Copiii nimănui: testele elevilor pentru COVID vor fi în școli, dar nimeni nu vrea să le administreze

DE Petre Bădică | Actualizat: 16.11.2021 - 23:59
Testele elevilor pentru depistarea COVID, în școli peste 10 zile. Nimeni nu vrea să le administreze / Inquam Photo

Testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID vor ajunge săptămâna viitoare în școli. Ministerul Sănătății și cel al Educației nu au căzut de acord asupra modului de administrare a testelor. Cîmpeanu a făcut și o propunere: în procesul de testare să fie implicați și părinții.

SHARE

„S-au semnat vineri contractele subsecvente după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru din cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate. Cei care au câştigat licitaţia au la dispoziţie între una şi 5 zile pentru a depune scrisorile de garanţie bancară. Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, spre exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între 1 şi 5 zile. Deci le putem miercuri, le putem avea joi, vineri, le putem avea săptămâna viitoare luni”, a precizat ministrul Educaţiei la digi24.

Citește și: Mii de elevi, victimele răfuielii politice dintre Cîmpeanu (Educație, PNL) și Cseke (Sănătate, UDMR)

Ministrul spune că joia viitoare ar putea fi prima zi de testare. 

Testele ajung în școli în 10 zile

Întrebat cam cât ar putea dura testarea elevilor, Sorin Cîmpeanu a afirmat: “Depinde, dacă se prelevează simultan, sunt elevi mai mari, cu care te înţelegi, într-o oră ai rezolvat acest lucru. Dacă o iei să acorzi asistenţă elev cu elev deja s-a terminat programul, tot programul şcolar din ziua respectivă”. 

Ministrul Educaţiei a mai afirmat că doreşte ca testarea elevilor să aibă loc luni şi joi.

Dacă data la care testele ajung în școli poate fi aproximată cu o eroare de câteva zile, cine și cum le va administra rămâne un mister.

Ministrul a afirmat că mizează pe înţelegerea cadrelor didactice de a-şi sprijini elevii în acest proces de recoltare a probelor. „Am mizat foarte mult şi pe înţelegerea colegilor cadre didactice şi sunt convins că marea majoritate chiar dacă sunt foarte mulţi aceia care se opun, cred că majoritatea cadrelor didactice înţeleg să sprijine proprii elevi în acest proces”, a explicat Sorin Cîmpeanu. El a menţionat că vor fi testaţi şi elevii vaccinaţi.

Citește și: Acord deplin PSD-PNL pe educație: 40% analfabeți funcțional, fără masă caldă, digitalizarea - eșec

Cu sau fără părinți în procesul de testare

Cîmpeanu a făcut și o propunere: ca în procesul de testare să fie implicați și părinții.

„Am mizat pe înțelepciunea unei instrucțiuni (realizată de Ministerul Sănătății n.red.), care este o instrucțiune pentru un protocol sanitar, sanitar subliniez, iar Ministerul Educației nu are de gând sub nicio formă să-și depășească competențele și să-și dea cu părerea pe un protocol sanitar, pentru că nu intră în atribuțiile noastre.

Și mă gândeam, mă gândesc că s-ar putea face o diferență – copiii de grădiniță, poate și cei din învățământul primar, se poate să administreze aceste teste într-un alt regim, într-un regim diferit față de copiii de liceu, spre exemplu, care și le pot auto-administra mai ușor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

O soluție pentru elevii din primele clase și pentru copiii de la grădiniță ar putea fi adminsitrarea testelor acasă, de către părinți.

Citește și: Școli cu 20% creștere a profesorilor vaccinați, după impunerea pragului pentru cursuri față în față

Ministerul Educației nu poate aplica protocolul sanitar

Câteva ore mai devreme, Sorin Cîmpeanu a intervenit la un post de televiziune și a anunțat că ministerul pe care îl conduce nu poate aplica protocolul sanitar (instrucțiunea) anunțat de Ministerul Sănății.

Eu sunt dator să le spun celor care au emis această instrucțiune că acest lucru nu poate fi implementat real în școli. Atunci când ai 50 de clase, când ai un singur cadru medical sau niciun cadru medical, procedura este inaplicabilă. Și asta este datoria Ministerul Educației să aducă la cunoștința celor care au emis această instrucțiune”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Impunerea ratei de 60% profesori vaccinați pentru a merge la școală nu are bază științifică

Ministrul a continuat: „Dacă ai asistent medical, apelezi la el, toată lumea va dori să fie sarcina acelui asistent medical în școală, or, dacă ai 50 de clase? Mai devreme de o oră, chiar dacă se asigură o bună sincronizare, organizare perfectă, mai devreme de o oră nu se poate finaliza testarea unei clase și nu ai 50 de ore într-o zi ca să-i testezi – 50 de ore, 50 de clase, luni”, a spus Cîmpeanu. Acesta a concluzionat că instrucțiunea elaborată de Ministerul Sănătății „blochează sistemul”.

 

Ce conține „instrucțiunea” emisă de Ministerul Sănătății

Instrucțiunea dată de ministerul Sănătății care prevede procedura de aplicare testelor pe bază de salivă elevilor a apărut în ziua de vineri:

Ministerul Sănătății a finalizat Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ. 

„Instrucțiunea are ca scop asigurarea unui cadru unitar de realizare a activității de testare a elevilor prin teste rapide antigen, din salivă, la nivelul tuturor unităților de învățământ.  Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. La nivelul fiecărei unități de învățământ se va organiza procesul de testare. 

Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program.

Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate.  Personalul unităților de învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Testele se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.  Procedura de testare a elevilor se va încheia cu dezinfecția corectă a mâinilor.  În cazul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv: 

a)    Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții/reprezentantul legal al elevului. 

b)    Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat de către un cadrul medical sau persoanele special desemnate, conform prevederilor prevăzute la punctul VI – Protocoale, subpunctul 4 – Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19 din Anexa la Ordinul comun MS/MEC”.

 

Cîmpeanu, în dezacord cu Cseke

La 48 de ore de la publicarea Instrucțiunii, luni la prânz, Ministerul Educației a cerut clarificări în privinț procedurii:

Documentul complet al Ministerului Educației:

„Având în vedere colaborarea cu Ministerul Sănătății în gestionarea situației epidemiologice existente la nivel național pentru desfășurarea cursurilor școlare în condiții de siguranță epidemiologică, dar și instrucțiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor pe bază de salivă și, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici, Ministerul Educației a solicitat precizări cu privire la următoarele aspecte:

1. Dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali. În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal - consolidarea prevenției;

2. Dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților/aparținătorilor legali. În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);

3. În condițiile în care în instrucțiune nu sunt menționați preșcolarii, se aplică sau nu se aplică instrucțiunea pentru aceștia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe.

De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unități de învățământ preuniversitar din România, Ministerul Educației a transmis INSP rugămintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică. Ministerul Educației a solicitat autorităților responsabile cu achiziția și distribuirea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, date și informații cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preșcolarilor, elevilor și tuturor categoriilor de personal. De îndată ce vom primi aceste clarificări, le vom comunica public”.

Ministrul Educației nu a mai așteptat clarificările și, tot luni, a anunțat că Instrucțiunea elaborată de ministerul Sănătății nu poate fi pusă în aplicare în școli.

 

Elevii critică ambele ministere

Consiliul Naţional al Elevilor critică reglementările lacunare venite de la ministerele Sănătăţii şi Educaţiei privind testarea pentru COVID.

„În ultimele zile, oficialii din educaţie şi sănătate au declarat că testele pe bază de salivă vor ajunge în şcoli, gata să fie folosite de elevi şi profesori, astfel încât să se contureze un spaţiu sigur pentru continuarea cursurilor în format fizic. Totuşi, autorităţile au întârziat nepermis de mult cu achiziţia şi livrarea testelor non-invazive, iar la acest moment procedura de administrare a acestora prezentată de Ministerul Sănătăţii prezintă lacune de aplicare. Practic, observăm o tendinţă generală din partea profesorilor de a refuza să asiste sau să ajute la administrarea testelor de către elevi, iar personalul medical lipseşte în cea mai mare parte dintre unităţile de învăţământ. În acest caz, cine este responsabil de coordonarea procedurii la nivel şcolar?… Nimeni nu ştie cum (sau dacă) se vor administra testele non-invazive!”

„La acest moment, nu cunoaştem aproape nimic despre testarea din şcoli. Profesorii şi sindicatele din învăţământ protestează şi condamnă posibilitatea ca ei să ajute la administrarea testelor, părinţii e posibil să nu îşi dea acordul cu privire la testare, iar noi, elevii, ca de obicei, suntem prinşi la mijloc - între orgoliile unora şi incompetenţa altora. Solicităm tratarea situaţiei cu celeritate şi reglementarea procedurii de testare în conformitate cu situaţia din teritoriu, nu după cum cred unii şi alţii că este la şcoală”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat de news.ro.  

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te