Motivul: din cauza dezvăluirii și a unei filiere franceze de pedofilie, care alimenta cercurile înalte de putere.
Într-o declarație comună, Marlène Schiappa, secretar francez responsabil cu Egalitatea între Bărbați și Femei în Guvernul Philippe și Adrien Taquet, secretar de Stat pentru Protecția Copilului, subliniază că ancheta asupra finanțatorului american care s-a sinucis în închisoare înainte de procesul său pentru trafic de sex cu minori „a evidențiat legăturile cu Franța”.
Cei doi au solicitat deschiderea unei investigații în Franța, scrie Le Figaro. „Ni se pare fundamental, pentru victime, deschiderea unei anchete în Franța, astfel încât să se facă lumină”, declară ei.
Pentru ambii membri ai guvernului, „moartea lui Epstein nu ar trebui să priveze victimele de justiția la care au dreptul”.
„Este o condiție esențială pentru ca acestea să-și revină, și, de asemenea, o condiție pentru o protecție mai eficientă în viitor, pentru alte fete care se confruntă cu acest tip de rețele organizate, care se confruntă cu acest tip de prădător”, subliniază cei doi într-un comunicat.
„Urmăririle penale nu sunt decizii ale guvernului. Din 2013, anchetele individuale sunt interzise, în conformitate cu principiul independenței autorității judiciare”, a răspuns ministrul Justiției, Nicole Belloubet, într-un mesaj transmis către AFP.
Într-o scrisoare adresată procurorului general din Paris, asociația „Inocența în pericol” indică faptul că „în dosarul investigat de FBI rezultă mai multe persoane de naționalitate franceză”.
Această scrisoare adresată procurorului, trimisă luni, se bazează pe „informații publice, documente declasificate în Statele Unite, începând de vineri, când apar nume franceze, mexicane, saudite etc.”, a declarat Homayra Sellier, președintele asociației.
Acuzatul Jeffrey Epstein aflase că instanța federală din New York publicase un dosar împotriva lui, care conținea câteva sute de pagini care dezvăluiau practicile sale prădătoare împotriva fetelor minore, uneori cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani, inclusiv numele unor presupuși complici într-o rețea de pedofili care se ocupă de alimentarea „cercurilor politico-judiciare”.
Epstein a fost investigat pentru prima dată în 2005, după ce poliția din Palm Beach a fost alertată cu privire la acuzațiile de abuz sexual asupra minorilor.
S-a apărat afirmând că presupusele sale victime sunt de acord și că el credea că au vârsta corespunzătoare deciziilor personale.
În 2007, omului de afaceri i s-a documentat un rechizitoriu pentru abuz sexual a zeci de minore, între 1999 și 2007, potrivit documentelor judecătorești lansate la acea vreme.
Atunci, el a încheiat un acord pentru a pleda vinovat pentru o acuzație, aceea că „a solicitat servicii sexuale unor prostituate minore” și a primit doar o pedeapsă de 13 luni de închisoare.
Dr. Barbara Sampson, medicul legist şef al oraşului New York, a declarat că Jeffrey Epstein, 66 ani, un om de afaceri cu legături cu o serie de politicieni, inclusiv Donald Trump şi Bill Clinton, dar și din alte țări, s-a sinucis prin spânzurare în celula sa.
Medicii au efectuat duminică autopsia lui Epstein, la care a asistat şi un medic legist privat în numele reprezentanţilor lui Epstein.
Pe 25 iulie, Epstein a fost găsit în stare de inconştienţă şi cu răni la gât în celula sa de la o închisoare din Manhattan, New York, existând suspiciuni că a încercat să se sinucidă.
În pofida acestui incident, Epstein nu era supravegheat pentru comportament suicidar, fiind singur în celula sa dintr-un centru corecţional utilizat pentru a izola deţinuţii vulnerabili.
Procurorul general al SUA, William Barr, a cerut FBI-ului şi Departamentului de Justiţie o anchetă cu privire la moartea miliardarului american Jeffrey Epstein, declarându-se „îngrozit” de decesul acestuia în timp ce se afla în custodia poliţiei federale.