Sentința în procesul Colectiv, amânată. Supraviețuitor: După 47 de operații, am încetat să mai număr

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.05.2022 - 10:49
Sentința în procesul Colectiv, amânată. Supraviețuitor: După 47 de operații, am încetat să mai număr / Profimedia

Curtea de Apel București a amânat, marți, pronunțarea în dosarul Colectiv pentru data de 12 mai. Ultimul termen al procesului a avut loc în decembrie 2021, iar de atunci judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei în acest caz.

SHARE
În ziua în care sentința a fost, din nou amânată, o tânără care a supraviețuit incendiului de la Colectiv a vorbit despre faptul că după 6 ani și jumătate de la tragedie nu există niciun verdict.
 
„Bună dimineața tuturor, mai puțin Justiției din România care în 15 aprilie a amânat pronunțarea în dosarul Colectiv pentru data de 3 mai, iar astăzi, în 3 mai, a amânat pronunțarea pentru data de 12 mai. Peste 5 luni se fac 7 ani de la Colectiv. 47 de operații de reconstrucție mai târziu, am decis să nu-mi mai număr intervențiile deoarece oricum va trebui să le fac atât cât trăiesc, continuu, așa cum mă va ajuta bunul Dumnezeu. La ce îmi folosește să le tot număr și să țin această contabilitate neagră care nu se va sfârși niciodată?
 
 
Ce ne facem însă cu numărarea anilor care trec pentru ideea de dreptate, de a cărei realizare depinde însănătoșirea acestei țări? Ce ne facem însă cu numărarea anilor care trec pentru părinții victimelor, dintre care patru - de care știu eu, dar s-ar putea să fie mai mulți - au plecat deja după copiii lor fără să mai aibă vreo speranță că pierderea celor dragi a avut, până la urmă, vreun sens mai mare? Ce ne facem cu numărarea tuturor victimelor acestei țări, a tragediilor ei, care se înmulțesc pe zi ce trece și pentru care nu răspunde nimeni? Nu am niciun răspuns acum. Îl amân pentru când o fi...”, a scris Alexandra Furnea pe FB.
 

Amânări peste amânări

 
În cadrul dezbaterilor finale, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.
 
Citește și: Judecătorii din dosarul Colectiv: un polițist ajuns magistrat, descendenta unei familii de avocați

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse "orientate spre maximumul prevăzut de lege" şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost "alterată" de corupţie, iar oameni au ars. "Nu vorbim de doi, ci de un cimitir", au transmis anchetatorii, potrivit Agerpres.
 
Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul 'Colectiv'.

Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi, pe de alta, procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.
 

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019.

Cristian Popescu-Piedone - 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;

Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) - 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;

Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise - 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;

Cristian Niţă, director al firmei de artificii - 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - 8 ani de închisoare;

Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani;

Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te