Decizia Adunării Generale a venit după ce organismul mondial s-a reunit pentru a 11-a sesiune specială de urgență pentru a discuta despre războiul Rusiei din Ucraina, ce a marcat un an vineri, 24 februarie.
Șapte țări - Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Eritreea, Nicaragua și Mali - au votat împotriva rezoluției, iar 32 s-au abținut, inclusiv China și India.
Rezoluția Adunării Generale solicită statelor membre ONU și organizațiilor internaționale să „dubleze sprijinul pentru eforturile diplomatice de a realiza o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina, în conformitate cu Carta (ONU)”.
Citește și
VIDEO Ziua 366 a războiului. Ofensive ale Rusiei eșuate, convoi făcut praf de ucraineni
VIDEO Un tanc T-72 rusesc distrus a fost amplasat în fața Ambasadei Rusiei la Berlin
De asemenea, solicită „încetarea imediată a atacurilor asupra infrastructurii critice a Ucrainei și a oricăror atacuri deliberate asupra bunurilor civile, inclusiv a celor care sunt reședințe, școli și spitale”.
Cere Rusiei să „își retragă imediat, complet și necondiționat” toate forțele sale militare de pe teritoriul Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, precum și să solicite o „încetare a ostilităților”.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-a adresat miercuri Adunării Generale a ONU, cerând membrilor ONU să susțină rezoluția, adăugând că războiul Rusia-Ucraina nu are două părți în conflict, ci „un agresor și o victimă”.