VIDEO Profesor: Media din gimnaziu trebuie eliminată de la Evaluarea Națională. O povară pentru toți

DE Petre Bădică | Actualizat: 25.07.2022 - 14:44
VIDEO Profesor: Media din gimnaziu trebuie eliminată de la Evaluarea Națională. O povară pentru toți / PEXELS

O întreagă dezbatere a apărut în spațiul public în legătură cu oportunitatea eliminării mediilor din clasele V-VIII din nota finală de la Evaluarea Națională. În multe cazuri, aceste medii sunt mult mai mari decât notele de la examene.

SHARE

Citește și: Diferențele de 5 puncte între media din gimnaziu și notele de la evaluarea națională dispar în 2023

Newsweek România a scris despre diferențe foarte mari care există între mediile claselor V-VIII și notele luate de elevi la examenul de Evaluare Națională. 

Citește și: Cu note de 1,4 și 2,3 la proba de română de la Evaluarea Națională, admiși în liceu, la filologie

Silvia Mușătoiu (foto), profesor de matematică la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București, a acceptat invitația Newsweek România de vorbi pe acest subiect:

„Ideea de eliminare a mediilor din gimnaziu din calculul mediei de admitere în liceu, pusă în practică, s-ar putea să elibereze pe toată lumea, elevi, părinți, profesori de ipocrizia în care ne găsim acum. Părintele cere elevului note mari pentru a accede la un ”liceu bun”, elevul plânge neputincios la o notă mai mică de zece, chiar dacă știe că nu e de zece, profesorul dă note maxime pentru propriul confort (nu-și dorește discuții cu părinți obsedați de note mari).

Când mediile 5-8 nu vor mai conta la admitere s-ar putea să vedem (nu imediat, ci după un timp de ”acomodare”) o evaluare care chiar măsoară competențele copiilor la toate disciplinele. Diferențele de 4-5 puncte între mediile de gimnaziu și notele de la examene vin din diferențele a ceea ce se evaluaează: în 5-8 (într-o astfel de situație), un elev poate avea media 10 pe ceea ce i se cere, dar oare ce i se cere? Probabil nu aceleași competențe evaluate prin examenul de EN, așadar nu e o fraudă, ci este traiul dulce oferit profesorilor de lipsa standardelor de evaluare.

Nu în toate școlile se evaluează aceleași competențe... Am avut surpriza, anul acesta, la clasa a IX-a, în teste și în teze, să constat că elevii pot atinge competențele de clasa a IX-a, dar nu sunt structurate competențe din gimnaziu. Au capacitatea de a recunoaște elemente, de a face raționamente, de a utiliza limbaj matematic nou, dar nu au competențe de calcul algebric și nici nu utilizează corect limbajul matematic studiat și folosit în gimnaziu, deci nu pot finaliza corect raționamentele, demonstrațiile.

Când un elev greșește la un calcul nu este foarte grav, dar când le greșește pe toate, are o problemă. Este urmarea școlii online în care nimeni n-a putut supraveghea elevul să-l vadă calculând și în care elevii au folosit nestingheriți și aproape mereu dispozitive electronice de calcul. În locul abilităților de calcul, au dezvoltat abilități de utilizare a socotitoarelor electronice”, a spus profesorul.

Cum se calculează media de admitere la liceu


Media notelor de la examenul de evaluare națională este constituită în procent de 80% din media de admitere în clasa a noua, 20% fiind media aritmetică a celor patru ani de gimnaziu. Nota admitere liceu = 80% X Media Evaluare națională + 20% X (media notelor din clasele V - VIII).

Rezultate la Evaluarea Națională

 110.035 de candidați au fost repartizați în prima etapă de admitere la liceu 2022, iar 6852 nu au fost repartizați, urmând să intre în etapa a doua. La nivel național au rămas 4.993 de locuri neocupate, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te