Secretar de stat în Educație a dat meditații fără taxe. Anunțurile profesorilor, la mica publicitate

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.07.2022 - 11:58
Secretar de stat în Educație a dat meditații fără taxe. Anunțurile profesorilor, la mica publicitate / FreePik.com

Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educației, a admis că a dat meditații fără să plătească taxe la stat. Ministerul vrea să reglementeze piața meditațiilor, dar aceasta se dezvoltă nestingherită, la vedere, în anunțurile de mica publicitate.

SHARE

Sorin Ion a declarat într-o emisiune TV că „sincer, nu am plătit taxe din meditații, dar eu n-am făcut din meditații vreodată o a doua meserie. Și, în general, am făcut-o cu apropiați, cunoștințe, de ani buni – zero”.

Concurența pe piața meditațiilor este atât de acerbă, încât profesorii plătesc pentru a-și promova anunțurile. Pe marile siteuri de anunțuri, promovarea meditațiilor se face pe bani. Meditații la engleză, germană sau matematică sunt promovate de pe portalul olx. Promovarea anunțurilor se face contra cost.

Prețurile meditațiilor

Limba chineză: 110 lei pentru o oră și 30 de minute, Vioară – 75 lei/ora, Limba italiană – porofesoară cu 3 ani experiență, 50 de lei/ două ore, Chimie – 50 de lei pentru două ore oferite de un inginer cu doi ani experiență, Matematică – 90 lei pentru două ore la matematică oferite de o profesoară cu doi ani vehicme Limba germane – 75 de lei pentru o oră și jumătate Limba engleză – 35 de lei o oră jumătate pentru că există multe oferte iar experiența este de numai un an.

Pe anunturi-meditatii.ro găsești o delimitare pe categorii de materii, dar și pe județe.

Ministrul Educației a anunțat că propune introducerea în Legea Educației a interdicției ca profesorii de la clasă să facă meditații cu elevii lor. Intenția este bună, dar ministerul s-ar putea lovi de o barieră de ordin logistic.

„În activitatea de predare și evaluare la clasă îi este interzis, dorim să propunem prin lege, se desfășoare meditații cu elevii de la clasă având ca obligație de diligență să depună eforturi în vederea eliminării pregătirii suplimentare, la modul general, și asta pentru atinge profilul de competențe ale absolvenților din ciclul în care predă”, a spus ministru Cîmpeanu.

 Ministru spune, în esență, că profesorilor le va fi interzis prin lege să facă meditații cu elevii de la clasa la care predau. Un lucru de bun simț, dat fiind că se presupune că la clasă profesorul își folosește aptitudinile și cunoștințele la nivelul cel mai înalt.Un părinte va decide că elevul are nevoie de meditații doar dacă nu este mulțumit de cât și ce învață la clasă. Și, atunci, nu ar avea sens să își trimită elevul la meditații în propria școală. Ministrul Cîmpeanu vrea să evite situația ca un profesor să își cheme elevul, acasă, la meditații pentru aprofundarea materiei pe care dascălul ar trebui să o predea la clasă.

Citește și: Profesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă meditații cu elevii din clasele la care predau

Problema ține de modul în care se va putea controla ca respectivul profesor să nu dea meditații propriilor elevi. Ministrul a vorbit de înființarea unei „comisii naţionale pentru prima oară care va avea acest obiectiv - verificarea respectării normelor de etică şi deontologie profesională din partea cadrelor didactice”. Probabil că această comisie va avea filiale la nivelul fiecărui inspectorat școlar pentru că, în România, sunt 172.000 de profesori care pot da meditații.

Cei care dau anunțurile la mica publicitate vor să găsească „clienți” dincolo de sălile de curs unde predau. Dar, cei mai la îndemână clienți ai meditațiilor sunt chiar elevii de la clasă. Unii părinți vor opta pentru ca fiul sau fiica lor să fie meditată de profesorul de la clasă și pentru a-i câștiga îngăduința/bunăvoința atunci când elevul va fi notat. Alții, pentru motivul – întemeiat – că profesorul oricât de mult s-ar strădui nu poate să îi acorde elevului atenția cuvenită într-o clasă care poate ajunge și la 30 de elevi.

Citește și: Fără meditații la clasă. Elevii vor face naveta pentru un profesor bun. Altfel, încalcă legea

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te