Manualul unic gândit de Liviu Pop, „îngropat” de noul ministru al Educației

DE Petre Bădică | 08.11.2019 - 11:34
Inquam Photos

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că, de cele mai multe ori, manualele sunt ''construite de profesori pentru profesori'' şi a spus că de fiecare dată când se realizează un manual ar trebui să se ia în calcul ''aplicabilitatea acestuia''.

SHARE

"De cele mai multe ori, manualele şcolare sunt construite de profesori pentru profesori. Sunt voci în sistemul de educaţie care spun că aceste manuale nu se adresează elevului. Sunt foarte stufoase, vor să demonstreze autorii că în felul acesta sunt foarte buni, dar trebuie să ne gândim de fiecare dată când construim un manual la aplicabilitatea acestuia", a susţinut ministrul, la Digi 24, citat de Agerpres.

Anisie a afirmat că materia este "multă şi stufoasă", iar în acest an "structura anului şcolar este dificil de realizat în corelaţie cu evaluarea".

Întrebată dacă susţine reducerea numărului de ore pentru elevi, ministrul a răspuns: "În mod categoric, da".

Istoria întoarcerii înainte de Revoluție

În guvernarea PSD s-a încercat o „revoluție” a manualelor pusă la cale de Liviu Pop.

În mandatul său de ministru al Educației, Liviu Pop a dus o luptă cu acești „baroni ai manualelor”, iar de pierdut au avut copiii.

August 2017. Liviu Pop, ministru al Educației la accea dată:  „Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern, în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani de zile. Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare, în aşa fel încât toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale şcolare”.

Au urmat proteste ale editorilor de carte școlară. Numeroși juriști și specialiști au avertizat că legea concurenței este încălcată. 

Septembrie 2017. Ministerul Educației a lansat un compendiu pentru elevii de clasa a V-a, un manual pentru mai multe discipline care să înlocuiască la ore timp de 8 săptămâni manualele specifice fiecărei disciplini care nu au fost încă editate. Compendiul a fost plin de greșeli.

Aprile 2018. Curtea Constituțională a României a decis că Ordonanţa pentru înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică, este neconstituţională. Nu a contact pentru Liviu Pop, devenit – între timp – președintele Comisie pentru Învățământ din Senat. 

Iulie 2018. Noul ministru al Educației, Valentin Popa, merge pe drumul deschis de Liviu Pop și anunță că „până la această dată, Editura Didactică și Pedagogică a trimis în teritoriu 148.277 manuale de Geografie pentru clasa a VI-a, urmând ca săptămâna viitoare să fie transmise alte 148.277 manuale de Istorie pentru clasa a VI-a”. 

Editarea manualelor era parte a unui contract pe bani publici în valoare de 5 milioane de euro. Asta, în contextul în care, Editura Didactică și Pedagogică, beneficiara acestui contract, a funcționat ilegal, potrivit CCR. Dar, așa cum știm din comunism, instituțiile unice, centralizate și fără concurență, funcționează prost. 

Așa s-a întâmplat și în cazul Editurii Didactice și Pedagogice, subordonată Ministerului Educației. Manualele editate au fost dezastruoase.

August 2018. Ministerul Educației recunoaște că există numeroase greșeli în Manualul de geografie și că nu mai pot fi corectate. „În acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea căerorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”, a precizat ministerul.August 2018. 

Profesorul Stan Stoica publică pe pagina sa de Facebook o serie de erori, deficiențe și neclarități în noul manual de Istorie de clasa a VI-a. Acestea privesc lipsa surselor, nume propriu scrise greșit, hărți eronate. 

În acest context, Ministerul Educației dă, astăzi, un comunicat stupefiant în care arată că „Ministerul Educației Naționale a decis să solicite Editurii Didactice și Pedagogice (EDP) retipărirea în totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a. În acest caz, toate costurile vor fi suportate de EDP, care își rezervă dreptul de a îi acționa în instanță pe cei vinovați pentru daunele aduse”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.