23 de țări cer republicanilor să deblocheze ajutorul SUA pentru Ucraina. De ce România n-a semnat?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.02.2024 - 21:28
23 de țări cer republicanilor să deblocheze ajutorul SUA pentru Ucraina. De ce România n-a semnat? - Foto: Profimedia Images
Ajutorul pentru Ucraina, blocat de președintele Camerei SUA care a luat bani de la oligarhi ruși - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Scrisoare deschisă către SUA privind deblocarea ajutorului pentru Ucraina. România nu a semnat încă. Președintele Camerei, care blochează ajutorul, acuzat de Casa Albă că „lucrează pentru Rusia”.

SHARE

Scrisoare deschisă către SUA privind deblocarea ajutorului pentru Ucraina.  România nu a semnat încă. Presa americană și nu numai scrie că ajutorul pentru Ucraina este blocat de președintele Camerei SUA care a luat bani de la oligarhi ruși.

Acuzațiile despre banii dați anterior de către cetățeni ruși președintelui Camerei, Mike Johnson, pentru Congres, au reapărut după ce republicanul a respins un proiect de lege de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari, adoptat de Senat, care include 60 de miliarde pentru Ucrainia, ajutor vital în războiul contra Rusiei.

23 de președinți de parlamente i-au scris lui Johnson pentru a-l convinge să deblocheze ajutorul SUA pentru Ucraina. România nu este semnară a scrisorii, dar lista rămâne deschisă.

Scrisoare deschisă a 23 de președinți de Parlamente

23 de președinți de parlamente s-au adresat public lui Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților SUA, pentru a-l convinge să aducă la vot proiectul de lege care oferă ajutor Ucrainei în valoare de 60 miliarde de dolari, după ce a fost adoptat de Senat.

Inițiativa îi aparține lui Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme (Parlamentul ucrainean), potrivit News Ukraine.

Proiectul de lege a fost acum înaintat Camerei Reprezentanților și, conform regulilor de procedură, Johnson are autoritatea de a-l aduce în discuție.

Președinții parlamentelor semnatari ai scrisorii l-au îndemnat pe Johnson să faciliteze adoptarea unei decizii istorice de către Congresul SUA care să asigure asistența SUA țărilor străine și să ofere Ucrainei fondurile necesare pentru a-și continua lupta împotriva agresiunii ruse.

„Țările noastre s-au angajat să sporească în continuare sprijinul pentru Ucraina și forțele sale de apărare, considerând-o ca o investiție considerabilă în securitatea noastră individuală și colectivă. Axa răului trebuie învinsă și toți făptuitorii aduși în fața justiției. Aceasta ar fi un factor de descurajare semnificativ pentru alte conflicte și va returna popoarelor noastre un sentiment de control și securitate”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea a fost semnată de președinții parlamentelor din Germania, Polonia, Cehia, Lituania, Macedonia de Nord, Spania și alte țări, dar nu și de România.

Scrisoarea rămâne însă deschisă spre semnare de către alți președinți ai parlamentarilor care doresc să i se alăture.

După întâlnirea cu alți lideri ai Congresului și cu președintele Joe Biden la Casa Albă la 27 februarie, președintele Camerei SUA, Mike Johnson, a declarat că va continua să acorde prioritate securității la frontiera internă. Deci nu va debloca ajutorul pentru Ucraina.

Ajutorul pentru Ucraina, blocat de președintele Camerei SUA care a luat bani de la oligarhi ruși

Potrivit regulilor Camerei Reprezentanților, președintele este liderul politic și parlamentar al Camerei și este simultan președintele acesteia, liderul de facto al partidului majoritar al organismului și șeful administrativ al instituției.

De Mike Johnson, președinitele actual al Camerei, depinde deblocarea ajutorului pentru Ucraina.

În 2018, un grup de ruși au putut să doneze pentru campania lui Johnson în Louisiana, pe care l-au câștigat în cele din urmă, deoarece banii au fost canalizați prin compania americană Ethane din Texas.

În timp ce American Ethane a fost co-fondată de americanul John Houghtaling, la acea vreme era deținută în proporție de 88% de trei cetățeni ruși — Konstantin Nikolaev, Mikhail Iuriev și Andreyi Kunatbaev. 

Nikolaev este cunoscut a fi un aliat de top al președintelui rus Vladimir Putin.

Un purtător de cuvânt al lui Johnson a asigurat anterior, în 2018, că banii primiți de la Ethane au fost returnați odată ce a fost „conștientizată de situație”.

Nu a existat niciun indiciu că echipa de campanie a lui Johnson a încălcat intenționat legea federală, dar în același timp era și foarte greu să nu se afle cine e în spatele donației, în plin scandal al interferenței Rusiei în alegerile din SUA.

O serie de utilizatori ai rețelelor de socializare au readus acum în discuție banii din campanie pe fondul opoziției lui Johnson față de proiectul de lege pentru ajutor extern, dezbătut îndelung, care ar trimite 60 de miliarde de dolari Ucrainei, în timp ce țara continuă să lupte împotriva invaziei rusești

Într-o conferință de presă la 14 februarie, Johnson a declarat că instituția Camerei, condusă de republicani, „nu va fi blocată sau forțată să adopte” proiectul de lege privind ajutorul extern.

Povestea finanțării American Ethane, al cărui principal investitor e Konstantin Nikolaev, 52 de ani, un miliardar care anterior a fost ministru al Transporturilor în Federația Rusă, a revenit pe tapet.

Nikolaev și cei doi parteneri ai săi dețin în prezent o treime din Globaltrans, cel mai mare operator privat de transport feroviar din Rusia, iar anterior a lucrat în afacerile de transport feroviar de marfă și port.

El este, de asemenea, co-proprietar al Tula Cartridge Works, care a furnizat muniție forțelor ruse în timpul invaziei Ucrainei, scrie Newsweek.

În 2019, Forbes a inclus valoarea netă a oligarhului la 1,2 miliarde de dolari.

Nikolaev este, de asemenea, cunoscut ca susținător financiar al Mariei Butina, spioană a Rusiei, condamnată la 18 luni de închisoare în 2019 după ce a recunoscut că a acționat ca agent străin neînregistrat pentru a se infiltra în grupuri politice conservatoare și a influența politica externă în beneficiul Rusiei înainte și după. alegerile din 2016.

Banii pe care Nikolaev și ceilalți doi cetățeni ruși i-au donat campaniei lui Johnson în 2018 au făcut obiectul unor dezbateri și după ce republicanul a fost ales președintele Camerei în octombrie anul trecut.

Casa Albă îl acuză pe Mike Johnson că lucrează pentru ruși

Casa Albă a susținut vineri că președintele Mike Johnson (R-La.) aduce beneficii adversarilor SUA, Iranului și Rusiei, prin refuzul de a aduce un pachet de finanțare a securității naționale spre vot în Camere.

„Inacțiunea președinitelui Camerei aduce beneficii lui Putin și ayatollahului”, a scris secretarul de presă adjunct Andrew Bates într-o notă distribuită reporterilor.

Bates a citat dovezi că Iranul ar putea fi aproape de a furniza rachete balistice Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei pentru a argumenta că finanțarea pentru ucraineni ar ajuta atât la combaterea Moscovei, cât și a Teheranului.

Casa Albă a spus că va exista un răspuns „rapid și sever” din partea comunității internaționale dacă Iranul continuă.

„Președintele Johnson este de partea lui Putin, a regimului de la Teheran și a obiectivelor sale politice percepute în cadrul Conferinței privind bunăstarea poporului american, a Ucrainei și a NATO”, a scris Bates.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te