România închide școli, iar Newsweek a scris pe larg despre acest fenomen care pare ireversibil. În 2010 existau, în România, un număr de 7.588 de școli pentru ca, în 2018 să avem 7.200, iar un an mai târziu să avem doar 6.293.
Există și oameni care vor să oprească ori să corecteze aceste tendințe educaționale distructive. Mona Vlai este tânăra care s-a mutat din Timișoara la Fibiș, satul în care a copilărit, unde lucrează ca învățătoare. Ea a reușit să ia un autobuz scos din uz și transformat într-o bibliotecă pentru elevii școlii.
Citește și: Înființează 300 de școli și scrie prima Gramatică. „Prietenii” îl alungă. Mormântul lui, de negăsit
Când Mona Vlai era învățătoare la clasa pregătitoare, și-a pus întrebarea unde vor citi copiii în anii următori. La momentul respectiv, în școala de la Fibiș exista un spațiu foarte mic care ținea loc de bibliotecă — un soi de depozit de cărți, pentru că atât permitea spațiul. Așa că a început să caute soluții și a văzut pe internet diferite imagini cu autobuze transformate în biblioteci.
Nu a îndrăznit însă să viseze la așa ceva, până nu i-a văzut pe cei de la EduBuzz, care au transformat un autobuz vechi într-un spațiu pentru activități de tip afterschool. „Când am văzut EduBuzz mi-am zis că dacă s-a putut la Augustin, în Brașov, se poate și la noi”, povestește Mona Vlai, potrivit delasat.ro
Mona a beneficiat și de întregul sprijin al comunității locale
Așa că a început să caute un autobuz scos din uz pentru a-l transforma în ceea ce visa: un loc de lectură pentru elevi. Nu știa de unde va lua banii necesari, nu știa când se va întâmpla asta, dar a început să caute soluții. Așa a aflat de Timotion, un proiect prin care oamenii aleargă pentru a susține diferite cauze.
Mona a înscris ideea cu BiblioZaurul, ei au acceptat-o, iar de acolo lucrurile au început să se întâmple. A alergat la maraton alături de mai mulți susținători și a strâns banii pe care ea îi considera necesari pentru transformarea autobuzului, dar și pentru câteva ateliere pentru copii.
Moartea bibliotecilor
Această scădere vine cu „tragedii” pe toate liniile: numărul bibliotecilor și al volumelor puse gratuit la dispoziția tinerilor scad considerabil.
La revoluție, România avea 2.620 de biblioteci comunale, cifră care s-a menținut până în 2000 când s-a ajuns la 2.618. În 2010 mai existau un număr de 2.534 de biblioteci comunale. Apoi, a început declinul. În ultimii zece ani, s-au închis 781 de biblioteci la sate, în medie aproape 80 pe an.
Citește și: De „Ziua lecturii”: 8.000 de biblioteci închise de la Revoluție. 100 pe an doar în satele patriei
Închiderea bibliotecilor mai are o urmare: se împuținează numărul volumelor la care elevii au acces în mod gratuit. Potrivit cifrelor oficiale, numai în anul 2020, au dispărut 2,5 milioane de volume.
Citește și: 2.500.000 volume, dispărute în anul în care autoritățile au închis 400 biblioteci publice și școlare