Sorin Cîmpeanu, ministrul desemnat al educației: subalternul lui Victor Ponta și colegul lui Oprea

DE Petre Bădică | Actualizat: 25.12.2020 - 15:21
Cîmpeanu /g4media.ro

Propunerea pentru portofoliul Educației este un fost ministru în cabinetul Ponta și membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale înființată de Gabriel Oprea.

SHARE

UPDATE. Newsweek România l-a contactat pe Sorin Cîmpeanu, dar acesta a refuzat dialogul. 

Sorin Cîmpeanu este Rector la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. El a fost parlamentar și între 2016 și 2020 timp în care a schimbat trei partide: ALDE, Pro România și apoi PNL.

CV-ul AICI.

Omul care a vrut să îl scape pe Ponta

Cîmpeanu a fost ministru al Educației în perioada 17 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015. În mandatul său a fost dată Ordonanță de Urgență prin care plagiatorii puteau renunța, unilateral, la titlu de doctor. Ordonanța era dată cu dedicație pentru superiorul său, premierul de la acea dată Victor Ponta.

Lucrurile s-au desfășurat astfel.

Pe 16 decembrie, Ponta a anunțat că renunță unilateral la titlu de doctor după ce teza sa de doctorat a fost considerată un plagiat. Sorin Cîmpeanu s-a grăbit să îi ofere cadrul legal.

Cîmpeanu a explicat, pe 29 decembrie 2014, că după ce premierul Ponta a spus că renunță la titlul de doctor, pentru că nu exista bază legală prin care să renunțe, a fost promovată OUG care prevede ca titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației renunțarea la titlu, fără nicio explicație. Universitatea din București constatase că Victor Ponta a plagiat în teza sa de doctorat. Detalii AICI.

Sorin Cîmpeanu este membru în în Academia de Științe ale Securității Naționale, înființată de Gabriel Oprea în 2012.

Detalii AICI.

Numele său în așa zisa Academie îl găsiți AICI.

În 2016, în primele trei luni ale anului, Cîmpeanu a încasat de la această așa zisă Academie suma de 3.000 de lei pe lună. Ulterior, a donat acești bani.

Detalii AICI. 

Academia a avut în 2020 un buget de 1,1 milioane lei. Detalii AICI.

Legea Educației limitează la două numărul de mandate ca rector. Guvernul Ponta a modificat legea pentru a le da posibilitatea rectorilor care se suspendă din funcție să candideze pentru încă un mandat. Altfel zis: dacă nu ai stat rector un mandat complet, atunci mandatul nu se pune la socoteală.

Prin urmare, în 2018, Cîmpeanu s-a suspendat din poziția de rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. Ulterior, a fost ales pentru un al treilea mandat.

Sorin Cîmpeanu este președintele Consiliului Național al Rectorilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.