Schimbare de paradigmă în politica de apărare a Austriei, țara cunoscută drept „casa spionilor ruși” din Europa. Cancelarul Christian Stocker anunță investiții fără precedent în armată, în contextul escaladării tensiunilor regionale și al slăbirii garanțiilor externe.
Războiul din Ucraina nu mai este doar o criză regională, ci un moment de cotitură pentru întreaga Europă. Confruntarea cu Rusia pune la încercare valorile democratice, unitatea și capacitatea de reacție a continentului în fața unei amenințări existențiale.
Pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia și NATO, experții avertizează că Europa se confruntă cu o cursă a înarmării fără precedent. Într-un context geopolitic fragil, ideea unui conflict nuclear devine tot mai prezentă în analiza strategiilor militare.
Rusia intenționează să desfășoare mai multe sisteme de rachete balistice Oreshnik, capabile să poarte focoase nucleare în Belarus, țară aflată la granița NATO, până la sfârșitul anului 2025, potrivit unei declarații oficiale făcute la Minsk.
Președintele ales al României, Nicușor Dan, a declarat că țara noastră va susține obiectivul creșterii cheltuielilor de apărare în cadrul NATO și că va începe demersurile pentru reducerea deficitului bugetar, care a ajuns la un nivel record în Uniunea Europeană.