Agenda noului Guvern de la Chișinău - bruiată de rezistență instituțională și acțiuni subversive

DE Vitalie Călugăreanu | Actualizat: 17.06.2019 - 20:14
Vlad Plahotniuc și curcanii săi

Transferul puterii pare a fi însoțit la Chișinău de acțiuni subversive. Provocările se țin lanț, în condițiile în care multe instituții rămân controlate de oameni loiali fostei guvernări.

SHARE

Duminică, a revenit la Chișinău, după doi ani și jumătate de absență (fiind anunțat în căutare de către autoritățile moldovene) Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”.

Acesta a fost întâmpinat cu alai la Vama Sculeni, a fost arestat imediat de poliție, dar eliberat, peste câteva ore, de procurori. Aceștia au anulat mandatele de arestare pe numele lui Usatîi, pe motiv că s-a predat benevol autorităților, iar starea sănătății sale „este gravă”.

Usatîi a fugit în Rusia în 2016, când autoritățile moldovene l-au anunțat în căutare internațională pentru presupusa implicare în tentativa de a-l asasina pe fostul bancher rus refugiat la Londra Gherman Gorbunțov, pe care l-ar mai fi deposedat de pachetul majoritar de acțiuni la „Universalbank”.

Usatîi respinge acuzațiile și spune că dosarele i-au fost intentate la comanda fostei guvernări controlate de liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Usatîi – al cui proiect politic de revenire este?

„Există premise serioase să considerăm că „operațiunea” de anulare a arestului pentru Renato Usatîi este „primul măr otrăvit” de la Plahotniuc pentru actuala guvernare. Sunt sigur că fosta guvernare încă mai păstrează controlul asupra sistemului de drept și cel al justiției.

Este imperios necesar ca, în cel mai scurt timp, respectând legea și Constituția, să se intervină „fulger” pentru eliberarea acestor instituții de controlul PDM, altfel, actuala guvernare, în special Maia Sandu și Andrei Năstase, nu vor fi lăsați să se concentreze pe reformele absolut necesare, fiind nevoiți să intervină, de multe ori, în regim de pompieri, acolo unde „regimul aflat în diaspora” va semăna zâzanie și teme controversate pentru bruierea agendei publice”, a comentat fostul ministru și fruntaș liberal Valeriu Munteanu.

Procuratura Generală continuă să fie condusă de Eduard Harunjen, pe care liderii noii guvernări, Maia Sandu și Andrei Năstase, l-au acuzat în repetate rânduri că l-ar deservi pe oligarhul Vlad Plahotniuc, inclusiv prin instrumentarea dosarelor la comandă politică.

După preluarea funcției de prim-ministru, Maia Sandu i-a cerut lui Harunjen să demisioneze imediat, dar deocamdată acesta rămâne în funcție.

La fel, rămân în funcții judecătorii Curții Constituționale, foști deputați PDM (unii chiar rude apropiate ale lui Plahotniuc), care au emis, în perioada 7-9 iunie, decizii controversate ce avantajau fosta guvernare – decizii pe care, sâmbătă, le-au anulat printr-o procedură nemaiîntâlnită.

Nu este clar deocamdată ce se întâmplă la Serviciul de Informații și Securitate, după ce Vasile Botnari, considerat „mâna dreaptă” a lui Plahotniuc, a fost demis. Interimatul este exercitat de șeful adjunct al SIS, Alexandru Esaulenco, iar purtătorul de cuvânt al instituției susține că Botnari nu s-a mai prezentat la serviciu de vineri 13 iunie.

Concomitent cu Botnari, a fost demis la 8 iunie, de către Parlament, și directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu. Potrivit „Unimedia”, acesta așteaptă hotărârea redactată a Legislativului pentru a clarifica partea juridică a procedurii de revocare din funcţie şi, respectiv, partea ce ţine de exercitarea interimatului.

Mesaj lacrimogen de la Plahotniuc

Luni, 17 iunie, în a treia zi după cedarea puterii și plecarea din Moldova, liderul PDM Vlad Plahotniuc a postat un mesaj pe o rețea de socializare în care se plânge că nu se simte în siguranță în Moldova.

El spune că în contextul ultimelor evenimente s-a gândit să se retragă din politică, dar a renunțat la această idee pentru a nu „dezamăgi oamenii care și-au pus speranța” în el.

„Ceea ce fac în aceste zile este să lucrez la mai multe planuri. (…) Am nevoie de timp pentru a-mi securiza familia, după ce a trecut prin momente grele, inclusiv după o tentativă de răpire eșuată a mea, care a avut loc anul trecut, când mă aflam într-o vizită peste hotare.

Copiii mei sunt speriați, familia mea este speriată și nu se simte în siguranță nicăieri”, scrie Plahotniuc. El a mai menționat că PDM va face „opoziție activă”: „Voi lupta de oriunde, pentru ca țara mea să iasă de sub ocupația altor state și moldovenii să trăiască liber în țara lor”, menționează Plahotniuc, precizând că rămâne „pe baricade” și că va reveni „în țară cât mai curând”, când familia și el vor fi în siguranță.

PDM se declară în „opoziție activă și constructivă”

Prin urmare, deputații PDM au venit luni la ședința Parlamentului pe care cu o săptămână în urmă îl contestau. Președintele grupului parlamentar, ex-premierul Pavel Filip (care a semnat ca președinte interimar decretul de dizolvare a Parlamentului), a declarat că democrații se vor afla în opoziție – „o opoziție activă și constructivă, nu una care neagă orbește absolut tot”.

Mai mult, democrații au înaintat-o pe Monica Babuc la funcția de vicepreședinte al Legislativului. Filip a evitat să se exprime cu privire la deciziile contradictorii ale Curții Constituționale și a refuzat să spună unde este Plahotniuc. „Nu cunosc când și cum a plecat domnul Plahotniuc din țară”, a spus Pavel Filip.

Între timp, noul ministru de Externe, Nicu Popescu, a plecat într-o vizită oficială în SUA. În paralel, ambasadoarea Republicii Moldova în SUA, Cristina Balan, și-a anunțat demisia.

Ea a precizat că demisia sa are legătură cu schimbarea puterii la Chișinău. Demisia vine la scurt timp după ce noul ministru Popescu a rechemat-o la Chișinău pentru consultări, dar Balan a ignorant solicitarea.

Potrivit lui Nicu Popescu, SUA este unul dintre cei mai importanți parteneri strategici de dezvoltare ai Republicii Moldova și „urmează câteva zile foarte pline, cu mai multe întâlniri și întrevederi oficiale în Washington”. De asemenea, el se va întâlni cu diaspora moldovenească din SUA.

„În tot efortul nostru de a readuce Republica Moldova pe drumul cel bun, diaspora joacă și va juca un rol fundamental”, a menționat ministrul de Externe. Imediat după ce a preluat mandatul de ministru, Popescu a plecat în Franța, unde s-a întâlnit cu diplomații din G7.

Mesaje puternice anticorupție pentru angajații MAI

Iar la Chișinău noul premier a prezentat luni noii miniștri. Maia Sandu și Andrei Năstase au fost întâmpinați cu aplauze la Ministerul de Interne.

Ea le-a spus celor prezenți că noua guvernare nu a venit să se răzbune, ci să construiască „un alt mod de lucru în Guvern”: „Ne cunoaștem de la proteste, dar de acum încolo vom avea o altfel de relație.

Vrem ca cetățenii să-și recapete încrederea în stat, iar instituțiile statului să-și recâștige independența. De astăzi nu veți mai fi în slujba unui politician, a unui grup de interese sau a unui grup criminal. Sarcina noastră este să slujim cetățeanul în conformitate cu legea”, a menționat Maia Sandu.

La rândul său, noul ministru de Interne, Andrei Năstase, a anunțat că, începând de luni, „lupta contra corupției va demara la cote maxime”, „străzile Moldovei vor fi curățate de interlopi, iar contrabanda la frontieră va fi sub asediu”: „Moldova se va schimba în profunzime, iar activitățile ilegale vor fi anihilate. (...)

Trupele MAI intră, din acest moment, într-o perioadă de refacere a reputației profesiei de polițist, într-o perioadă în care vom reforma și moderniza întregul sistem compromis, din păcate, de o mână de oameni. (...)

Lupta cu întreaga corupție din Republica Moldova va demara chiar din acest moment la o intensitate pe care mafioții, traficanții din influență și corupții nici nu o bănuiesc”, a spus Andrei Năstase.

Totodată, el a menționat că „cei care până mai ieri s-au aflat în fruntea acestui minister și au participat activ la lovitura de stat din perioada 8-14 iunie 2019 vor răspunde în fața legii, în fața judecătorilor liberi și independenți. Nu există nici un fel de circumstanță atenuantă pentru ei”, a precizat noul ministru de Interne.

Pe de altă parte, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției din perioada regimului Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc, în mesajul său de rămas bun, adresat polițiștilor pe Facebook,  i-a îndemnat pe cei „care nu se vor mai regăsi în poliție” să-l urmeze în partidul pe care a anunțat că vrea să-l înființeze.

Sprijin extern pentru noul Guvern

Luni, 17 iunie, situația din Republica Moldova va fi discutată la Luxemburg, în cadrul Consiliului de Afaceri Externe al Consiliului UE. Dezbaterile vor fi prezidate de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini.

În ajun, Comisarul European pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn​, a felicitat Guvernul Sandu și a declarat că Uniunea Europeană va debloca asistența macrofinanciară pentru Moldova imediat ce vor fi  îndeplinite condițiile privind statul de drept, reforma justiției și pluralismul media.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te