fost martorii celei mai mari reveniri politice din istoria SUA”. Trump a subliniat că „America ne-a dat un mandat puternic și fără precedent”, făcând referire la susținerea masivă pe care o consideră că i-a fost acordată de către alegători.
„Vreau să mulțumesc poporului american pentru onoarea extraordinară de a fi ales al 47-lea președinte și al 45-lea președinte al vostru”, a spus Trump în fața unei săli pline cu cei mai devotați susținători ai săi.
Fostul președinte a fost însoțit pe scenă de Melania Trump, familia sa, aliați și consilieri de top din campania sa, anunță Politico.com.
UPDATE 9.40 Trump mai ale nevoie de 3 electori pentru a fi noul președinte al SUA
Donald Trump are 267 din cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câștiga Casa Albă și conduce în cursele cheie care nu au fost încă anunțate, inclusiv Michigan și Wisconsin.
Trump și-a anunțat deja victoria la Casa Albă și cel mai probabil nimic nu mai poate modifica rezultatul final.
UPDATE 9.27 Donald Trump a câștigat Pennsylvania
Donald Trump a câștigat Pennsylvania, cel mai mare dintre statele cheie din SUA.
Pennsylvania are cel mai mare număr de voturi electorale dintre toate statele oscilante din țară și atât fostul președinte, cât și rivala sa, Kamala Harris, i-au acordat prioritate în timpul campaniei.
Cei doi candidați au investit mai mulți bani în acest stat și l-au vizitat mai des împreună cu contracandidații lor decât orice alt câmp de luptă, potrivit Politico.com.
UPDATE 9.20 - Trump conduce la general cu 51.0% vs. 47,7% pentru Kamala
UPDATE 9.00 - Trump face pași mari spre victoria finală în 5 state cheie
Arizona - Trump conduce cu 50,1% în fața Kamalei Harris care are 49,1% din după numărarea a 56% din voturi.
Michigan - Trump conduce cu 52,3% în fața Kamalei Harris care are 46% din după numărarea a 72% din voturi.
Nevada - Trump conduce cu 51,6% în fața Kamalei Harris care are 46,9% din după numărarea a 71% din voturi.
Pennsylvania - Trump conduce cu 51,0% în fața Kamalei Harris care are 48,1% din după numărarea a 94% din voturi.
Wisconsin - Trump conduce cu 51,3% în fața Kamalei Harris care are 47,2% din după numărarea a 90% din voturi, potrivit nytimes.com.
UPDATE 8:30 - Trump, aprope de o victorie crucială în Pennsylvania
Presa americană îl dau pe Trump tot mai aproepe de o victorie crucială în statul Pennsylvania, unul dintre cele mai importante state care ar putea decide viitorul președinte al SUA, potrivit Fox News.
UPDATE 8.00 Victoria lui Harris, tot mai grea la alegeri. Statele care vor decide viitorul președinte al SUA
Kamala Harris încă mai are șanse să-l ajungă din urmă pe Trump, însă drumul devine tot mai dificil.
Campania lui Harris a declarat de mult timp că cea mai sigură cale spre 270 de voturi electorale este prin Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, state câștigate de Trump în 2016 și câștigate la limită de Biden în 2020.
Harris nu poate pierde Pennsylvania și să ajungă la 270 de voturi electorale. Cu toate acestea, ea poate pierde bucăți din zidul albastru - numit astfel pentru reputația sa de lungă durată ca un „zid de foc” democrat - și totuși să ajungă la 270.
Dacă pierde Michigan, poate compensa câștigând Arizona și Nevada. Poate pierde Wisconsin și să recupereze cu Arizona.
Dar harta s-a micșorat cu siguranță pentru Harris, care nu poate pierde mai mult de unul din cele trei state din arcul nordic.
UPDATE 7.40 Donald Trump câștigă Georgia, al doilea stat-cheie în cursa prezidențială. Șansele Kamalei Harris scad dramatic
Donald Trump a obținut o victorie importantă în statul Georgia, marcând al doilea stat-cheie câștigat de fostul președinte în alegerile prezidențiale din 2024. Cu acest rezultat, Trump își întărește poziția în Colegiul Electoral, iar distanța față de rivala sa, Kamala Harris, crește, complicându-i acesteia șansele de a ajunge la Casa Albă.
În plus, Trump a reușit să câștige și Carolina de Nord, unul dintre cele șapte state-cheie pe care echipele de campanie le-au considerat decisive în această cursă. Câștigarea acestui stat confirmă avansul fostului președinte republican și îl apropie de o revenire istorică pentru un al doilea mandat neconsecutiv.
UPDATE 6.40 Guvernatorul republican Jim Justice a câştigat un loc în Senat reprezentând West Virginia, potrivit proiecţiilor CNN.
Justice îl va înlocui pe Joe Manchin, un independent care a părăsit recent Partidul Democrat după ce s-a opus multora dintre propunerile economice ale lui Joe Biden. Manchin continuă să facă parte din grupul democraţilor, iar pierderea locului său îi apropie pe democraţi de pierderea controlului asupra camerei superioare a Congresului. Speranţele lor depind acum de victoriile candidaţilor lor în Ohio, Montana şi, posibil, Texas şi Florida - toate state roşii (republicane).
Donald Trump va câștiga statul-cheie Carolina de Nord, conform proiecțiilor CNN. Sunt în joc 16 voturi electorale
UPDATE 6.25 Harris a câștigat Oregon
UPDATE 06:03 Donald Trump va câștiga alegerile în statul Idaho. Idaho are 4 electori.
UPDATE 05:55 După numărarea parțială a voturilor exprimate, Kamala Harris va câștiga alegerile în statul California. California are 54 electori.
UPDATE 03.00: Trump, învingător în Oklahoma, Missouri,Tennessee, Alabama, Florida, Indiana, West Virginia, South Carolina, în total 105 voturi în Colegiul Elector și conduce în Texas, Illinois, Georgia.
Harris a câștigat Vermont, Maryland, Massachusetts (27 voturi în Colegiul Electoral) și conduce în Michigan, Ohio, Kansas, Pennsylvania, New Jersey, North Carolina, Virginia, New Hampshire.
Procentajul la vot era Trump: 53.8%, Harris: 45%.
UPDATE 02.30: Primele rezultate
Trump pare câștigător cu voturi solide în statele Indiana 11 voturi, West Virginia 4 voturi și în Kentucky 8 voturi în Colegiul Electoral, voturi previzibile.
Harris are voturi solide în Vermont, ceea ce înseamnă că obține 3 voturi în Colegiul Electoral.
În Georgia, unul din statele swing, cursa este foarte strânsă, fiind un stat care votează istoric cu republicanii, dar care în ulrimii ani și-a schimbat preferințele, având acum 30% populație afro-americană. Se pare că o favorizează pe Kamala Harris. Dacă va câștiga în acest stat, va lua 16 voturi în Colegiul Electoral.
Numărătoarea continuă.
Între timp se strâng și dovezile interferenței Rusiei, care, deși Vladimir Putin a declarat că o preferă pe Kamala Harris, a lucrat din greu pentru Donald Trump.
Astfel, secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, a declarat că „amenințările necredibile” care au perturbat pentru scurt timp votul la câteva secții din Georgia provin din Rusia. „Am identificat sursa; era din Rusia”, a declarat acesta.
Un angajat al votului din Georgia a fost arestat pentru că ar fi trimis prin poștă o scrisoare prin care îi amenința pe alți angajați cu viol, lovire și amenințare cu bombă.
Nicholas Wimbish, 25 de ani, a fost acuzat că a trimis informații false despre o amenințare cu bombă, precum și o scrisoare de amenințare, dând declarații false la FBI. Biroul FBI din Atlanta investighează cazul.
15 secții de votare din Georgia au prelungit orele de votare, 12 din cauza amenințărilor cu bombă de origine rusă.
4 locații din Arizona au primit amenințări cu bombă „nefondate”, despre care se crede că provin din Rusia.
FBI a identificat un videoclip care susține în mod fals fraudă electorală în Arizona, produs de agenți de influență ruși. Videoclipul a fost propagat pentru prima dată de o organizație legată de faimoasa „fabrică de troli” a Rusiei care a vizat alegerile prezidențiale din SUA și în 2016.
Agenții ruși „au produs și amplificat un videoclip recent care a descris în mod fals un interviu cu o persoană care pretindea fraudă electorală în Arizona, care a implicat crearea de buletine de vot false de peste mări și schimbarea listelor electorale pentru a o favoriza pe vicepreședintele Kamala Harris”, a declarat FBI și Agenția Națională de Informații și Securitate Cibernetică și Securitate cu câteva ore înainte de începerea voturilor.
UPDATE 01.30: CNN
Potrivit estimărilor CNN privind cele 270 de voturi ale Colegiului Electoral necesare pentru a revendica victoria, vicepreședintele democrat Kamala Harris și-ar adjudeca 226 și ar mai avea nevoie de 44, iar republicanul Donald Trump 219 și ar mai avea nevoie de 51.
Estimarea nu are legătură cu numărare de voturi, ci cu primul exit poll efectuat de Edison Research din SUA în numele rețelelor TV, care a chestionat motivele care au scos oamenii la vot. Astfel, pentru prima dată, „starea democrației” a ieșit înaintea preocupării pentru economie.
Potrivit acestui exit poll, alegătorii au numit starea democrației drept cea mai importantă problemă atunci când decid pe cine să voteze ca președinte.
Aproximativ o treime dintre persoanele întrebate au spus că este preocuparea lor principală, din cele cinci opțiuni oferite.
Iar această preocupare o favorizează pe Harris.
Economia s-a clasat pe locul al doilea, trei din zece alegători alegând-o, potrivit acestor date preliminare.
Avortul și imigrația au fost următoarele probleme importante, iar politica externă a fost opțiunea cel mai puțin aleasă.
Anterior, economia a ocupat primul loc pe lista problemelor care motivează alegătorii și s-a clasat pe primul loc în sondajul de exit poll pentru fiecare alegere prezidențială din 2008. Aceasta rămâne în marja de eroare.
Preocuparea pentru economie și imigrație îl favorizează pe Trump.
UPDATE 24.00: Când se va anunța un câștigător?
Vicepreședintele democrat Kamala Harris și republicanul Donald Trump, fostul președinte, sunt într-o cursă foarte strânsă, ceea ce înseamnă și decizii de renumărare a voturilor, ceea ce întârzie anunțul unui câștigător.
În statul cheie din Pennsylvania, de exemplu, o renumărătoare ar fi necesară dacă există o diferență de jumătate de punct procentual între voturile exprimate pentru câștigător și învins. În 2020, marja a fost de puțin peste 1,1 puncte procentuale.
Cursa este de așteptat să se reducă la rezultatele din șapte state swing, în care experții cred că Harris și Trump au șanse realiste de a câștiga.
Prezența la vot a fost ridicată la votul anticipat, atât în persoană, cât și prin corespondență, cu recorduri doborâte în Georgia.
Georgia - Sondajele se închid în statul Peach la ora 19:00 EST (00:00 GMT). Înaltul oficial electoral din Georgia estimează că aproximativ 75% din voturi vor fi numărate în primele două ore.
Carolina de Nord - Sondajele se închid la 30 de minute după Georgia. Rezultatele din Carolina de Nord sunt de așteptat să fie anunțate înainte de sfârșitul nopții.
Pennsylvania - Votarea se încheie la ora 20:00 EST (01:00 GMT), dar experții sunt de acord că ar putea dura cel puțin 24 de ore până când sunt numărate suficiente voturi pentru ca un câștigător să iasă.
Michigan - Votarea se încheie la ora 21:00 EST (02:00 GMT). Un rezultat nu este așteptat până la sfârșitul zilei de miercuri.
Wisconsin - Rezultatele ar trebui să apară la scurt timp după închiderea voturilor la ora 21:00 EST pentru județele mai mici, dar experții prevăd că statul nu va avea un rezultat până cel puțin miercuri.
Arizona - Rezultatele inițiale ar putea veni încă de la 22:00 EST (03:00 GMT), dar cel mai mare județ al statului spune să nu se aștepte la rezultate până miercuri dimineață devreme. Numărarea buletinelor de vot prin poștă trimise în ziua alegerilor ar putea dura până la 13 zile.
Nevada - Numărarea voturilor de aici ar putea dura și zile. Statul permite buletinele de vot prin corespondență, cu condiția ca acestea să fie trimise în ziua alegerilor și să ajungă nu mai târziu de 9 noiembrie.
UPDATE 22.30: NYT: Setul final de sondaje realizat de The New York Times și Siena College arată că vicepreședintele Kamala Harris a urcat în Carolina de Nord și Georgia, în timp ce fostul președinte Donald J. Trump își menține avantajul în Arizona.
Harris este acum cu puțin înainte în Nevada, Carolina de Nord și Wisconsin, arată sondajele, în timp ce Trump conduce în Arizona. Sondajele arată că sunt blocați în curse strânse în Michigan, Georgia și Pennsylvania. Dar rezultatele în toate cele șapte state sunt în marja de eroare de eșantionare, ceea ce înseamnă că niciunul dintre candidați nu are un avans definitiv în niciunul dintre acestea.
Ambii candidați au mai multe căi disponibile pentru a obține cele 270 de voturi ale Colegiului Electoral necesare pentru a revendica victoria, presupunând că sondajele nu subestimează în mod dramatic sprijinul pentru unul sau celălalt. Într-o cursă atât de strânsă, chiar și o mică eroare sistemică de sondaj ar putea înclina competiția decisiv în ambele direcții.
Există semne că întârziații înclină să voteze pentru Harris. Dintre cei 8 la sută alegători care au spus că au decis doar recent asupra votului lor, ea câștigă cu 55 la sută la 44 la sută. (În apropierea zilei alegerilor, 11% dintre alegători erau indeciși, în scădere față de 16% în urmă cu aproximativ o lună.)
Sondajul are loc când peste 80 de milioane de americani au votat deja, potrivit Laboratorului Electoral al Universității din Florida.
Aproximativ 40% dintre cei chestionați de sondajul Times/Siena din cele șapte state au declarat că au votat.
Harris câștigă acei alegători cu o marjă de opt puncte procentuale, au constatat sondajele.
Trump a câștigat teren în Pennsylvania, unde Harris a avut un avantaj de patru puncte procentuale în toate sondajele anterioare ale New York Times/Siena College de când a intrat în cursă. Acum cei doi candidați sunt la egalitate, ceea ce indică o competiție acerbă, despre care strategii din ambele campanii cred că ar putea înclina alegerile.
UPDATE 22:00: Un tribunal din Pennsylvania a aprobat marţi o cerere de extindere a programului birourilor electorale într-un comitat foarte pro-Donald Trump din acest stat swing ca urmare a unei defecţiuni tehnice a aparatelor de vot, transmite AFP.
Secţiile de votare vor fi astfel deschise încă două ore, până la ora locală 22:00 (03:00 GMT), în comitatul Cambria, care în 2020 a votat în proporţie de aproape 70% pentru candidatul republican la preşedinţia SUA.
Pennsylvania este unul dintre cele şapte state cheie care se aşteaptă să decidă soarta alegerilor prezidenţiale în care se confruntă Donald Trump şi Kamala Harris.
UPDATE 21.15.
Peste 80 de milioane de oameni au votat până acum: 83 de milioane de persoane au votat deja, conform celor mai recente date din 48 de state și Districtul Columbia, colectate de CNN, Edison Research și Catalist, o companie care furnizează date, analize și alte servicii democraților, cadrelor universitare. Aceasta reprezintă mai mult de jumătate din cele aproximativ 158 de milioane de voturi exprimate pentru președinte în 2020, dar este semnificativ mai mică decât totalul votului preelectoral din acel an, când aproximativ 70% dintre alegători au ales să voteze prin corespondență sau în persoană.
UPDATE ora 21.00: "Îi încurajez pe toţi să iasă la vot", a declarat la un post de radio local democrata în vârstă de 60 de ani, care ar putea deveni prima femeie care conduce prima putere a lumii.
Contracandidatul său republican, care a făcut o revenire politică spectaculoasă după ce a fost condamnat în instanţă, s-a declarat "foarte încrezător" în victorie imediat după ce şi-a exprimat votul în West Palm Beach, în apropierea locuinţei sale. Fostul preşedinte, în vârstă de 78 de ani, a promis că îşi va recunoaşte înfrângerea "dacă alegerile sunt corecte".
Peste 82 de milioane de americani au votat deja anticipat şi este imposibil de ştiut dacă vor fi necesare ore sau zile de numărătoare pentru a afla cine iese victorios.
UPDATE 20.00 Primele secții de votare se închid miercuri dimineața la ora 1, iar ultimele la ora 08:00 miercuri dimineața devreme.
În unele curse prezidențiale, învingătorul a fost desemnat târziu în noaptea alegerilor sau dimineața devreme.
De data aceasta, cursa la muchie de cuțit din multe state ar putea însemna că mass-media vor aștepta mai mult înainte de a proiecta cine a câștigat.
Vicepreședintele democrat Kamala Harris și republicanul Donald Trump, fostul președinte, sunt la egalitate de câteva săptămâni.
Victoriile strânse ar putea însemna, de asemenea, renumărarea voturilor.
În statul-cheie Pennsylvania, de exemplu, o renumărare ar fi necesară dacă există o diferență de jumătate de punct procentual între voturile exprimate pentru învingător și învins. În 2020, marja a fost puțin peste 1,1 puncte procentuale.
UPDATE 19.30 Un oficial al campaniei lui Harris spune că, începând cu ora 11 a.m. ET, în această dimineață, mai mult de 100.000 de uși au fost bătute la ușă de către personalul de campanie și voluntarii din statul Pennsylvania.
Vicepreședintele Kamala Harris și-a ținut ultimul miting în Philadelphia luni seară și, deși nu va fi pe traseu marți, campania ei merge mai departe pe teren, spune un consilier Harris pentru CNN.
Sondajele și prognozele arată o confruntare strânsă între vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump.
Harris ar fi prima femeie, prima femeie de culoare și prima persoană de origine sud-asiatică care va fi aleasă președinte dacă îl învinge pe Trump.
Dacă Trump câștigă, ar fi primul președinte care a fost inculpat și condamnat pentru o infracțiune , precum și al doilea președinte din istorie care a câștigat mandate neconsecutive la Casa Albă.
UPDATE 19.00 - Donald Trump a votat în Florida.
Fostul președinte a ajuns la secția sa de votare din Palm Beach împreună cu soția sa, Melania Trump. După ce a votat, fostul președinte a susținut un discurs.
El a spus că este încrezător dar s-a arătat nemulțumit că va dura ceva timp până când vor fi date rezultatele finale.
Updare 17.00 - Lucrătorii electorali din Queens spun că unele scanere resping buletinele de vot.
Update ora 16.00 au fost deschise secțiile în statele cheie
La ora 16.00, au fost deschise secțiile și din statul-cheie Arizona, precum și în Colorado, Montana, Nebraska, New Mexico, Utah și Wyoming.
În aproape o oră, urmează să se deschidă secțiile de votare din California și Idaho.
Iar peste alte două ore se deschid secțiile din statele Washington și Alaska, urmând ca apoi să se deschidă și alea din Hawaii.
Senatorul de Ohio JD Vance a votat marți în Cincinnati. Senatorul părea bine dispus când a ajuns la biserica St. Anthony of Padua pentru a vota împreună cu soția sa, Usha, și copiii lor.
După ce și-a exprimat votul pentru tandemul Trump-Vance, candidatul la postul de vicepreședinte le-a spus reporterilor că le este recunoscător celor care au venit să vadă „una dintre marile trandiții ale democrației americane”.
„Nu știi niciodată până la final, dar am o presimțire bună în legătură cu această cursă electorală”, a spus Vance. „Așa a fost și acum câțiva ani când am votat exact în același loc. Sper să fie la fel de bine pentru președintele Trump și pentru mine cum a fost pentru mine acum câțiva ani în statul Ohio.”, conform Digi24.
UPDATE ora 15.00 - Americanii ies masiv la vot.
La ora 8:00 pe coasta de est a SUA (15.00, ora României), urnele de vot erau deschise în mai mult de jumătate dintre statele americane şi apar tot mai multe imagini cu americani care ies la vot şi care stau la coadă, mai ales în statele cu miză mare - Pennsylvania şi Carolina de Nord.
Update ora 14:00 - Sectii de votare din peste 25 de state, deschise
În Statele Unite, acum începând cu ora 14:00, ora României (ora 07:00 în SUA) secțiile de votare s-au deschis în mai mult de 25 de state.
- Alabama (unele secții de votare respectă ora Europei de Est și se vor deschide la 7 a.m. ET, însă majoritatea secțiilor de votare funcționează după ora Europei Centrale și se vor deschide la 8 a.m. ET).
- Delaware
- Washington, DC
- Florida (secțiile de votare care funcționează după ora centrală se deschid la 8 a.m. ET)
- Georgia
- Illinois
- Kansas (unele secții de votare se deschid la ora 8 a.m. din cauza fusului orar)
- Maryland
- Massachusetts (orașele sau comunele pot alege să deschidă până la ora 5:45 a.m. ET)
- Michigan (unele secții de votare se deschid la ora 8 a.m. ET din cauza fusurilor orare)
- Missouri
- Pennsylvania
- Rhode Island
- Carolina de Sud
- Tennessee (secțiile de votare cu o populație mai mare de 120.000 de locuitori trebuie să se deschidă până la ora 7 a.m. ET)
Update ora 13:00 - S-au deschis secțiile de votare
La ora 05:00, ora Coastei de Est a Americii (12:00, ora României), primele secții de votare s-au deschis în statul Vermont.
În următoarele ore, alte state își vor deschide secțiile, pe măsură ce milioane de americani votează într-un scrutin foarte strâns, cu impact semnificativ asupra viitorului politic al țării.
La scurt timp, alte state precum Connecticut, New Jersey, New York, New Hampshire și Virginia au urmat exemplul, deschizând secțiile de votare la ora locală 06:00 (13:00, ora României).
În statul Maine, aproape toate secțiile au fost deschise la ora 06:00 a.m., cu excepția comunităților mici, de sub 500 de locuitori, unde legea permite deschiderea secțiilor până la ora 10:00.
Update ora 12:00 - Cum se votează de fapt la prezidențialele din SUA
În ziua alegerilor, americanii nu votează direct pentru președinte, ci pentru electori care vor decide viitorul lider al țării. Iată cum funcționează acest sistem.
Atunci când americanii se prezintă la vot, ei nu aleg direct candidații la președinție, ci optează pentru listele de „electori” care vor vota pentru președinte și vicepreședinte pe 17 decembrie. Acest grup de electori este cunoscut sub numele de Colegiul Electoral, care include un total de 538 de membri, reprezentând toate cele 50 de state și Districtul Columbia.
Fiecare stat are un număr variabil de voturi electorale, între 3 și 54, iar acest număr este stabilit prin însumarea senatorilor și reprezentanților pe care îi are în Congresul SUA. De exemplu, Districtul Columbia beneficiază de 3 voturi electorale, ceea ce reprezintă numărul minim pentru orice stat.
Pentru a câștiga președinția, un candidat trebuie să obțină majoritatea voturilor din Colegiul Electoral, adică 270. Deși candidatul care primește majoritatea voturilor populare în seara alegerilor poate părea că va câștiga, acest lucru nu garantează obținerea fotoliului de la Casa Albă.
Majoritatea statelor (48 la număr, plus Districtul Columbia) utilizează sistemul „câștigătorul ia totul”, prin care toate voturile electorale sunt alocate candidatului care primește cele mai multe voturi populare în statul respectiv. Totuși, Maine și Nebraska au un sistem diferit, în care voturile sunt distribuite proporțional.
După alegerile generale, alegătorii se reunesc în statele lor respective în prima zi de marți după a doua zi de miercuri din decembrie, iar anul acesta acest eveniment va avea loc pe 17 decembrie. Reuniunea se desfășoară, de obicei, în capitala statului sau în clădirea casei de stat, potrivit CNN.
Rezultatele Colegiului Electoral sunt apoi numărate și certificate de o sesiune comună a Congresului, care are loc pe 6 ianuarie.
Update ora 11:30 - Dronald Trump, avans în fața Kamalei Harris, la general
"Epicentrul" votului din Statele Unite ar urma să se desfășoare după ora 00:00, ora României. La acest moment, la fostul președinte republican, Donald Trump conduce cu 262 vs 251 în fața Kamalei Harris, potrivit unor surse americane.
De asemenea, la general, publicația americană New York Times o dă pe Harris cu un avans de doar 1% în fața lui Trump.
La Senatul SUA, republicanii conduc cu 38 la 28 pentru democrați.
În Pennsylvania, Trump conduce cu 49% vs. 48% pentru Harris.
În North Carolina, Trump conduce cu 49% vs. 48 pentru Harris.
În Nevada, Trump conduce cu 49% vs. 48 pentru Harris.
În Michigan, Harris conduce cu 49% vs. 48 pentru Trump.
În Georgia, Trump conduce cu 49% vs. 48 pentru Harris.
În Wisconsin, Harris conduce cu 49% vs. 48 pentru Trump.
În Arizoa, Trump conduce cu 50% vs. 47 pentru Harris.
Update ora 11:00 - Trump și făcut "planul înfrângerii". Pe cine va da vina în caz că va pierde alegerile în fața Kamalei Harris?
La ultimul miting de campanie al fostului președinte Donald Trump din Grand Rapids, Michigan, candidatul republican la președinție și-a îndemnat susținătorii să meargă la urne cu orice preț, punând din nou la îndoială securitatea procesului electoral.
De mai multe ori, pe parcursul discursului său, Trump le-a spus susținătorilor să meargă la urne „mâine”. Cu toate acestea, având în vedere că mitingul a avut loc după miezul nopții, oamenii din mulțime au început să strige „astăzi” și apoi Trump a spus în mod fals că alegerile vor avea loc miercuri.
„Sună mult mai bine când spuneți mâine, miercuri”, a spus Trump. „Dar este în regulă. Vreau să fiu exact corect pentru ei, dar ieșiți astăzi și votați. Și cred că ora șapte sau orice, indiferent de oră, nu contează, și vom avea cea mai mare victorie din istoria țării noastre.”
Trump a sugerat apoi că susținătorii săi ar putea fi de vină dacă nu o învinge pe vicepreședinta Kamala Harris.
„Nu pot face nimic” dacă republicanii ies la vot, a spus Trump despre adversarii săi. „Cu alte cuvinte, pentru a vă face să vă simțiți puțin vinovați, v-am avea doar pe voi de învinuit”. Ulterior, Trump a susținut că are „majoritatea tăcută” și și-a îndemnat susținătorii să „vorbească mai tare”.
De asemenea, fostul președinte a pus din nou la îndoială securitatea "mașinilor de vot", în ciuda oficialilor și experților care confirmă securitatea sistemului electoral.
„Poate că voi fi președinte în mai puțin de 24 de ore sau poate că va fi nevoie de două săptămâni pentru aceste mașini pentru care plătim atât de mult”, a spus Trump, susținând că buletinele de hârtie ar fi mai ieftine, mai rapide și mai sigure.
„Ce naiba se întâmplă în interiorul acestor mașini?”, a continuat el. „Dacă așteptați, vrem răspunsul mâine, în seara asta”, a spus Trump, corectându-se rapid. „Vrem răspunsul în seara asta”.
„Trebuie să trișați”, a spus Trump despre democrați. „Cine naiba va aproba chestiile astea? Cine va aproba granițele deschise cu criminali care se varsă în țara noastră cu milioanele acum trebuie să trișeze. Trebuie să trișeze, și o fac, și o fac foarte bine, de fapt.”
Update ora 10:50 - Primele rezultate - Egalitate perfectă între Harris și Trump
Primele rezultate ale zilei alegerilor din 2024 au fost înregistrate în Dixville Notch, New Hampshire, fostul președinte Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris împărțindu-și cele șase voturi din micul oraș.
Numărătoarea finală citită de oficiali în jurul orei 12:10 a.m. marți dimineață a fost de 3 pentru Trump și 3 pentru Harris. Cei șase cetățeni din Dixville Notch, care este o comună izolată și neîncorporată din regiunea North Country din New Hampshire, au votat la miezul nopții, potrivit ABC News.
ALEGERI SUA Harris Vs Trump. Cine va fi președintele care va trasa direcția lumii? Primele rezultate
Este ziua decisivă pentru viitorul politic al Statelor Unite, iar lupta pentru Casa Albă și Congres atinge punctul culminant. Kamala Harris, vicepreședinte în funcție, și fostul președinte Donald Trump concurează pentru a câștiga încrederea alegătorilor din șapte state esențiale.
În centrul atenției sunt statele Michigan, Pennsylvania și Wisconsin – cele trei state din „zidul albastru” al Marilor Lacuri, unde Trump a înregistrat o victorie surpriză în 2016, dar pe care Joe Biden le-a recuperat în 2020.
În sud, statele de luptă includ Arizona, Georgia, Nevada și Carolina de Nord, regiuni unde amprenta politică a lui Trump este încă puternică.
În același timp, alegătorii din cinci state – Arizona, Florida, Missouri, Nebraska și Dakota de Sud – se pronunță asupra unor amendamente constituționale privind interdicțiile asupra avortului, un subiect care divizează profund națiunea. Această decizie vine într-un moment critic, când problematica drepturilor reproductive câștigă amploare, fiind un factor decisiv pentru multe voturi, în special din partea Generației Z.
Republicanii vizează câștigarea Senatului pe o hartă favorabilă, iar democrații apără locuri din state tradițional republicane precum Montana, Ohio și West Virginia. În Camera Reprezentanților, democrații se confruntă cu provocări majore, de la New York și Virginia până în Nebraska și California, unde regiunile „albastre” sunt presate de schimbările politice din era Trump.
Din punct de vedere tehnic, rezultatele inițiale după închiderea urnelor ar putea să nu fie concludente. Fiecare stat american are reguli specifice pentru numărarea voturilor anticipate, prin corespondență și în ziua alegerilor, iar raportarea rezultatelor variază semnificativ între regiuni.
Un segment crucial al electoratului îl reprezintă Generația Z, care numără peste 40 de milioane de alegători, dintre care opt milioane votează pentru prima dată. Aidan Kohn-Murphy, fondator al organizației Gen-Z for Change, a declarat că social media – în special TikTok – joacă un rol vital în educarea acestora cu privire la platformele și politicile candidaților. Printre principalele probleme pentru acești tineri se numără criza climatică, drepturile reproductive, combaterea violenței armate și susținerea controversată a administrației Biden pentru guvernul israelian.
Această generație a început să își împărtășească opiniile și să își exprime sprijinul prin intermediul rețelelor sociale, într-un model peer-to-peer care amplifică impactul mesajului electoral.
Influența social media în formarea opiniei electorale a Generației Z este considerabilă, mai ales pentru că acești tineri nu au trăit momentele de cotitură politică ale anilor anteriori, cum ar fi scandalul „Access Hollywood” al lui Trump. Platformele sociale le-au oferit o oportunitate de a descoperi aceste informații și de a le include în analiza lor politică actuală.
Alegerile de azi vor defini nu doar viitorul SUA, ci și poziția sa pe scena internațională. Atât Harris, cât și Trump promit direcții diferite pentru America și pentru relațiile sale cu partenerii globali, inclusiv Europa, aflată într-o poziție complicată în această ecuație globală cu un război în plină desfășurare între Rusia și Ucraina, ce are un mare potențial de escaladare în următorii ani.