Nevoia de a ține școlile deschise face miracole: la Brașov și Cluj „dispar” bolnavii COVID de la ATI

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.02.2022 - 17:59
Nevoia de ține școlile deschise face miracole: la Brașov și Cluj „dispar” bolnavii COVID de la ATI / Turnul Sfatului

Deși numărul cazurilor grave de bolnavi COVID la terapie intensivă crește, procentul paturilor ATI ocupate a scăzut și cu 10% cel puțin în două județe. Există o explicație și ea ține de nevoia de a ține școlile deschise.

SHARE

Alexandru Rafila și Sorin Cîmpeanu s-au declarat împotriva școlii online. Ministrul sănătății a spus că economia nu suportă ca părinții să rămână acasă, alături de copii, în cazul în care aceștia ar învăța de la distanță.

Ministrul educației a numit școala online „un dezastru”.

Cum să îndeplinești noul obiectiv de mers la școală

Începând din data de 17 ianuarie 2022, noul criteriu privind desfășurarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe. Mai exact, în toate județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 este cel mult 75%, cursurile școlare se organizează cu prezență fizică. În situația în care această rată de ocupare la nivel județean este mai mare de 75%, în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe, cursurile se desfășoară în sistem online.

Pentru a merge la școală e nevoie ca paturile ATI din județe să nu fie ocupate în proporție de 75%. Și de aici începe un act de magie.

Potrivit presei locale și după cum a detaliat Newsweek România, pe 3 februarie (joi este ziua de referință), în două județe fruntașe la îmbolnăviri, procentul paturilor ATI, ocupate cu pacienți internați cu COVID, s-a prăbușit.

Unde ajung pacienții bolnavi de COVID

În județul Brașov, incidența COVID se ridica în data de 3 februarie la 19,03 infectări la mia de locuitori, iar gradul de ocupare al paturilor depășise 74 la sută. Pentru a evita ca elevii să treacă în online, Direcția de Sănătate Publică Brașov a decis, însă, să crească numărul paturilor de COVID din spitale, deși chiar directoarea instituției a arătat că varianta Omicron este mai blândă în ceea ce privește spitalizările.

O săptămână mai târziu, pe 10 februarie, gradul de ocupare al paturilor era cu 14% mai mic, ajungând la 60%.

Citește și: Școlile au rămas deschise în Cluj și Brașov din pixul DSP-urilor: au crescut numărul paturilor COVID

În județul Cluj, incidența COVID era, pe 3 februarie, de 26,23 la mie, iar gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor COVID era de 67,5%. Gradul de ocupare al paturilor nu a ajuns la pragul de 75%, care ar trece cursurile în online, după ce DSP Cluj a suplimentat numărul paturilor cu încă 300.

La o săptămână distanță, incidența era de 30 la mie, în timp ce gradul de ocupare al paturilor s-a prăbușit la 57%. Detalii AICI

La Cluj și Brașov, județele cu cele mai mari șanse ca elevii să treacă în online, gradul de ocupare al paturilor a scăzut și cu 14% în 7 zile. În restul țării, gradul de ocupare al paturilor ATI pentru pacienții cu coronavirus a crescut cu 10%. De la 58% la 68%.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te