Ministerul Educației retipărește manuale greșite pe banii contribuabililor. Vinovat - Liviu Pop

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.08.2018 - 18:00
Inquam Photos / Alexandru Busca

Ministerul Educației a decis să ceară Editurii Didactice și Pedagogice să retipărească manualul greșit de Geografie, pe banii proprii. Numai că editura este finanțată de la buget.

SHARE

Marele vinovat pentru actuala situație este fostul ministru al Educației, Liviu Pop, care - în dispreț față de lege și față de competitorii de pe piața de carte  - a decis, anul trecut ca editarea și tipărirea manualelor școlare să se facă de către o unică editură - Editura Didactică și Pedagogică. 

Lui trebuie să i se impute nu doar apariția acestei edituri de partid, aflată în subordinea Ministerului Educației, ci și banii plătiți din bugetul public pentru editarea și tipărirea manualelor de geografie și istorie apărute zilele trecute pe piață cu sute de greșeli. 

Din păcate, vom plăti tot noi, pentru că Editura Didactică și Pedagogică este subvenționată de la bugetul de stat și a primit contracte din bani publici.

Citește și: Editura unică a Ministerului Educației a tipărit un manual prea dificil și plin de erori

August 2017. Liviu Pop, ministru al Educației la accea dată:  „Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern, în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani de zile. Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare, în aşa fel încât toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale şcolare”.

Au urmat proteste ale editorilor de carte școlară. Numeroși juriști și specialiști au avertizat că legea concurenței este încălcată. 

Aprile 2018. Curtea Constituțională a României a decis că Ordonanţa pentru înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică, este neconstituţională. Nu a contact pentru Liviu Pop, devenit – între timp – președintele Comisie pentru Învățământ din Senat. 

Iulie 2018. Noul ministru al Educației, Valentin Popa, merge pe drumul deschis de Liviu Pop și anunță că „până la această dată, Editura Didactică și Pedagogică a trimis în teritoriu 148.277 manuale de Geografie pentru clasa a VI-a, urmând ca săptămâna viitoare să fie transmise alte 148.277 manuale de Istorie pentru clasa a VI-a”. 

Editarea manualelor era parte a unui contract pe bani publici în valoare de 5 milioane de euro. Asta, în contextul în care, Editura Didactică și Pedagogică, beneficiara acestui contract, a funcționat ilegal, potrivit CCR. Dar, așa cum știm din comunism, instituțiile unice, centralizate și fără concurență, funcționează prost. 

Așa s-a întâmplat și în cazul Editurii Didactice și Pedagogice, subordonată Ministerului Educației. Manualele editate au fost dezastruoase.

August 2018. Ministerul Educației recunoaște că există numeroase greșeli în Manualul de geografie și că nu mai pot fi corectate. „În acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea căerorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”, a precizat ministerul.August 2018. 

Profesorul Stan Stoica publică pe pagina sa de Facebook o serie de erori, deficiențe și neclarități în noul manual de Istorie de clasa a VI-a. Acestea privesc lipsa surselor, nume propriu scrise greșit, hărți eronate. 

În acest context, Ministerul Educației dă, astăzi, un comunicat stupefiant în care arată că „Ministerul Educației Naționale a decis să solicite Editurii Didactice și Pedagogice (EDP) retipărirea în totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a. În acest caz, toate costurile vor fi suportate de EDP, care își rezervă dreptul de a îi acționa în instanță pe cei vinovați pentru daunele aduse”.

Citește și: Zeci de greșeli și în manualul de istorie: hărți care nu există, nume greșite, surse inexistente

Potrivit paginii sale oficiale, Editura Didactică şi Pedagogică S.A. activează sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale. Mai mult, editura a fost prinsă în Bugetul de stat pentru anul 2018. Există, în acest sens, Ordinul privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2018 pentru Societatea Editura Didactică și Pedagogică - S.A.

Altfel zis, tot de la buget se va plăti retipărirea manualelor. În tot acest timp, cel care a inventat Editura unică, Liviu Pop, are alte preocupări: să-l atace pe Iohannis pentru că așa este ordinul în PSD, ori să compare Germania sau SUA cu niște gândaci.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te