18 iulie - Ziua internaţională Nelson Mandela

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 18.07.2021 - 15:18
18 iulie - Ziua internaţională Nelson Mandela

În fiecare an, la 18 iulie, este sărbătorită Ziua internaţională Nelson Mandela.

SHARE

Data reprezintă ziua de naştere a lui Nelson Mandela (18 iulie 1918), un luptător în numele democraţiei, al libertăţii şi drepturilor omului, primul preşedinte de culoare al Republicii Africa de Sud.

Timp de 67 de ani (de când şi-a început campania pentru drepturile omului şi până când s-a retras de pe scena politică), Nelson Mandela şi-a pus viaţa în slujba umanităţii, ca avocat al drepturilor omului, fiind un om al păcii internaţionale.

Cu acest prilej, oamenii din întreaga lume sunt rugaţi să acorde 67 de minute din timpul lor în această zi pentru realizarea unui serviciu în folosul oamenilor şi comunităţii din care fac parte, potrivit www.un.org.

Citește și: Fotbaliști care au devenit interlopi: Faraonu de la Madrid, Claudiu Răducanu, Ochi și Gemaru

În 2021, această zi este marcată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite printr-o şedinţă plenară informală la sediul central al ONU. Şedinţa este deschisă de alocuţiunea preşedintelui celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, Volkan Bozkir, arată site-ul oficial al organizaţiei, potrivit TVR.

Adunarea Generală a ONU a instituit ziua de 18 iulie drept Ziua internaţională Nelson Mandela, în noiembrie 2009, în semn de recunoaştere a contribuţiei fostului preşedinte sud-african la cultivarea păcii şi a libertăţii.

Rezoluţia A/RES/64/13 a recunoscut valorile promovate de Nelson Mandela şi punerea sa în slujba umanităţii, în vederea soluţionării, pe de o parte a conflictelor civile şi, pe de altă parte, de îmbunătăţire a relaţiilor dintre oameni, promovarea şi protejarea drepturilor omului, reconcilierea, egalitatea de gen şi drepturile copiilor şi ale altor grupuri vulnerabile, precum şi în dezvoltarea comunităţilor sărace şi subdezvoltate.

Citește și: Luna își va modifica orbita, iar Pământul se va confrunta cu inundații severe. Avertizare NASA

De asemenea, a recunoscut contribuţia liderului sud-african la lupta pentru democraţie pe plan internaţional şi la promovarea unei culturi a păcii în întreaga lume.

A fost pentru prima dată când Organizaţia Naţiunilor Unite a desemnat o zi în onoarea unei persoane

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.