Ministerul Educației scade standardele academice ca să scape plagiatorii

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.12.2018 - 20:12
Inquam Photos / Adriana Neagoe

Asociația Ad Astra protestează în legătură cu nivelul inacceptabil al Standardelor naționale minimale pentru acordarea titlului de doctor la unele discipline din cadrul Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

SHARE

„Acest Consiliu a fost înființat din dorință de a asigură standarde uniforme de calitate tezelor de doctorat, indiferent de școală doctorală emitentă. Din păcate, ultimele acte emise de guvern lasă comisiilor de specialitate ale CNATDCU un rol birocratic, pur simbolic. Conform noilor reglementări, dacă au fost adoptate standarde specifice, atunci comisiile nu mai au posibilitatea să respingă o teză pentru neajunsuri de ordin calitativ. 

Astfel, simpla îndeplinire a unor standarde cantitative (care poate fi verificată de orice funcționar, indiferent de calificare) obligă comisiile să accepte orice teză, indiferent de calitatea acesteia. Pe de altă parte, recentele standarde minimale au fost formulate adesea în mod arbitrar, fără să reflecte punctele de vedere ale membrilor comisiilor de specialitate ale CNATDCU”, arată Ad Astra . 

Asociația susține că de exemplu, conform Ordinului nr 5.510_2018 emis de Ministerul Educației în data de 17 septembrie 2018, condiția minimală pentru acordarea titlului de doctor la disciplinele „Biologie și Biochimie” este următorul: „cel puțin unul dintre articole trebuie publicat într-o revistă indexată Web of Science BDI în calitate de co-autor și cel de-al doilea articol trebuie publicat într-o revistă indexată BDI în calitate de prim-autor”. 

Citește și Chemarea ciolanului în PSD: azi, Ecaterina Andronescu

Această formulare contravine cu solicitarea Comisiei CNATDCU de Biologie și Biochimie care solicita prin scrisoarea ei din 23 aprilie 2018, că standard minimal “publicarea a minimum două articole în domeniul tezei de doctorat, unul într-o revistă indexată Web of Science în calitate de co-autor și altul într-o revistă indexată BDI în calitate de prim-autor”. Astfel, în conformitate cu aceste prevederi, titlul de doctor poate fi acordat în prezent și unui un student doctorand care a publicat doar 2 articole în reviste nerecenzate din BDI (că de exemplu Biharean Biologist, Analele Universității din Oradea – Fascicula Biologie, Lucrări Științifice: Zootehnie și Biotehnologii, etc). „Este posibil că în revistele nerecenzate să apăra și articole decente din punct de vedere științific. Cu toate acestea, ne-existând certificarea lor că reviste indexate Web of Science, articolele publicate în astfel de reviste nu prezintă nicio garanție a corectitudinii demersului științific. Introducerea unor criterii minimale de acest gen crează circumstanțe optime realizării unor teze de doctorat submediocre, cu mult sub standardele internațional recunoscute. 

Citește și De ce este Ecaterina Andronescu toxică pentru educație

Deși Comisia a sesizat Conducerea CNATDCU prin Scrisoarea din 28 septembrie 2018 în privință acestei greșeli flagrante, până în prezent nu a primit niciun răspuns. În semn de protest față de situația creață, președintele, vicepreședintele și alți 7 membri ai Comisiei și-au dat demisia. Asociația “Ad Astra” cere Ministerului Educației Naționale reformularea de urgență a standardelor minimale pentru acordarea titlului de doctor cu respectarea strictă a recomandărilor Comisiilor de spcialitate ale CNATDCU în acest sens”, arată Ad Astra. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te