Psihologul Mircea Miclea a răspuns la întrebarea: De ce copilul nu trebuie să facă doar ceea ce îi place în cadrul unei conferințe susținută alături de Daniel Funeriu.
Mircea Miclea spune că părinții nu trebuie să le ofere copiilor doar ceea ce le place. Dimpotrivă, copiii trebuie învățați cu reguli pentru că lumea în care trăim este presărată cu reguli. Respectarea regulilor mai are un avantaj: îți aduc succes profesional și, în final, copilul va îndrăgi acele reguli.
Mircea Miclea răspunde la întrebarea: De ce copilul nu trebuie să facă doar ceea ce îi place ?
Funeriu: De când eram copil toată lumea avea ideea - fă ce îți place în viață. Bunicul, care a luptat la Stalingrad, mi-a zis: mă pruncule, e important să faci ce îți place, dar e și mai important să te educi să faci ce ești obligat să faci. Mi-a intrat în cap și a început să îmi placă să calc... Când eram chimist, cele mai bune idei îmi veneau când spălam vesela de la laborator.
Citește: 99.000 de copii nu au ajuns, în 2023, la examenul de bacalaureat. Statul nu știe nimic despre ei
De ce îți cer să faci un comentariu pe această chestiune? Tinerii vor efort minim și rezultat maxim. Există chestia asta - eu vreau să fac ce îmi place. Cum vezi echilibrul dintre a face ce-ți place și a te educa?
Mircea Miclea: E o modă printre părinți, care spun că toți copiii trebuie să facă doar ceea ce le place. Nu-i bine. Diferența dintre noi ca adulți și copii este că noi trebuie să ne gândim la ce le folosește lor. Nu la ce le place lor. E firesc ca un copil să vrea să facă doar ce-i place. Nu ne place să învățăm, dar e de folos să învățăm. Nu ne plac anumite reguli, dar ne e de folos să respectăm reguli.
Eu am reguli, trebuie să vin la o anumită oră, să mă îmbrac în uniformă, să livrez într-un anume fel serviciul pe care îl exercit și sunt plătit. Ca părinte trebuie să presar reguli. Tu trebuie să fii adaptat la lumea cu reguli. Trebuie să îi ajutăm pe copii să își descopere pasiunile. Dar trebuie să îi învățăm niște reguli pe care, noi, ca adulți responsabili, trebuie să le oferim, modelăm. Astfel, vor asimila regulile. Și, apoi, vor avea sentimente plăcute față de aceste reguli.
De la nivel de inteligență medie în sus, principalul factor care face diferența între perefomanța de vârf și una mai scăzută este disciplina pe care tu ți-o dai ție însuți. Ce ajută copilul este autodisciplina. Mergând pe această auto-disciplină, am satisfacții că ajung la succese profesionale. Astfel, ajunge să îți placă ce trebuie să faci.