VIDEO A patra noapte de proteste împotriva dictatorului Lukaşenko. Mii de arestări și doi morți

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.08.2020 - 08:44

Protestatarii au ieşit miercuri seara pe străzile din Belarus pentru a patra noapte consecutiv, pentru a demonstra împotriva realegerii cu 80% a președintelui Aleksandr Lukaşenko, în pofida violenţei de care au dat dovadă forţele de ordine.

SHARE

Mai multe canale independente au postat pe Telegram înregistrări video cu protestatari din Minsk, Grodno, Brest şi alte oraşe din Belarus care cereau demisia şefului statului şi încetarea violenţei. Iar sprijinul pentru manifestanţi pare să fie în creştere din partea populaţiei, peste 100 de medici din Minsk, de exemplu, ieşind să protesteze împotriva violenţei.

Într-o postare pe Instagram, cvadrupla medaliată olimpică la biatlon Daria Domraşeva a făcut apel la unităţile speciale ale poliţiei Omon să înceteze acţiunile de reprimare violente."Nu permiteţi continuarea acestei orori nedrepte pe străzi", a scris ea.

Protestatarii au cerut ca Lukaşenko să demisioneze, scandând "Pleacă!". Aceştia îl acuză pe preşedinte de fraudarea alegerilor pentru a obţine un al şaselea mandat consecutiv.

Au fost făcute peste 6.000 de arestări şi două persoane şi-au pierdut viaţa de la debutul protestelor izbucnite duminică după închiderea secţiilor de votare, pe care forţele de ordine le-au reprimat în mod violent.

Uniunea Europeană a calificat, într-o declaraţie, alegerile ca nefiind "nici libere şi nici corecte", adăugând că "autorităţile statului au desfăşurat o violenţă disproporţionată şi inacceptabilă", şi că "Belarusul merită ceva mai bun".

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a criticat, de asemenea, reprimarea protestelor: "Toţi cei arestaţi în Belarus deoarece au demonstrat paşnic pentru drepturile lor democratice trebuie eliberaţi şi ascultaţi".

Citește și:

Belarus: Autorităţile confirmă moartea unui manifestant arestat, acesta fiind al doilea deces

Contracandidata dictatorului din Belarus s-a refugiat în Lituania. Lukașenko înăbușă protestele

Dictatorul Lukaşenko dă vina pe Polonia, Marea Britanie și Cehia pentru proteste

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.