Moroianu, medaliat cu aur la Olimpiada de matematică, acuză discriminare în acordarea burselor

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.09.2022 - 14:47
Sergiu Moroianu FOTO: Newsweek

Din relatările presei, consilierii locali PNL-PSD afirmă că ar fi conceput un proiect privind acordarea de burse, de la bugetul Sectorului 1 din București, elevilor de la liceele de stat din Sector cu premii la olimpiadele internaționale, arată Sergiu Moroianu, cercetător.

SHARE

„Acest proiect ridică multiple semne de întrebare.

1) Întrucât Alianța de guvernământ PNL-PSD-UDMR controlează 97% din primarii țării, de ce aceste partide nu își implementează proiectele lor de burse mai întâi în primăriile pe care le conduc?

2) De ce proiectul PNL-PSD exclude elevii din sistemul privat? Se întâmplă ca trei sferturi din olimpicii noștri internaționali să provină anul acesta de la un liceu privat. Să fie medaliile acestor elevi mai puțin importante pentru România decât cele ale colegilor lor din învățământul de stat?

Citește și: Newsweek.ro, record de audiență în luna august. La egalitate cu g4media.ro, peste evz.ro

3) La olimpiadele internaționale de științe au participat anul acesta 50 de elevi români, din care 6 din Sectorul 1. Realizează oare consilierii PNL-PSD că propunerea lor ar introduce un tratament discriminatoriu între acești elevi pe baza adresei liceului unde învață?

Citește și: CEA MAI CITITĂ ANALIZĂ DIN 2019: 20 de motive pentru care România are note proaste la testele PISA

Bursele olimpicilor internaționali trebuie să fie acordate uniform, de la bugetul de stat, fără discriminare privind adresa sau tipul de liceu - de stat sau privat. Orice altă abordare este incorectă și nu servește decât intereselor politice ale unor neaveniți în domeniul educației”, a arătat Sergiu Moroianu.

Medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică, Sergiu Moroianu și-a obținut doctoratul la MIT și este în prezent Cercetător Științific 1 la Institutul de Matematică al Academiei Române. Este unul dintre fondatorii Școlii Normale Superioare București.

Sergiu Moroianu este soțul primarului sectorului 1, Clotilde Armand.

Ce a propus PSD la sectorul 1

PSD Sector 1 a anunțat convocarea unei ședințe a Consiliului Local pentru majorarea burselor. În același timp, PNL propune introducerea unor burse pentru elevii olimpici.

Potrivit consilierilor, proiectele propuse prevăd „aprobarea burselor de merit olimpic internaţional elevilor care urmează cursuri în unitățile de învățământ preuniversitar de stat aflate în Sectorul 1 al Municipiului București premiaţi la olimpiadele şcolare internaţionale cât și pentru olimpicii la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României”, iar sumele aferente vor fi suportate din bugetul Sectorului 1. 

Burse de minim 2.500 de lei pentru elevii olimpici din Sectorul 1


Astfel, proiectele propuse de PNL prevăd următoarele burse:

· pentru elevii câștigători ai locului I suma de 10.000 lei/lună/olimpic;

· pentru elevii câștigători ai locului al II-lea suma de 5.000 lei/lună/olimpic;

· pentru elevii câștigători ai locului suma de 2.500 lei/lună/olimpic. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te