Părinții speriați de recordul infectărilor COVID nu își pot retrage copiii de la școala față în față

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.10.2021 - 22:24
Părinții speriați de recordul infectărilor COVID nu își pot retrage copiii de la școala față în față/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Părinții speriați de recordul infectărilor COVID nu își pot retrage copiii de la școala față în față / European Parliament

Părinții speriați de rata mare de infectare COVID nu au posibilitatea să își retragă copiii de la școală, chiar dacă cred că în aceste instituții nu se îndeplinesc condițiile sanitare pentru desfășurarea, fără risc, a cursurilor. Motivația: nu există cadru legal în materie.

SHARE

În cursul zile de miercuri, s-a decis ca pragul de 6 la mie, ca moment pentru intrarea școlilor în mediul online, să fie desființat. A doua zi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a precizat că se va lua decizia de trecere în online în funcție de apariția unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau cadrelor didactice.

Decizia va fi luată de fiecare școală în parte.

Citește și: Școlile vor rămâne deschise indiferent de rata de infectare din localitate. Document CNSU

În această seară, decizia CNSU va fi cuprinsă într-un Ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății. În acest moment, funcționarea școlilor în pandemie este reglementată prin Ordinul 1756 din 2 septembrie 2021.

Pe baza acestui document, părinții nu au posibilitatea de a-și retrage elevii de la școala față în față. Părinții, speriați de numărul record de infectări COVID, nu își pot retrage copii de la școala față în față pentru a trece în online, neexistând cadrul legal.

Potrivit Ordinului pot cere să urmeze cursuri online doar elevi care au boli grave (vezi facsimil jos, articol).

 

Newsweek România a stat de vorbă cu un părinte care are copilul la o școală  gimnazială din Capitală. Acesta s-a declarat speriat de rata mare de infectare din București (peste 7 la mia de locuitori) și a decis ca, în această săptămână, să nu își mai trimită copilul la școală. De luni, însă, va fi obligat să îl trimită la cursuri neavând altă opțiune.

„În ultimele zile, am decis să ținem copilul acasă. Ne-am asumat că va fi trecut ca absent de la ore, dar am fost speriați de numărul mare de infectări din oraș. Pot urma școală oinline doar copiii cu anumite afecțiuni, medicale dar și pentru ei trebuia să faci o cerere la început de an. De luni, va trebui să ducem copilul la școală pentru că, cel puțin până acum, nu ni s-a oferit o altă opțiune.”

Un director al unei școli din București ne-a confirmat că, pe legislația actuală, copiii nu pot fi retrași de la școala față în față pentru a urma doar cursuri online.

„Ar fi posibil să folosim dispozitivele de anul trecut și să predăm, concomitent, și la clasă și online. Dar, deocamdată, nu ni s-a cerut să punem în aplicare acest lucru.”

Newsweek România i-a cerut un punct de vedere pe acest subiect secretarului de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, dar nu am primit niciun răspuns.

Ce a spus premierul

Prezent la TVR, premierul Florin Cîțu a declarat: „Dacă cineva nu vrea să își testeze copilul la școală, poate să o facă în altă parte, unde are încredere să îl testeze”, continuând: „copilul netestat rămâne în online”.

Doar că, în acest moment, nu există nicio reglementare care să le ceară profesorilor să predea cursuri și online. Doar în cazul în care în respectiva clasă există elevi cu probleme medicale (vezi facsimilul de mai sus).

Record de infectări

În ultimele 24 de ore au fost 12.032 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de infectări de la debutul pandemiei. Crește și numărul pacienților internați la ATI, unde sunt 1.364 de bolnavi. Alte 176 de decese au fost raportate de autorități.

În București rata de infectare este la un nivel record de 7,3 la mia de locuitori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te