A început contraofensiva Ucrainei. Portul Sevastopol în flăcări. Rușii așteaptă un atac la Zaporojie

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.04.2023 - 21:30
Explozie în portul Sevastopol-Foto: Ukrinform

Depozite de combustibil din portul Sevastopol, Crimeea, au fost atacate de drone ucrainene, provocând o explozie uriașă. În ultimele săptămâni, atât Rusia, cât și Ucraina și-au grupat forțele în regiunea Zaporojie, pe fondul speculațiilor despre începerea contraofensivei acolo.

SHARE

Un incendiu a izbucnit sâmbătă la un depozit de combustibil din Sevastopol, principalul port din Crimeea anexată la Moscova, autoritățile anunțând un atac ucrainean cu drone.  

Sevastopolul găzduiește Flota Rusă de la Marea Neagră și a fost lovit de o serie de atacuri cu drone de la începutul invaziei ruse de anul trecut. 

A început contraofensiva Ucrainei

„O rezervă de combustibil este în flăcări în districtul Golful Kazacia” al orașului, a declarat guvernatorul Crimeii, Mihail Razvojaiev, instalat de Rusia, pe Telegram.

Razvojaiev a declarat că incendiul provocat de atacul a două drone ucrainene s-a extins pe1.000 de metri pătrați, patru rezervoare de petrol fiind distruse.

O a treia dronă ar fost doborâtă, iar încă una a fost dezactivată prin mijloace radio-electronice, potrivit guvernatorului Crimeii, numit de Moscova, Serghei Aksionov.

Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei îi sfătuiește pe locuitorii Crimeii să stea departe de obiectivele militare, potrivit pravda.com.ua.

Andri Iusov, reprezentant al Serviciului de Informații de Apărare al Ucrainei, a informat că explozia de la depozitul rusesc de petrol din Sevastopol a distrus peste 10 tancuri cu produse petroliere, destinate Flotei Mării Negre a Rusiei, cu o capacitate de 40.000 de tone.

Citește și: VIDEO Mercury, „avionul apocalipsei” al SUA, a lansat o rachetă-test nucleară. „Putem lovi oriunde”

După cum afirmă Yusov, produsele petroliere erau destinate Flotei Mării Negre a statului agresor.

„Este recomandabil ca toți rezidenții din Crimeea ocupată temporar să nu rămână în apropierea unităților militare sau a facilităților care asigură armata agresorului în viitorul apropiat”, a comunicat Iusov.

Contraofensiva, așteptată la sfârșitul lunii aprilie

Potrivit msn.com, contraofensiva ucraineană a fost stabilită pentru sfârșitul lunii aprilie, după cum a fost anunțată de New York Times.

La începutul lunii aprilie, jurnaliștii New York Times Matthew Mopke Bigg și Iuri Șivala au scris despre acumularea în creștere a forțelor de ambele părți în sud pentru contraofensiva anticipată.

Citește și: Rusia, furibundă că nu i-a ieșit planul secret al FSB împotriva „expansiunii României în Moldova”

„În ultimele săptămâni, atât Rusia, cât și Ucraina și-au grupat forțele de-a lungul liniei frontului în regiunea Zaporojie, pe fondul speculațiilor despre o posibilă contraofensivă ucraineană acolo”, au scris Bigg și Șivala.

Teoria a susținut că un atac în Zaporojie ar putea întrerupe aprovizionarea cu arme și provizii rusești către Herson, ceea ce ar avea ca rezultat câștiguri și mai mari ale forțelor ucrainene.

Rușii au anunțat evacuarea forțată a civililor din zona Herson controlată de ruși. Potrivit șefului Consiliului Regional al Hersonului, Rusia și-a început evacuarea.

„Am informații că evacuarea începe astăzi cu o scuză de a proteja civilii de consecințele luptelor grele din zonă”, a spus Oleksndr Samoilenko la 23 aprilie, potrivit unui raport de la New York Times.

Samoilenko a mai remarcat că trupele ruse „încercau să fure cât puteau de mult” în timpulacestei evacuări. 

Zelenski: „Nu mai așteptăm avioanele F-16”

Se vorbește despre o contraofensivă de luni de zile, în timp ce aliații occidentali ai Ucrainnei au aprovizionat-o cu armele necesare pentru a împinge Rusia din teritoriile sale, dar nu cu tot ce a cerut președintele Volodimir Zelenski. 

Zelenski a declarat că Ucraina nu poate amâna campania de eliberare a teritoriilor până când partenerii vor furniza avioane de luptă F-16, așa că va începe contraofensiva mai devreme.

„Ar ajuta foarte mult. Dar înțelegem că nu vom amâna asta și vom începe chiar înainte să avem F-16 sau orice altceva”, a declarat Zelenski, potrivit pravda.com.ua.

În acest context, atacurile repetate asupra Crimeii nu sunt neapărat un indiciu că acolo va începe contraofensiva masivă a Ucrainei, ci că acestea sunt doar atacurile „de debut”, ce vor fi susținute, în puncte strategice importante.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te