Tudor Chirilă a sugerat, într-o postare pe pagina proprie de Facebook, ca profesorii care sunt în aceste zile în stradă cerându-și drepturile, să treacă pe lista de revendicări și obligativitatea mesei calde pentru elevi și afterschool generalizat.
Profesorii și susținătorii lor au reacționat. Unii au adus în discuție faptul că este o greșeală acest proiect și că sunt școli unde elevii primesc un sandwich pentru că nu au posibilități să prepare hrana sau să o păstreze.
Tudor Chirilă aduce în discuție masa caldă pentru elevi și le cere profesorilor să o treacă pe lista revendicărilor
”Ce frumos ar fi dacă profesorii ar adăuga la revendicările lor (absolut justificate) obligativitatea mesei calde pentru elevi (pe toată țara) și afterschool generalizat.
Asta ar ajuta pe toată lumea și nu e moment mai bun să te faci auzit. Până la urmă, masa caldă și afterschool generalizat nu înseamnă decât condiții mai bune de muncă și respect față de beneficiarii actului educațional: elevii”, a scris Tudor Chirilă pe pagina sa de Facebook.
Această postare a stârnit un val de reacții. Mii de oameni au apreciat, iar dintre aceștia aproape 900 au exprimat diverse opinii pro și contra.
”Da, dar din păcate ei se ajută de copiii noștri pentru a se face auziți și văzuți !”, scrie un internaut.
”Haideți să coborâm în realitatea imediată a școlii românești, nu într-o proiecție cvasi-ideală a ei!
Ce spun românii despre programul "masa caldă”
Mulți dintre cei care au comentat la postarea lui Tudor Chirilă au spus că acest program nu este tocmai unul de real succes în România.
”Din păcate, programul masa caldă este o mare eroare. Școala noastră este inclusă în acest mare program, dar, fiindcă nu avem condiții pentru a se pregăti masa caldă, copiii primesc un sandviș oribil și un măr pe care îl primeau și în programul "Cornul și laptele".
Acest program ar funcționa dacă ar există cantină în fiecare școală. Noi însă avem încă toalete afară, unde elevii de 5-6 ani sunt nevoiți să meargă inclusiv iarna... ce să mai discutăm de masă caldă...”, a spus unul dintre cei care au comentat mesajul lui Tudor Chirilă.
”After-school înseamnă că nu are cu cine să stea acasă și mai rămâne la școală câteva ore, sub supraveghere. Adică, primește o masă caldă, își face temele și se joacă.
Fiul meu este la after în Germania de 3 ani. Eu sunt mulțumită. Nu am nicio grijă cu temele și ia note foarte bune. Ce ar face dacă ar veni acasă? Părinții care nu au copiii la after, se plâng că aceștia nu au chef să facă temele acasă. Durează mult.
Acum depinde ce înțelege fiecare prin after. Așa decurge în Germania și este generalizat. În cazul meu costă 105 Euro și poate sta acolo dimineața înainte să înceapă orele, de la 7.15, până la ora 16.00. Programul și costurile diferă de la școală la școală. Mâncarea se plătește separat și este opțională. Copilul poate veni cu pachet”, a spus un părinte.
Pe de altă parte, un utilizator al platformei a comentat că nu contează ce mâncare li se aduce copiilor.