Școlile au rămas deschise în Cluj și Brașov din pixul DSP-urilor: au crescut numărul paturilor COVID

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.02.2022 - 13:38
Inquam Photos / Alex Nicodim

Școlile sunt ținute deschise prin artificiile direcțiilor de sănătate publică, care suplimentează numărul de paturi COVID ca să fie sub pragul de ocupare de 75%, prevăzut de lege. Asta, deși incidențele sunt extrem de ridicate, iar tot mai mulți copii sunt confirmați cu boala.

SHARE

În județele Cluj și Brașov, cursurile ar fi trebuit să treacă în online, având în vedere gradul de ocupare al paturilor rezervate pacienților cu COVID. Cu toate acestea, direcțiile de sănătate publică din cele două județe au decis să suplimenteze numărul de paturi, iar școlile au continuat să rămână deschise, în ciuda incidențelor extrem de ridicate raportate, arată presa locală. 

Citește și: Clasele și școlile trec online doar cinci zile, în loc de zece, la apariția cazurilor de COVID | Newsweek Romania

Cazul Brașov: ocuparea paturilor - 74,36%, suplimentare în trei spitale 

În județul Brașov, incidența COVID se ridica joi la 19,03 infectări la mia de locuitori, iar gradul de ocupare al paturilor depășise 74 la sută: din cele 511 paturi de COVID în județ, erau ocupate 380. În aceste condiții, conform legii, școlile ar fi trebuit să treacă în online. 

Direcția de Sănătate Publică Brașov a decis, însă, să crească numărul paturilor de COVID din spitale, deși chiar directoarea instituției a arătat că varianta Omicron este mai blândă în ceea ce privește spitalizările. 

„Noi am luat decizia de a crește numărul de paturi după ce am observat că numărul de cazuri noi este în continuă creștere. Totuși, varianta Omicron este ceva mai blândă, iar rata de ocupare a paturilor COVID este mai mică decât în valul 4”, a declarat directoarea executivă a DSP Brașov, Claudia Bularca, pentru publicația locală BizBrașov.

Totodată, citată de altă publicație locală, MonitorulExpres, directoarea DSP Brașov a mai spus că cererea de a aviza paturi suplimentare, pentru a se evita închiderea școlilor, a venit de la Ministerul Sănătății, la începutul săptămânii. 

Bularca a mai declarat că vor fi avizate noi paturi COVID în trei spitale din județ, iar Spitalul Orășenesc din Zărnești ar putea fi transformat în unitate pentru tratarea bolnavilor cu coronavirus. 

Cazul Cluj: gradul de ocupare - 67,5%. Suplimentare cu încă 300 de paturi 

În județul Cluj, incidența COVID era joi de 26,23 la mie, iar gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor COVID era de 67,5%. Ieri, gradul de ocupare al paturilor a scăzut sub pragul de 65%, care ar trece cursurile în online, după ce DSP Cluj a suplimentat numărul paturilor cu încă 300, a arătat ZiuadeCluj

Prefectul Clujului, Tasnadi Istvan, a declarat joi, citat de presa locală, că „alaltăieri, DSP a avut o întrevedere cu managerii de spitale și s-a mărit capacitatea de la aproximativ 700 de paturi la peste 1000 în județ”. 

Totuși, prefectul Clujului a susținut, într-o declarație pentru publicația locală MonitoruldeCluj, că decizia suplimentării paturilor de COVID nu a venit ca urmare a păstrării deschise a școlilor, ci „pentru că oricum eram la capacitate de 90 și ceva la sută, nu ca să păstrăm școlile deschise”. 

 

Începând din data de 17 ianuarie 2022, noul criteriu privind desfășurarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe. Mai exact, în toate județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 este cel mult 75%, cursurile școlare se organizează cu prezență fizică. În situația în care această rată de ocupare la nivel județean este mai mare de 75%, în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe, cursurile se desfășoară în sistem online.

Pe de altă parte, școala online în România a lăsat circa 40% dintre copiii din medii defavorizate, cei mai mulți din mediul rural, fără cursuri, în anul 2021, a arătat un raport al World Vision România.

În 2021, cel mult 70 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a din cele mai vulnerabile comunităţi din mediul rural au participat la Evaluarea Naţională. Jumătate din elevii care au participat la examenul de Evaluare Naţională au obţinut note sub 5 la matematică, a mai arătat raportul citat. 

Citește și: Cât i-a costat pe părinți școala on line în pandemie: 7.000 de lei de familie | Newsweek Romania

 

În ceea ce privește infectările cu COVID la copii, numărul acestora este în creștere, după cum arată datele oficiale. Joi, în spitale erau internați 849 de copii, cu zece mai mulți decât miercuri, iar la ATI erau internați 20 de copii. 

Din cele peste 32.000 de cazuri de COVID raportate joi, peste 5.700 au fost la copii și adolescenți sub 19 ani.

Citește și: Copiii, „ținte” preferate de COVID. De 3 ori mai mulți minori infectați față de vârful valului IV | Newsweek Romania

270 milioane lei pentru teste COVID care nu protejează copiii împotriva Omicron. Niciun vinovat | Newsweek Romania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te