Airbus și România, aproape 50 de ani de colaborare

DE Newsweek România | Actualizat: 12.07.2019 - 07:58
Centrul de 
mentenanță pentru elicoptere de la 
Ghimbav, un parteneriat Airbus – IAR

Airbus este principalul partener al României în sectorul aeronautic și a creat peste 6.300 de locuri de muncă, în mod direct și indirect.

SHARE

Airbus are o prezență locală solidă în România prin Airbus Helicopters (cu Airbus Helicopters Romania și Airbus Helicopters Industries) și Premium Aerotec – ambele în Brașov, dar și prin Airbus Defence and Space in Romania, subsidiară deținută în totalitate de Airbus Defence and Space.

Premium Aerotec, o companie 100% Airbus, produce componente complexe pentru aeronavele comerciale Airbus. Acest lucru înseamnă că orice avion Airbus are componente fabricate în România.

Peste 75% din activitatea Airbus Helicopters Romania, un joint-venture între Airbus (51%) și IAR (49%) creat în 2002, este destinată exportului.

H145M, elicopterul de atac propus de Airbus Armatei Române

Airbus Helicopters Romania este un Centru de Excelență pentru mentenanță, reparații și modernizare a elicopterelor civile și militare și are clienți din peste 30 de țări.

În prezent, capabilitățile companiei acoperă mare parte din gama de elicoptere Airbus: H125, H125M, H130, H135, Dauphin, H155, Puma, Super Puma, H215, H215M și, mai nou, H225 – pentru care oferă asistență tehnică, întreținere, depanare, asistență și suport logistic.

Angajamentul Airbus în cadrul parteneriatului cu România a fost consolidat în 2016, odată cu crearea Airbus Helicopters Industries, al cărei obiectiv principal este să producă elicopterul H215M la Brașov.

H215M și H145M, ofertele Airbus pentru Forțele Armate Române

Airbus vrea să participe și la modernizarea Forțelor Armate Române cu modelul mediu greu H215M și cu elicopterul H145M, un elicopter versatil și performant care se bucură de succes în regiune și nu numai.

Țări precum Germania, Serbia, Ungaria, Luxemburg și Thailanda au comandat sau utilizează deja modelul H145M.

H215M, elicopterul militar care ar putea fi produs la Brașov

Un parteneriat de durată pentru viitor

În 2018, Airbus și  IAR au semnat un contract care oferă 15 ani de cooperare exclusivă între cei doi parteneri, pentru producerea de elicoptere militare medii destinate Armatei Române.

De asemenea, Airbus și-a consolidat prezența în România dezvoltând relații de business exclusive cu companii reprezentative din acest segment industrial: IAR, Aerostar, Comoti, Sonaca, Aeroteh, Turbomecanica, Aerofina și alții.

Una dintre cele mai importante inițiative Airbus pentru promovarea și dezvoltarea industriei de profil din România este crearea ARIE (Asociația Română pentru Industria Elicopterelor).

___________

Articol realizat cu ocazia aniversării Zilei Franței - 14 iulie

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te