Revoltă, după ce Tudor Chirilă le-a scris profesorilor să ceară masă caldă pentru elevi

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 31.05.2023 - 10:38
Unii elevi vin cu mâncare de acasă la școală Foto pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)
Unii elevi vin cu mâncare de acasă la școală Foto pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

Tudor Chirilă le-a sugerat profesorilor să treacă pe lista de revendicări și obligativitatea mesei calde pentru copiii din toată țara și afterschool generalizat. Internauții, printre care, probabil, mulți profesori, s-au revoltat. Ei au arătat realitatea din școli.

SHARE

Tudor Chirilă a sugerat, într-o postare pe pagina proprie de Facebook, ca profesorii care sunt în aceste zile în stradă cerându-și drepturile, să treacă pe lista de revendicări și obligativitatea mesei calde pentru elevi și afterschool generalizat. 

Profesorii și susținătorii lor au reacționat. Unii au adus în discuție faptul că este o greșeală acest proiect și că sunt școli unde elevii primesc un sandwich pentru că nu au posibilități să prepare hrana sau să o păstreze.

Tudor Chirilă aduce în discuție masa caldă pentru elevi și le cere profesorilor să o treacă pe lista revendicărilor

”Ce frumos ar fi dacă profesorii ar adăuga la revendicările lor (absolut justificate) obligativitatea mesei calde pentru elevi (pe toată țara) și afterschool generalizat. 

Asta ar ajuta pe toată lumea și nu e moment mai bun să te faci auzit. Până la urmă, masa caldă și afterschool generalizat nu înseamnă decât condiții mai bune de muncă și respect față de beneficiarii actului educațional: elevii”, a scris Tudor Chirilă pe pagina sa de Facebook.

Această postare a stârnit un val de reacții. Mii de oameni au apreciat, iar dintre aceștia aproape 900 au exprimat diverse opinii pro și contra.  

”Da, dar din păcate ei se ajută de copiii noștri pentru a se face auziți și văzuți !”, scrie un internaut.

”Haideți să coborâm în realitatea imediată a școlii românești, nu într-o proiecție cvasi-ideală a ei!

Nu suntem pregătiți, la modul concret, logistic, pentru un asemenea program. Program care, de altfel, prin țările nordice, a tot fost perfecționat mai multe decenii.
 
Școala românească este cu totul inechitabilă. Până și "cornul și laptele" este tratat diferit: produsele sunt risipite și disprețuite în multe școli și sunt așteptate ca o masă necesară în școli din medii defavorizate. Risipă. Și încheiere de contracte, probabil bănoase, pentru firme agreate de administrația județeană.
 
Probabil și programul actual și cel cu 'masă caldă' ar trebui regândite de la înălțimea firului ierbii. Utilizând logistica și resursele financiare și umane pe care (nu) le avem. Nu pe cele pe care ni le-am dori....”, a explicat un alt comentator pe pagina lui Tudor Chirilă.
 
De altfel, așa cum Newsweek a scris de mai multe ori, în anul școlar care ar fi trebuit să se încheie peste două săptămâni, masa caldă este organizată în 450 de școli și grădinițe în anul școlar și costă statul român peste 354.900.000 de lei.
 
Fiecare elev inclus în acest program primește mâncare în valoare de 15 lei pe zi. Iar în acești bani ar trebui să intre două feluri și un desert.
 
 
La nivel național avem Programul Național Integrat „Masa Sănătoasă în școli 2022 - 2027”, implementat de Ministerul Educației și Ministerul Agriculturii, având surse de finanțare asigurate din bugetul național, fonduri externe nerambursabile și rambursabile.
 
Prin acesta se dorește ca masa să fie asigurată folosind produse agroalimentare românești în colaborare cu Ministerul Agriculturii (inclusiv batoane nutritive BIO).
 
 
Mai este și programul ”cornul și laptele” dar și alte programe locale la școli unde s-a constatat că există risc de abandon școlar. 

Ce spun românii despre programul "masa caldă”

Mulți dintre cei care au comentat la postarea lui Tudor Chirilă au spus că acest program nu este tocmai unul de real succes în România.

”Din păcate, programul masa caldă este o mare eroare. Școala noastră este inclusă în acest mare program, dar, fiindcă nu avem condiții pentru a se pregăti masa caldă, copiii primesc un sandviș oribil și un măr pe care îl primeau și în programul "Cornul și laptele".

Acest program ar funcționa dacă ar există cantină în fiecare școală. Noi însă avem încă toalete afară, unde elevii de 5-6 ani sunt nevoiți să meargă inclusiv iarna... ce să mai discutăm de masă caldă...”, a spus unul dintre cei care au comentat mesajul lui Tudor Chirilă.

”After-school înseamnă că nu are cu cine să stea acasă și mai rămâne la școală câteva ore, sub supraveghere. Adică, primește o masă caldă, își face temele și se joacă.

Fiul meu este la after în Germania de 3 ani. Eu sunt mulțumită. Nu am nicio grijă cu temele și ia note foarte bune. Ce ar face dacă ar veni acasă? Părinții care nu au copiii la after, se plâng că aceștia nu au chef să facă temele acasă. Durează mult.

Acum depinde ce înțelege fiecare prin after. Așa decurge în Germania și este generalizat. În cazul meu costă 105 Euro și poate sta acolo dimineața înainte să înceapă orele, de la 7.15, până la ora 16.00. Programul și costurile diferă de la școală la școală. Mâncarea se plătește separat și este opțională. Copilul poate veni cu pachet”, a spus un părinte.

Pe de altă parte, un utilizator al platformei a comentat că nu contează ce mâncare li se aduce copiilor.

”Stimate cetățean Tudor, copiii trebuie educați, nu hrăniți cu potroace! Sincer, îmi vine să-ți vomit în farfurie pentru această “revendicare””, a scris unul dintre comentatori. 
 
Tudor Chirilă a reacționat elegant: ”Copiii nu pot învăța dacă le scade glicemia. Se vede că n-ai fost la școală”.
 
Un profesor a spus, însă, că orice ar cere, solicitările către guvern sunt făcute ”degeaba”. 
 
”Păi cerem. Dar degeaba. Nu ne aude nimeni. Și cerem profesori de sprijin. Şi psihologi. Şi dotări. Și bani pentru activități tip şcoala altfel. Ne aud prietenii care donează. Am ajuns cerşetori (specialişti in fundraising) ca să avem resurse materiale pentru ore. Cine ne aude? Azi, la final, au dus marşul printr-o zonă fără oameni. Noi şi CET Grozăveşti...
Aaa, și am uitat de asistență socială. Când le vom avea?”, a scris un comentator.
 
 
 Profesorii sunt de 8 zile în grevă generală. Ieri, reprezentanții sindicatelor au mers din nou la guvern pentru a cere salarii mai mari. Chiar și președintele Iohannis a promis că se va implica să-i ajute pe dascăli. Însă, concret, nu au primit răspuns la revendicări.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te