O avocată a lăsat viața din Capitală să fie învățătoare la sat. ”Elevii vor să plece la oraș”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.06.2023 - 13:31
Lavinia Hendli s-a mutat din București să predea copiilor la țară Foto: scoala9.ro

O avocată din București a plecat din Capitală la țară să predea elevilor din clasele primare. Ea a spus că nu i-a plăcut meseria de avocat și nici viața tumultoasă a orașului și că a decis împreună cu soțul să își crească copiii la sat.

SHARE

 O avocată din București a lăsat viața tumultoasă a Capitalei pentru a preda elevilor de la țară. Ea a decis să meargă în zona rurală pentru că vrea să își crească copiii la sat,la fel cum a crescut ea.

Elevii ei nu văd nimic interesant în locul unde s-au născut și spun că și-ar dori să meargă la oraș.

O avocată a lăsat viața din Capitală să fie învățătoare la sat. ”Elevii vor să plece la oraș”

Lavinia Hendli face parte din a VIII-a generație de profesori integrați în sistem de Teach for Romania, ONG care ajută oameni care lucrează în diferite domenii să se reorienteze în carieră și să intre în învățământ.

Ea a decis să lase profesia de avocat pentru cea de cadru didactic într-o comună din Călărași. Elevii ei și-ar dori să meargă la oraș.

Citește și: Profesorii în grevă nu vor fi plătiți în luna mai. Ministerul Educației a înștiințat Inspectoratele

 „Am întrebat copiii unde ar vrea să locuiască. Și mi-au zis că în București sau în Lehliu, mi-au zis că sunt magazine multe, că pot să meargă la mall-uri. Și i-am întrebat ce spun de comuna noastră”. Dar copiii nu vedeau nimic frumos în comuna lor. „Nu prea e nimic în sat, că la noi nu sunt străzi frumoase, că noi nu avem transport”, i-au spus copiii învățătoarei.

„Simt eu că asta e menirea mea, practic. Și e locul meu aici. Și mi-am găsit locul aici printre oamenii din comunitate”, a spus învățătoarea.

Și directoarea școlii simte impactul pe care venirea Laviniei Hendli la școala din sat l-a avut asupra comunității. „Prezența acestei doamne învățătoare a fost un lucru nou pentru școală, un lucru impresionant, în care am simțit, parcă, pentru prima dată, că tinerețea și-a spus cuvântul. Și când zic acest lucru, vorbesc metaforic.

Tinerețea de a face, de a fi voluntar, de a putea, de a iubi, de a fi dovedit, implicat până la maxim în ziua de mâine și de a avea puterea de a trage după tine un pic colectivul”, a spus Melania Nicolae, directoarea școlii de aproape 12 ani.

Copiii vor să plece de la țară. La fel și ceilalți profesori

Dar copiii din Valea Argovei au multe motive să plece din sat. Directoarea școlii spune că acasă nu au educația necesară, că mulți încă au toaletă în curte, cum se întâmplă altfel în 40% dintre gospodăriile din țară, conform datelor Institutului Național de Statistică. Profesorii din Valea Argovei spun că se încearcă ca măcar la școală să aibă condiții bune, să le fie un model de locuire pentru viața de adult.

Citește și: Guvernul oferă profesorilor greviști o creștere de 1.500 lei/lună. Ce răspuns au dat sindicaliștii

 Nici profesorii nu își doresc să vină la școala din Valea Argovei: „Majoritatea vor să plece în zone mai bune. Pe mine asta mă doare. Este zona defavorizată din punctul de vedere al orizontului geografic. Și când mă gândesc la acest lucru, spun că, pe timp de iarnă, noi suntem în zona cu crivăț, lângă apă, practic, de la Lehliu până aici se blochează drumurile și nu ai cum să ajungi”, a mai spus directoarea școlii, potrivit scoala9.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te