Aceasta joacă, însă, la două capete: pe de o parte, mimează o dizidență de carton, iar pe de alta își trece numele pe numeroase inițiative legislative.
Jignită în repetate rânduri de Dragnea, Ecaterina Andronescu nu a ripostat așa cum au făcut-o primarul de Iași Mihai Chirică sau europarlamentarului Călin Ivan (amândoi PSD). Dimpotrivă, a înghițit toate grosolăniile politice venite de la Dragnea.
Pe 17 ianuarie 2018, Ecaterina Andronescu s-a autopropus ministru al Educației în guvernul Dăncilă. Liderul PSD i-a spus nu. A umilit-o a doua oară atunci când a ales pe Valentin Popa în funcția de ministru al Educației, un coleg la care Andronescu se poate uita de sus: Popa a fost rector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și are mari lacune gramaticale. Andronescu a condus o universitate mult mai bine cotată (potrivit criteriilor impuse de Legea Educației), Universitatea Politehnică.
Înlocuită în comisia de învățământ
O altă acțiune politică prin care Liviu Dragnea a umilit-o pe fosta ministră a Educației a fost îndepărtarea, fără nicio explicație, a Ecaterinei Andronescu din funcția de președinte a Comisiei de Învățământ din Senat. Umilința supremă a venit și prin numele persoanei care i-a luat locul: Liviu Pop. Pe când acesta din urmă era ministru al Educației, Ecaterina Andronescu nu s-a sfiit să i se adreseze în câteva rânduri superior. Atunci când a fost întrebată ce a simțit când Liviu Pop a folosit cuvântul „genunche”, Andronescu a zic: „Așa, o reacție de nemulțumire, să zic așa. Oricum, nu o situație confortabilă”.
Apoi, l-a atacat frontal pe ministrul Pop spunând că propunerile acestuia de planuri-cadr vizează diminuarea numărului de ore de Fizică, respectiv de Tehnologia Informaţiei şi Limbi Străine și reprezintă o mare greşeală.
Soldat fidel al partidului
Ce credeți că a făcut Ecaterina Andronescu după toate aceste umilințe ? S-a răzvrătit? A devenit o voce critică în partid ? Deloc. Fostul ministru, actualemente senator, a continuat sârguincioasă munca pe linie de partid. De la trecerea sa pe linie moartă, a semnat alături de parlamentarii PSD în jur de 30 de inițiative legislative din diverse domenii, altele decât cel educațional: acvacultură, adminsitrație, sănătate, drepturile pacienților, pescuit,drepturile persoanelor cu dizabilități, concurență, cooperație agricolă, cereale, combatarea drogurilor, imobiliare, stânele montane, rezervația Delta Dunării, investiții în zona montană.
Toate cele de mai sus arată că Ecaterina Andronescu nu a făcut nicio clipă dizidență reală în PSD, ci a rămas cu arma în mână alături de colegi chiar și atunci când Dragnea a dezonorat-o transformând-o din ditamai candidat la portofoliul Educației și șef de Comisie senatorială în simplu soldat.
Astfel, nu e de mirare, că Ecaterina Andronescu a anunțat, aseară, la lansarea partidului lui Ponta că nu va părăsi PSD.