Ioan-Aurel Pop, reales șef al CNATDCU deși anunțase că se retrage. A albit plagiatul lui Iordache

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.06.2020 - 22:18

Ioan-Aurel Pop va conduce pentru încă doi ani CNATDCU, deși declarase, la început de an, că se va retrage.

SHARE

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat, prin ordin, regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru mandatul 2020-2024. 

Conducerea CNATDCU în mandatul 2020-2024 va fi asigurată (tot) de Acad. Ioan-Aurel Pop - Președinte CNATDCU și trei vicepreședinți - Acad. Marius Andruh, Acad. Dorel Banabic, M. c. Acad. Mircea Dumitru, anunță ministerul.

Ioan-Aurel Pop este, astfel, reconfirmat în poziția de șef al CNATDCU. Asta, deși, la începutul anului, a declarat pentru Newsweek România, că se va retrage din poziția de președinte al CNATDCU din lipsă de timp.

Ioan-Aurel Pop a fost protagonistul unui scandal uriaș după ce instituția pe care o conduce i-a dat verdict de neplagiat fostului ministru al Justiției, Florin Iordache.

După ce a văzut probele puse la dispoziție de Newsweek România, Ioan-Aurel Pop a spus că, în opinia lui, este vorba de un plagiat.

Mai mult, Ioan-Aurel Pop nu și-a recunoscut semnătura de pe documentul care „albea” plagiatul grobian al lui Iordache. 

Ioan-Aurel Pop este și președintele Academiei Române.

Întregul interviu al lui Ioan-Aurel Pop pentru Newsweek România AICI.

Ioan-Aurel Pop pentru Newsweek România despre faptul că va demisiona de la conducerea CNATDCU: 

Calitatea mea de preşedinte al CNATDCU decurge din calitatea de preşedinte al Academiei. Mi se pare corect că un academician să fie preşedinte al CNATDCU (poate  asigura un grad mai mare de obiectivitate), dar nu preşedintele instituţiei.

Se pot produce derapaje (cum semnalaţi acum dumneavoastră), despre care preşedintele să nu ştie. De altminteri, după Sărbători, voi expune situaţia în fata conducerii Ministerului Educaţiei şi îmi voi da demisia. Nu am participat, din păcate, în ultimele şase luni, decât la un Consiliu General (în decembrie), dar nu am putut rămâne până la final (din pricina obligaţiilor de la Academie).
 Ioan-Aurel Pop pentru Newsweek România despre plagiatul lui Florin Iordache

„Personal, cred că este vorba despre un plagiat, dar constatarea oficială, conform regulamentelor, o face o comisie de specialişti. Preşedintele CNATDCU nu are voie  să intervină în lucrările comisiilor respective, decât dacă s-au făcut erori de procedura.

Preşedintele nu are dreptul să constate un plagiat, ci doar să ia act de concluziile unei comisii de specialişti. Pe de altă parte, cred că decizia acestei comisii nu este definitivă şi că există căi de atac. Nu cunosc toate detaliile, fiindcă, la noi, regulamentele se schimbă foarte des”.   

Citește și: Șeful CNATDCU a validat „neplagiatul” lui Iordache în absență și fără să citească „Raportul final”


Ioan-Aurel Pop pentru Newsweek România despre faptul că nu își recunoaște semnătura de pe verdictul de neplagiat dat de CNATDCU lui Florin Iordache

Nu am avut cunoştinţă despre acel document (l-am văzut pentru prima oară în cadrul articolului dumneavoastră); numele meu este trecut acolo, dar orice document de acest fel se poate semna şi „pentru”, de către un adjunct etc. Eu, însă, nu recunosc acea semnătură, adică nu ştiu a cui este!

„Pentru” înseamnă, sub aspect grafic, o virgulă sus (sau un apostrof). Dacă vă uitaţi cu atenţie, se vede acest semn înainte de semnătura propriu-zisă.  

Citește și: CNATCU zice că UE și ONU l-au plagit pe Iordache

Plagiatul din teza de doctorat, pe care CNATDCU nu l-a văzut

Fostul ministru al Justiției a devenit doctor la o universitate privată din Republica Moldova. Pagini întregi, furate fără citarea sursei, nu au fost văzute de CNATDCU, care i-a dat verdict de neplagiat la începutul lui 2020.

Am dezvăluit plagiatul uriaș din teza de doctorat scrisă de Florin Iordache în mai multe articole de presă scrise alături de jurnalista Cornelia Cozonac, în ianuarie 2017.

Pe data de 6 septembrie 2018 am decis să sesizez Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), pe baza dovezilor de plagiat din teza de doctorat cu titlul “Impactul corporațiilor transnaționale asupra proceselor de integrare economică a României în UE”, autor Iordache Florin.

În acest sens, am depus un dosar cu zeci de dovezi ale plagiatului lui Iordache.  


O parte din probele plagiatului lui Iordache AICI.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te