SRI: 8 din cei 13 doctoranzi ai lui Oprea au plagiat. Ultimul pe listă: Radu Stroe

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 30.01.2019 - 16:48
Radu Stroe a avut ghinionul să se întâmple să plagieze la doctorat/FOTO: jurnaluldeilfov.ro

Academia Națională de Informații a sesizat Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) asupra suspiciunilor de plagiat în teze de doctorat. Vedeta acestui lot este fostul ministru de Interne Radu Stroe.

SHARE

Zilele trecute, pentru a patra oară în ultimele luni, Academia Națională de Informații a sesizat Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) asupra suspiciunilor de plagiat în teze de doctorat susținute la această instituție de învățământ superior subordonată Serviciului Român de Informații. Vedeta acestui lot este fostul ministru de Interne Radu Stroe.

Până și prorectorul Academiei a plagiat

Dacă, până acum, instituția a evitat să anunțe verdictele în cazurile de VIP-uri cu doctorate susținute la Academie (Tudose, Vlase, Coldea), pare că momentul nu mai poate fi întârziat – s-a ajuns la anunțurile rușinoase. Astfel, în acest lot (cel mai mic, cu patru nume) apare ca plagiator însuși prorectorul pentru învățământ numit în 2017, o situație probabil unică în analele unei instituții de învățământ superior din lume.

Furt intelectual la controlul asupra SRI

Lucrarea lui Stroe a avut titlul "Controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații", conducător științific fiind Gabriel Oprea, notoriu atât pentru plagiatul masiv din lucrarea sa de doctorat, cât și a celor mai mulți dintre doctoranzii săi. Cu tot cu Stroe, numărul celor "îndrumați" de Oprea pentru care Academia a sesizat CNATDCU a ajuns la cinci, ceilalți fiind Vasile Toma Rus, Daniel Andrei Moldoveanu, Ioan Șandru și Florica Diaconescu (titlu deja retras).

Alte două teze girate de Oprea la această Academie sunt plagiate (conform Pressone): cele ale lui Bogdan Licu și Loredanei Radu și că în alte trei teze "marca" Oprea - Neculai Onțanu, Mihai Stănișoară și Adela Loredana Popescu Comisia de Etică a dat deja verdict de plagiat, dar sesizările încă nu au ajuns pe masa CNATDCU.

Înainte de a se retrage din calitatea de conducător de doctorat, fondatorul UNPR avea la activ 13 teze. Singurii care au scăpat, deocamdată, de astfel de suspiciuni sunt Romeo Raicu, Florian Coldea și Gheorghe Muscalu, cu mențiunea că, în urmă cu trei ani, primul a depus, ca Stroe de altfel, o cerere de renunțare la titlu (fără efect), ceea ce ar putea însemna o recunoaștere indirectă a delictului academic.

Conferențiarul troian

Este posibil însă ca, în perioada următoare, și cei "fără pată" să ajungă la CNATDCU, Academia derulând o operațiune de verificare a celor 86 de teze care au fost susținute aici între 2010 și 2018. Cu tot cu cele patru sesizări din 25 ianuarie 2019, cele patru loturi trimise de Academie pentru analiză conțin 26 de nume. La acestea se adaugă cel al Floricăi Diaconescu, sesizare făcută tot de Academie, fiind așteptate și alte verdicte pentru teze ”deconspirate” de presă ca plagiate: Bogdan Licu, Loredana Radu, fostul premier Mihai Tudose sau actualul șef al SIE, Gabriel Vlase.

Ceilalți trei plagiatori din "lotul 25 ianuarie 2019" sunt Romică Udeanu (în prezent locotenent-colonel, Comandantul Unităţii de Radiolocaţie „Giarmata”), conferențiar universitar Iulian Lăzărescu (din ianuarie 2017, Prorector pentru Învățământ la Academia Națională de Informații) și Liviu Câmpanu (fost deputat).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te