„România Educată”. Noua lege a Educației intră în vigoare la SNSPA. Ce beneficii vor avea studenții

DE Alexandra Lupascu | 12.07.2023 - 19:05
„România Educată”. Noua lege a Educației intră în vigoare la SNSPA. Ce beneficii vor avea studenții Foto: snspa.ro

„România Educată”. Noua lege a Educației intră în vigoare la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. A fost constituit un Grup de lucru pentru redactarea Cartei SNSPA, format din membri ai comunității academice, profesori, cercetători și studenți.

SHARE

„România Educată”. Noua lege a Educației intră în vigoare la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. A fost constituit un Grup de lucru pentru redactarea Cartei SNSPA, format din membri ai comunității academice, profesori, cercetători și studenți.

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 614, din data de 05.07.2023, a fost publicata Legea invatamantului superior nr. 199, care aduce schimbari semnificative in ceea ce priveste drepturile studentilor si regulile de functionare a institutiilor de invatamant superior din tara.

Aceasta lege consolideaza si extinde beneficiile acordate studentilor inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa in institutiile de invatamant superior acreditate.

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în cadrul ședinței Consiliului de Administrație, a realizat astăzi prima analiză cu privire la pașii concreți ce urmează a fi parcurși, cu ocazia adoptării și promulgării noii Legi a învățământului superior, nr. 199/2023, care, odată intrată în vigoare, va genera implementarea unei serii de modificări ale cartei universitare, ale regulamentelor și metodologiilor de organizare și funcționare a universității, ale procedurilor de lucru, pentru conformitate cu noua legislație.

Citește și: Zona Euro, lovită de inflație. BCE a majorat dobânda la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani

Prima decizie luată în acest sens, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al SNSPA, organizată marți, 11 iulie 2023, a fost declanșarea procedurilor pentru constituirea unui Grup de lucru pentru redactarea Cartei SNSPA, format din membri ai comunității academice, profesori, cercetători și studenți.

S-a constituit un grup de lucru

Acest Grup de lucru va redacta primul draft al noii Carte SNSPA, în conformitate cu prevederile noii legi a învățământului superior, promulgate de Președintele României pe 4 iulie 2023.

Grupul de lucru va fi prezidat de prof. univ. dr. Nicoleta Corbu, Prorector – Directorul Consiliului pentru studii universitare de doctorat (CSUD) – SNSPA. Prof. univ. dr. Nicoleta Corbu este cadru didactic la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA) și coordonează, în calitate de director executiv, Centrul de Cercetare în Comunicare al Facultății.

În perioada 2013-2021, a fost membru al Consiliului ARACIS, iar în perioada 2012-2016, decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA).

Este de așteptat ca acest grup de lucru să înainteze proiectul noii Carte SNSPA, cel mai târziu, la sfârșitul lunii septembrie 2023, astfel încât, pe parcursul lunii octombrie 2023, odată cu începerea noului an universitar, să fie organizate dezbaterile publice, la nivelul întregii comunități academice. Validarea formei finale a Cartei SNSPA se va face, în conformitate cu prevederile legale, prin referendum.

Citește și: Încrederea în Zona Euro, la cel mai mic nivel din ultimele 6 luni. Dobânzile majorate încă de 3 ori?

“Forța unei legi se vede în procesul de implementare. Este ceea ce avem de gând să facem la SNSPA, astfel încât perioada de tranziție de la vechea lege a Educației la Legea nr. 199/2023 a învăţământului superior să fie cât mai scurtă și să producă efecte benefice pentru profesorii și studenții noștri.

Adaptarea legislației învățământului superior la realitățile concrete din sistemul educațional este un proces firesc, care se întâmplă peste tot în lume. 

În cazul României, este a treia oară când ne aflăm în fața unei legi cu totul noi, după Legea nr. 84/1995, respectiv Legea nr.1/2011. Cu mici excepții, sunt optimist și cred că mergem în direcția cea bună”, conform rectorului SNSPA, Prof. univ. dr. Remus Pricopie.

Fără plagiat și diplome false

Când vorbim însă de excepții, nu este o surpriză, am mai spus-o, trebuie să fim mult mai exigenți și fermi, în ceea ce privește practica nesănătoasă a interferențelor politice în spațiul academic.

Multe dintre problemele pe care le-am avut până acum în universitățile românești, în ultimii 33 de ani, își au originea în politizarea unor teme precum: universitățile private neautorizate, diplomele false, plagiatul, conducători de doctorat fără bacalaureat – exemplu, cazul Baranga –, promovări fără criterii respectate, finanțarea netransparentă a universităților etc.

Toate aceste cazuri au avut în spate profesori/rectori/decani politicieni, care au trădat cauza academică pentru interese politice.

În cazul SNSPA, respectul pentru autonomia universitară a fost și va rămâne o valoare fundamentală a spațiului academic, o valoare care își regăsește distinct locul în documentele de bază ale universității – cum este Carta –, dar și o practică asumată în cultura și comportamentul organizațional.

Fără apărarea zilnică a acestor valori, spațiul universitar va continua să fie invadat de politic, iar progresul așteptat de la universități va întârzia să se arate.”

Noi drepturi pentru studenti

Potrivit Autoritatii pentru Reforma Feroviara (ARF), prin adoptarea Legii nr. 199/2023, studentii vor avea acces la o serie de noi drepturi.

Printre acestea se numara cresterea nivelului tarifului redus de la 50% la 90% pentru transportul local in comun, transportul intern auto, cu metroul si transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a si naval, pe tot parcursul anului calendaristic, conform lukmedia.ro.

Citește și: BCE încearcă să pună frână inflației în Europa. Dobânda de referinţă, majorată cu 25 de puncte

De asemenea, varsta studentilor beneficiari de tarif redus cu 90% va creste de la 26 de ani la 30 de ani.

Legea nr. 199/2023 mai introduce si dreptul de a calatori cu tarif redus cu 50% pe teritoriul Romaniei pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, pana la implinirea varstei de 30 de ani, pentru studentii cetateni romani inmatriculati la institutii de invatamant in strainatate la forma de invatamant cu frecventa.

Acestia trebuie sa prezinte un carnet/card studentesc valabil pentru acel an universitar. 

De asemenea, legea include in categoria studentilor care beneficiaza de gratuitate pe cei care au unul din parinti decedati, precum si studentii proveniti din centre de plasament sau care au fost in plasament la familia extinsa, substitutiva sau la asistent maternal, conform Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Finantare si implementare

Finantarea cheltuielilor pentru transportul cu metroul si feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, se va asigura din bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

Normele metodologice privind transportul cu metroul si trenul vor fi adoptate prin hotarare a Guvernului. Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF), institutie aflata in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, va fi responsabila cu asigurarea alocarii fondurilor necesare pentru acordarea facilitatilor de transport prevazute pentru anumite categorii sociale, inclusiv studenti si elevi, in limita fondurilor bugetare aprobate din bugetul de stat.

Citește și: Actrița care te hipnotiza cu privirea, îndrăgostită de partenerul din film. Rămâne singură la 48 ani

Legea invatamantului superior nr. 199 reprezinta un pas important in asigurarea drepturilor si beneficiilor pentru studentii din Romania.

Aceasta vine in sprijinul acestora, facilitandu-le accesul la transportul public feroviar si metrou in conditii avantajoase si contribuind astfel la imbunatatirea calitatii vietii studentilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te