Ajutorul militar american de 21,9 miliarde de dolari transformă Ucraina într-o forță înfricoșătoare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.12.2022 - 12:12
Militari ucraineni lansează o rachetă antitanc Javelin/ Foto: Profimedia Images

Lista asistenței americane de securitate pentru Ucraina de la începutul „invaziei neprovocate și brutale” a Rusiei este impresionantă. Ea totalizează până în prezent 21,9 miliarde de dolari, potrivit „Forbes”.

SHARE

Ceea ce este mai impresionant este că ajutorul militar american a fost dominat de echipamente care care se aflau, în multe cazuri, pe drumul spre depozitul de deșeuri.

Pe măsură ce Congresul se pregătește să diminueze acest ajutor, merită subliniat că acesta nu este nici excesiv și nici amenințător pentru securitatea națională a SUA.

De fapt, sprijinul militar al SUA pentru Ucraina a costat mai puțin decât plătește Congresul pentru achiziționarea a două portavioane din clasa Gerald R. Ford (CVN 78) cu propulsie nucleară. În total, contribuabilii vor investi aproximativ 26 de miliarde de dolari în USS Gerald R. Ford (CVN 78) și USS John F. Kennedy (CVN 79). Spre comparație, cele 21,9 miliarde de dolari pentru Ucraina par a fi o investiție mult mai rentabilă.

Ajutorul acordat Ucrainei a distrus, de fapt, Armata rusă, văzută în prezent drept un tigru de hârtie. Războiul a contribuit la distrugerea arsenalului Rusiei și a ruinat eforturile sale de a destabiliza regiuni strategice.

Susținerea Ucrainei în luptă a întărit angajamentul acestei țări față de propria națiune, esențială pentru promovarea eforturilor de construire a societății și de combatere a corupției. Facilitarea rezistenței Ucrainei poate chiar pune capăt domniei cleptocrate a lui Vladimir Putin, deschizând calea către o societate mai justă – dacă nu mai democratică – în Rusia însăși.

Cele 21,9 miliarde de dolari au fost foarte bine cheltuite. Dacă America nu ar fi sprijinit Ucraina și ar fi lăsat Rusia să o anihileze, America ar fi cheltuit mult mai mult pentru a împiedica Rusia să subordoneze restul Europei.

A ajuta Ucraina să se opună agresiunii a asigurat o mare rentabilitate a investiției. America a cheltuit în trecut mult mai mult pentru beneficii strategice mult mai mici. Al doilea război din Irak din 2003 a costat SUA peste un trilion de dolari. Afganistanul a costat încă un trilion de dolari în 2022. Aceste două conflicte – care au oferit un avantaj strategic mic pentru SUA – fac ca ajutorul de securitate de 21 de miliarde de dolari al Ucrainei să pară un succes.

În timp ce numărul și tipul echipamentelor militare oferite Ucrainei sunt impresionante, America nu a oferit arme ce ar putea avea un impact substanțial asupra securității Americii. Au fost oferite o mulțime de foste echipamente rusești sau învechite, inclusiv 45 de tancuri principale de luptă T-72B, construite în Rusia, și 20 de elicoptere Mi-17. O mare parte din echipamentul trimis în Ucraina a fost îndreptat fie către fier vechi, fie către alți aliați.

Pentru publicul larg, transportoarele blindate sună impresionant. Faptul că America a dat Ucrainei aproximativ 200 de transportoare blindate M113 sună a mare lucru. Dar experții militari știu că America a încetat să mai construiască aceste vehicule utilitare pe șenile în urmă cu aproximativ 25 de ani și este ocupată să le retragă.

Alte echipamente excedentare au mers în Ucraina. Între 1999 și 2014, armata a achiziționat o mulțime de vehicule blindate de securitate M1117. Mai potrivite pentru sarcinile de poliție militară decât pentru un conflict la scară largă, SUA le-au scos deja din inventarul de vehicule, astfel că cele 250 bucăți trimise în Ucraina vor fi binevenite.

Pentru a ne face o idee despre unde se află Ucraina în ceea ce privește donațiile, SUA au oferit 200 de astfel de vehicule Columbiei, în 2020. Peste 700 au fost produse pentru armata Afganistanului și 400 au fost destinate forțelor armate irakiene. Cel puțin, în Ucraina, aceste vehicule susțin direct obiectivele SUA.

De asemenea SUA au oferit Ucrainei între 300-400 de camioane militare construite pentru a transporta între 2,5 sau 5 tone.

Contribuabilii americani au plătit și pentru 477 de vehicule protejate împotriva minelor (MRAP). America a furnizat, de asemenea, aproximativ 1.200 de „vehicule multifuncționale cu roți cu mobilitate ridicată”, cunoscute sub numele de Humvee.

Acestora li s-au adăugat sistemele de artilerie: 142 obuziere de calibru 155 mm, 36 de 105 mm, 10 mortiere 120 mm, 10 de 82 mm și 10 de calibru 60 mm. 

În apărarea aeriană, accentul s-a pus pe sistemul „Patriot”, care nu a fost încă livrat, și pe cele opt sisteme naționale avansate de rachete sol-aer (NSAMS). De asemenea SUA furnizează vechile rachete HAWK. America nu a folosit rachete HAWK din 2002 și avea în stoc mii de bucăți.

Rezervele Americii nu au fost afectate

Susținătorii Ucrainei, atunci când solicită arme multe și mai bune, se refreră la cele 38 de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, HIMARS, furnizate de SUA. Eficiența lor depinde, însă, de priceperea utilizatorului final în găsirea, raportarea și țintirea activelor inamice relevante.

De aceea, SUA au pus foarte mult accent pe asistența modernă de comandă și control. Vehiculele postului de comandă, inclusiv peste 80 de radare diferite de diferite tipuri, echipamente de bruiaj, sisteme de comunicații tactice, terminale SATCOM și echipamente de supraveghere au ajutat Ucraina să compenseze lacunele.  

Citește și: Șeful Direcției de Informații a Ucrainei: Putin nu mai are rachete. Vom elibera Crimeea cu armele

Unele echipamente de înaltă tehnologie, relativ „experimentale”, au ajuns și în Ucraina. SUA au alimentat în zona de război 700 de drone kamikaze Switchblade, 1.800 de sisteme aeriene fără pilot Phoenix Ghost, nave de apărare de coastă fără pilot. Aceste noi „experimente” de înaltă tehnologie costă bani, dar, pentru SUA, înțelegerea modului în care aceste platforme funcționează pe un câmp de luptă modern este de neprețuit.

Citește și: VIDEO Cum arată elicopterul Black Hawk S în valoare de 13 milioane de dolari pe care îl ia România

Rate de utilizare a sistemelor anti-tanc și antiaeriene defensive a fost impresionantă. Este vorba de echipamente  portabile sau alte sisteme defensive mici - 1.600 de rachete antiaeriene Stinger, 8.500 de rachete antiblindată Javelin, 46.000 de alte sisteme anti-blindarea, precum și 1.500 de rachete anti-tanc TOW rachete și 13.000 de lansatoare de grenade.

Proviziile Americii nu au fost afectate. De-a lungul anilor, SUA au produs zeci de mii de Stingers și aproape 50.000 de Javelins.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te