Vaccinarea copiilor mai mici de 11 ani va începe pe 26 ianuarie. Cum obțineți chestionarul de triaj

DE Petre Bădică | Actualizat: 13.01.2022 - 16:45
Vaccinarea copiilor mai mici de 11 ani va începe pe 26 ianuarie / John Hopkins

Vaccinarea celor mai mici copii eligibili va începe peste mai puțin de două săptămâni.

SHARE

„Pentru protecția împotriva COVID-19 și limitarea complicațiilor generate de infecția cu SARS-CoV-2, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) informează asupra modalităților de administrare a vaccinului Comirnaty-Pfizer/ BioNTech împotriva COVID-19, pentru grupa de vârstă 5 – 11 ani, începând cu data de 26 ianuarie 2022.  

Citește și: Două fetițe din Capitală au fost spulberate de o mașină a Poliției. Una dintre ele a decedat

Astăzi, 13 ianuarie a.c, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, platforma de programare permite programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, pentru data de 26 ianuarie. Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped , prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.

Citește și: Prima tranşă de vaccin anti-COVID pentru copii (5-11 ani) ajunge în România între 21 şi 25 ianuarie

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare”, arată oficialitățile române.

Important de reținut!

Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor;

- modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/  

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty  este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;

Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.

Vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech este deja aprobat pentru administrarea la populația de peste 12 ani.

Cele mai importante informații referitoare la campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani.

Cât de eficient este vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani?

Datele de la Pfizer arată că vaccinul are o rată de eficacitate de 90,7% în prevenirea infecțiilor simptomatice în studiile clinice. (Eficacitatea este termenul folosit pentru a descrie cât de bine a funcționat un vaccin în studiile clinice.)

Cum diferă doza pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani față de copiii cu vârsta de 12 ani și peste?

Vaccinul Pfizer COVID-19 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este o treime din doza utilizată pentru persoanele de peste 12 ani (10 micrograme față de 30 micrograme). Cu toate acestea, această doză mai mică a produs un răspuns imun puternic la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani în studiile clinice (eficacitate de 90,7%) și îi protejează foarte bine împotriva infecțiilor simptomatice, spitalizării și decesului.

Dacă copilul meu va împlini 12 ani în curând, este mai bine să-l vaccinez cu doza mai mică sau să aștept până când este eligibil pentru doza mai mare disponibilă persoanelor de peste 12 ani?

Atât doza de vaccin Pfizer de 30 de micrograme pentru copiii de 12 ani și peste, cât și doza de 10 micrograme pentru copiii de la 5 la 11 ani sunt foarte sigure și eficiente pentru copiii din grupele de vârstă respective. Dacă copilul dumneavoastră are 11 ani, cel mai bine este să-l vaccinați imediat ce vă simțiți confortabil să faceți acest lucru.

 

Contează înălțimea sau greutatea unui copil în ceea ce privește dozarea?

Nu. Doza de vaccin de 10 micrograme este foarte eficientă pentru copiii de 5-11 ani, indiferent de înălțime sau greutate. Doza mai mică a fost aleasă pentru a oferi un răspuns imunitar bun, reducând în același timp riscul de reacții adverse la această grupă de vârstă, iar răspunsul imun al unui copil la acest vaccin nu depinde de mărimea acestuia.

Când ar trebui să programez a doua doză pentru copilul meu?

A doua doză de vaccin Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani trebuie administrată la trei săptămâni după prima doză.

Mai multe întrebări și răspunsuri AICI

Care sunt posibilele efecte secundare pentru copiii din această grupă de vârstă?

Peste 3.000 de copii au primit acest vaccin Pfizer în timpul studiilor clinice, iar cele mai frecvente efecte secundare au fost similare cu cele ale copiilor mai mari și adulților care au primit vaccinul Pfizer: durere la locul injectării, oboseală și dureri de cap. Efectele secundare mai puțin frecvente au inclus frisoane, dureri musculare sau articulare, febră, ganglioni limfatici umflați, greață și scăderea apetitului. Efectele secundare au fost mai frecvente după a doua doză. Efectele secundare au apărut în principal în două zile de la primirea vaccinului și au dispărut în decurs de una sau două zile. Niciunul dintre cei 3.000 de copii nu a avut reacții adverse grave, cum ar fi miocardită (inflamația mușchiului inimii).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te