VIDEO. Cum se va desfășura prima zi de școală după COVID-19

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.06.2020 - 22:48

Sute de mii de elevi sunt așteptați, mâine, în școli pentru a participa la orele de pregătire în vederea desfășurării examenelor naționale. Este pentru prima oară după trei luni în care elevii merg, din nou, la școală.

SHARE

Este vorba de absolvenții claselor a VIII-a şi a Xll-a care, din data de 2 până în 12 aprilie, pot participa la cursuri în vederea pregătiri suplimentară pentru examene. Particparea este opțională.

Inspectorul școlar al Județeului Dâmbovița, Sorin Ion, a explicat, la emisiunea Newsweek Live modul în care se vor desfășura orele, ce măsuri sanitare și de siguranță s-au luat.

Cele patru probleme rezolvate

„Au fost patru tipuri de probleme întâmpinate. Am rezolvat problema medicilor și a asistentelor în școli, cel puțin la nivelul județului Dâmbovița, în toate școlile și comunele. Am asigurat condițiile de igienă – dezinfectanți, stabilarea procedurilor, a rolurilor celor implicați în această activitate. Aceste lucruri s-au făcut pentru că am avut timp.

Absolut toate unitățile școlare au primit prima tranșă de măști pentru perioada de pregătire. S-a rezolvat și problema resursei umane. Existau temeri, din partea unor profesori, mai ales din partea celor care se află într-o anumită categorie de risc și sunt vulnerabili. În Dâmbovița, acolo unde am avut astfel de profesori, am reușit să facem în așa fel încât elevii să fie preluați de alți colegi.

Ce trebuie să știe elevii   

Ei nu trebuie să ajungă la școală înainte de ora la care au fost progamați. Cursurile nu încep concomitent la toate grupele de elevi. S-au făcut planificări pentu a exista un interval de jumătate de oră, chiar o oră între grupe. Respectarea regulilor de distanțatre trebuie să se facă de la intrarea în școală, de pe trotuar. Va fi o tendință naturală a elevilor de a-și împărtăși ce au făcut. Îi rugăm să se abțină de la a interacționa.

Ar fi neplăcut să vedem grupuri mari de elevi la intrarea în școli. De altfel, nici nu ar trebui să vedem grupuri mai mari de elevi care să vină de la aceeași oră.

La liceele mari există intrări separate și directorii ar trebui să le fi comunicat pe unde intră sau ies, de unde își primesc masca, unde se dezinfectează pe mâini, traseul către clasă. În clase, unde s-a putut, s-au scos băncile de prisos pentru a fi atâtea câți elevi intră la cursuri astfel încât să nu se poată apropia unul de celălalt.

Ce se întâmplă dacă un elev are temperatură

Pentru prerioada de pregătire, dacă avem 10 copii într-o sală de clasă, iar unu prezintă temperatură se poate ca motivul să fie emoțiile, faptul că a alergat pe stradă. Dar există și posibilitatea de a fi febril pentru că este infectat cu COVID. Logic este să luăm măsura de a-i proteja pe ceilalți nouă. Să nu înțelegeți că îl abandonăm.

Eu am făcut sugestia ca orele de pregătire să fie transmise prin intermediul Internetului în grupurile în care comunică uzual. Astfel, un copil care stă acasă sau nu poate intra la ore, să primească aceeași informație ca elevii din clasă.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te