Profesorul român debutant, la fel de prost plătit ca cel maghiar și polonez. Bulgaria stă mai bine

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.01.2022 - 14:44
Profesorul român debutant, la fel de prost plătit ca cel maghiar și polonez. Bulgaria stă mai bine / NL Times

Profesorii din Europa de est sunt mult mai prost plătiți decât cei din Occident. Cele două mari sindicate din învățământ au anunțat că profesorii afiliați intră în grevă de avertisment miercuri, între orele 11 și 13.

SHARE

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este adeptul salarizării motivante în domeniul educaţiei şi că cel mai mic salariu este de 2.597 de lei net, la care se pot adăuga unele sporuri. 

Profesorul român debutant, la fel de prost plătit ca cel maghiar și polonez. Bulgaria stă mai bine

”După această majorare, începând cu ianuarie 2022, cel mai mic salariu al unui debutant, salariu net, este 2.597 de lei. Cu indemnizaţia de hrană inclusă. Există plusuri care pot fi posibile, dacă ai acel spor de 10 la sută pentru dirigenţie, dacă eşti în mediul rural, în funcţie de zonă şi de gradul de izolare, poţi să mai aduagi un spor între 3 şi 20 la sută. Dacă trebuie să faci predare simultană, ai un alt spor între 7 şi 20 la sută, în funcţie de numărul de clase la care predai simultan, deci există şi aceste sporuri care se pot adăuga.

Dar baza, minimum este cel care l-am zis, 2.597 lei”, a declarat ministrul. Cel mai mare salariu, al unui profesor cu experienţă, este de peste 1.000 de euro, mai afirmă Cîmpeanu transmite News.ro.

Ungaria, creștere salarială de 10%

Și profesorii din Ungaria se plâng că sunt extrem de prost plătiți și doar din 2023 vor avea o creștere mai consistentă a salariului. În prezent, salariul minim este de 167.000 HUF (464 euro), scrie dailynewshungary.com.

Salariile profesorilor cresc, în Ungaria cu 10% anul acesta. Sursa citată scrie că „un sondaj realizat la începutul anului 2021 a arătat că asistentele medicale, asistenții sociali și profesorii se află pe primul loc pe lista celor mai prost plătite profesii”.

Bulgarii, mai generoși cu profesorii

Nici Polonia nu oferă salarii foarte mari pentru profesorii debutanți: 3.000 de lei brut pentru profesorii debutanți cu contract. Sursa AICI.

Salariul profesorului debutant a crescut în ianuarie 2021 la 1.260 BGN, (3.180 lei) anunța ministrul Educației din Bulgaria de la acea vreme Krassimir Valchev.

În 10 ani, salariul mediu al profesorului a crescut cu 400%. De la aproximativ 450 de leva în 2009, la 1750 (4.400 lei brut) în 2021, când va fi mai mare decât media națională de 1500 de leva. Sursa AICI

Salariile profesorilor din estul Europei sunt mici în comparație cu cele oferite în statele occidentale.

„În patru state membre ale UE (Bulgaria, Ungaria, Polonia și România), salariul  mediu al profesorilor debutanți este sub 9 000 euro pe an brut. Niveluri salariale la fel de scăzute pot fi găsite în Albania, Bosnia și Herţegovina, Macedonia de Nord, Serbia şi Turcia”, se arată într-un raport numit „Teachers' and School Heads' Salaries and Allowances in Europe”.

Miecuri, grevă de avertisment

Cele două mari sindicate din învățământ au anunțat că toți profesorii afiliați vor intra în grevă de avertisment în ziua de miercuri între orele 11 și 13.

Citește și: Bursele de merit care discriminează elevii: 100 lei la Băicoi, 240 lei în București, 380 la Reșița

Care sunt cerințele greviștilor:

1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației; Citește și: Elevii cer Guvernului un algoritm pentru calcularea riscului epidemiologic dintr-o școală

3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

 4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

Citește și: Grevă de avertisment în toate școlile din România. Cererile sunt de natură salarială

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.