Fotbalistul care a avut 20 milioane £, Anglia la picioare și „a murit de câteva ori”. Azi, e falit

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.04.2023 - 23:57

Recunoscut ca fiind cel mai mare talent natural al fotbalului englez, al generaţiei sale. A cunoscut gloria. A fost cel mai bun. A condus la glorie naţionala. Şi totuşi, acum trăieşte în sărăcie, după ce şi-a prăpădit averea de 20 de milioane de lire sterline.

SHARE

Are 55 de ani. S-a născut în Gateshead, Ţinutul Durham, pe 27 mai 1967.

Talentat, capricios, mână spartă. Iresponsabil. Un mare fotbalist

Tatăl său, John (1946–2018) a lucrat în Transporturi, iar mama lui, Carol, într-o fabrică. Prenumele său este un tribut adus muzicianului Paul McCartney, de la Beatles. Este de origine irlandeză, prin bunicii săi.

Pausl Gascoigne a fost selecţionat în Naționala Angliei din 1988 până în 1998, adunând 57 de selecţii și înscriind zece goluri.

Citeşte şi: După divorțul de Hagi, soția s-a întors la prima iubire. Acuzată că întârzia cu pâinea la masă

A făcut parte din echipa Angliei, care a ajuns pe locul al patrulea, la Cupa Mondială din 1990. Este celebru pentru faptul că, atunci când a primit un cartonaş galben, în semifinala cu Germania, a plâns.

El ştia atunci că ar fi fost suspendat pentru finală, dacă Anglia ar fi câștigat meciul. A ajutat echipa să ajungă în semifinalele Euro 96, inclusiv marcând unui gol contra Scoției.

Gol emblematic

Acela a fost descris, în anul 2013, drept „unul dintre cele mai emblematice goluri din istoria recentă a fotbalului”.

El a fost implicat într-o serie de sărbătoriri originale ale golurilor importante, atât la nivel de club, cât și la nivel internațional, inclusiv Sărbătoarea „Scaunului Dentistului”, de la Euro 96.

Apoi, a mimat cântatul la flaut, când juca pentru Glasgow Rangers, în 1998, ceea ce era o referire la Ordinul Protestant Portocaliu. În Scoţia, în mod tradiţional suporterii lui Glasgow Rangers sunt protestanţi.

Bătăuş

În ultima parte a carierei sale, mai ales după pensionare, viața lui Gazza a fost dominată de probleme mentale și emoționale severe, în special de alcoolism.

Paul Gascoigne a dezvăluit că a "murit de câteva ori" de-a lungul vieții sale, glumind că are "mai multe vieți decât o pisică", potrivit dailymail.com

Fostul as al fotbalului, în vârstă de 55 de ani, a aprofundat experiențele sale de moarte apropiată în timp ce apărea la primul episod al noii sale emisiuni Scared Of The Dark.

A fost închis sau sancționat în numeroase ocazii, iar bătăile sale sunt consemnate în mod regulat, în presa britanică. El a încercat frecvent să trăiască fără alcool, deși programele de reabilitare i-au oferit doar o soluţie temporară.

Problemele sale personale au pus capăt carierei de antrenor și nu a mai lucrat în fotbal de când a fost demis din funcția de manager al clubului Kettering Town, în anul 2005.

Driblingagiu de meserie

Trei centimetri mai înalt decât Gheorghe Hagi şi şapte peste Volodimir Zelenski, a fost protagonistul unui joc creativ, rapid și tehnic, a jucat ca mijlocaș ofensiv. Gascoigne a fost capabil atât să marcheze, cât și să dea pase de gol, datorită preciziei driblingului său, abilității sale puternice de a lovi mingea lemnos și jocului său de cap.

Gazza avea viteză, forță fizică, echilibru și abilități excelente de dribling, care i-au permis să protejeze mingea, să-şi învingă adversarii și să facă față provocărilor fizice.

Cel mai natural fotbalist tehnic

A fost de asemenea un executant precis al loviturilor libere și al celor de pedeapsă.

A fost caracterizat astfel: „Un mijlocaș central cu ochiul lui Glenn Hoddle, pentru pasă, și dragostea lui Bryan Robson, pentru deposedare (...) Creativitatea sa a fost crucială în deciderea meciurilor blocate" tactic.

Gary Lineker l-a descris pe Gascoigne drept „cel mai natural fotbalist tehnic cu care am jucat”, care poseda „un fel de obrăznicie” și „o mare încredere” în sine.

Probabil că Lineker nu l-a văzut jucând pe Dobrin, zicem noi...

Dragoste pentru fotbal

Lineker a adăugat: „Puteai să vezi că juca complet din dragostea pentru fotbal”. Steven Gerrard l-a numit pe Gazza ca fiind eroul său.

Gareth Southgate, actualul selecţioner englez, a spus: „Cât au fost în echipa Angliei, Paul Gascoigne, Paul Scholes și Wayne Rooney au avut puțin mai mult decât toți ceilalți. Și vorbim de jucători de nivel înalt, ca Steven Gerrard, Frank Lampard sau David Beckham".

Fostul jucător de la Newcastle United, Lee Clark, a adăugat: "Gazza avea totul. Putea să dribleze, să înfrunte adversarii, să treacă pase defensive printr-un ac de păr, la atacanți, și să înscrie goluri incredibile”, conform Wikipedia.

Falimentul

În noiembrie 2008, Gascoigne s-a confruntat cu o petiție de faliment, pentru o factură fiscală de 200.000 de lire sterline, nefiind depusă nici o declarație fiscală de mai bine de doi ani.

Pe 25 mai 2011, a evitat să fie declarat falit de către Înalta Curte din Londra, în ciuda faptului că mai datora 32.000 de lire sterline.

A urmat un tratament pentru bulimie, altul pentru tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare bipolară, tulburare de hiperactivitate, cu deficit de atenție și alcoolism.

Cărțile descriu de asemenea personalitatea lui, care îi provoacă dependență, ceea ce l-a determinat să dezvolte adictivităţi la alcool, cocaină, fumat înncontinuu, jocuri de noroc, băuturi energizante cu conținut ridicat de cafeină, exerciții fizice și mâncare nepotrivită. În prezent, locuiește în localitatea Poole, din Dorset.

32 de shot-uri de whisky

Gascoigne a intrat pentru prima dată în sesiuni de terapie, în octombrie 1998, când a fost internat la Spitalul Priory, după ce a băut 32 de shot-uri de whisky, care l-au lăsat clampă, orgă şi gorgan.

Managerul de fotbal Bryan Robson i-a semnat internarea în clinică, în timp ce Gazza era Wallhala. A fost eliberat la insistențele sale, la două săptămâni după șederea minimă sugerată de medici, de 28 de zile.

Vizitele lui ulterioare pentru dezalcoolizare au devenit mai rare, dar în cele din urmă a început iar să bea mult În 2001, președintele de atunci al lui Gascoigne, Bill Kenwright, l-a contactat pe terapeutul lui Gascoigne, de la Spitalul Priory, John McKeown, care a organizat mai multe tratamente, pentru a-l ajuta pe Gascoigne să-și controleze consumul de alcool.

Montaigne russe printre probleme

Uneori, ne întrebăm cum este posibil ca acest fost mare sportiv să mai fie printre noi. Ca parte a tratamentului, a fost trimis în Statele Unite, unde a stat la o clinică din Cottonwood, Arizona.

A fost diagnosticat cu tulburare bipolară. A rămas la aceasta clinică în anul 2003, după ce a avut noi recidive, jucând în China, și din nou în 2004, după retragerea din fotbal.

În februarie 2008, a fost subordonat Legii privind sănătatea mintală, după un incident, la Hotelul Malmaison din Newcastle upon Tyne. A fost luat în custodie, pentru a se preveni autovătămarea.

A fost din nou sancționat în iunie, iar în septembrie a fost internat în spital, după o supradoză de alcool cu droguri, într-o aparentă tentativă de sinucidere.

Arestat

Gascoigne a fost arestat pentru tulburarea liniştii publice, în afara unui restaurant, în februarie 2010. Luna următoare a fost acuzat de conducere în stare de ebrietate, conducere fără permis și conducere fără asigurare.

La 9 iulie 2010, Gascoigne a apărut la locul conflictului tensionat dintre poliție și fugarul Raoul Moat, pretinzând că este fratele lui Moat și declarând că i-a adus „o cutie de bere, niște pui, o undiță, o Cămașă Newcastle și o halat”.

I s-a interzis accesul la Moat, oricât de copios a fost ceea ce a afirmat. În august 2011, a dat în judecată The Sun, susținând că activitatea lui, în timpul incidentului cu Raoul Moat, i-a întrerupt tratamentul pentru alcoolism.

Posesie de cocaină

În octombrie 2010, Gascoigne a fost arestat pentru conducere în stare de ebrietate. Ulterior, el a recunoscut că a depășit de peste patru ori limita de viteză, la Newcastle upon Tyne Magistrates Court.

La o zi după ce a fost avertizat că ar putea risca o pedeapsă cu închisoarea, pentru conducere în stare de ebrietate, Gascoigne a fost arestat pentru posesie de cocaină.

Ar fi trebuit să apară în instanță pe 11 noiembrie, pentru a fi condamnat pentru infracțiunea de conducere în stare de ebrietate, dar a intrat în dezintoxicare, pe coasta de sud a Angliei, și a primit o pedeapsă cu suspendare de opt săptămâni.

La terapie intensivă

În februarie 2013, agentul său, Terry Baker, a declarat pentru BBC Radio 5 Live că Gascoigne a recidivat din nou:

„Nu îmi va mulțumi pentru că am spus-o, dar trebuie imediat să primească ajutor... Viața lui este întotdeauna în pericol pentru că este un alcoolic. Poate că nimeni nu-l poate salva – nu știu. Chiar nu știu”, a spus Baker.

Gascoigne a fost plasat la terapie intensivă într-un spital, în timp ce era tratat pentru alcoolism în Arizona, într-un program de reabilitare, datorită sprijinului financiar oferit de fostul jucător de cricket, Ronnie Irani, și de radiodifuzorul Chris Evans.

Beat, în gară

A fost arestat pentru agresarea unui agent de securitate feroviar și pentru că era beat și se comporta dezlânat, în Gara Stevenage, pe 4 iulie 2013.

A fost amendat cu 1.000 de lire sterline, după ce a recunoscut infracțiunea și a fost obligat să plătească gardianului o compensație de 100 de lire sterline.

În ianuarie 2014, Gascoigne a intrat pentru a șaptea oară la dezintoxicare, pentru dependența sa de alcool, la o clinică unde internarea costa 6.000 de lire sterline pe lună, din Southampton.

Citeşte şi: Dobay, zis Calul: mai puternic ca Hagi și Dobrin. Lumea zicea că a omorât un portar cu forța șutului

În august, a fost din nou internat la spital, în urma unui incident, în afara casei. Pe 23 octombrie 2014, Poliția a fost chemată la domiciliul său din Poole, după ce a băut excesiv.

A fost inclus în Legea privind sănătatea mintală a doua zi și dus la spital, pentru o dezintoxicare de trei zile. Şi ne oprim aici, pentru că nu se mai termină. Şi continuă şi în zilele de azi.

Înapoi la povestea cu Moat

Pe 13 aprilie anul acesta, ChronicleLive scria că "Paul Gascoigne nu va apărea în filmul de televiziune The Hunt for Raoul Moat", în ciuda faptului că fotbalistul a intrat în coliziune, în trecut, cu Moat, acum 13 ani.

Și producătorul show-ului spune că a fost luată decizia de a nu îl aduce pe sticlă pe Gazza, pentru că apariția lui nu a avut „nimic de-a face” cu povestea pe care încearcă să o spună".

Oare ce-o mai fi, de data aceasta?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te