În ce țară din UE au fost interzise temele pentru acasă? În România, temele epuizează copiii

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 03.04.2024 - 17:54
În ce țară din UE au fost interzise temele pentru acasă? În România, temele epuizează copiii Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
În ce țară din UE au fost interzise temele pentru acasă? În România, temele epuizează copiii Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Au fost făcute studii la nivel european prin care s-a demonstrat faptul că temele pentru acasă îi obosesc pe elevi. Astfel, unele state au și renunțat la ele.

SHARE

Elevii din școlile primare nu mai sunt nevoiți să zăbovească acasă la lecții. Cu toate acestea, există îndoieli dacă interdicția se extinde la toate școlile sau doar la cele publice, relatează marți Dziennik Gazeta Prawna.

Potrivit unui decret emis de ministrul Educației și Științei, Barbara Nowacka, elevii din școlile primare din Polonia nu mai pot primi teme obligatorii pentru acasă (excepție fac exercițiile precum desenarea de diapozitive în clasele I-III).

Eliminarea temelor pentru acasă în școli încă din aprilie. Ministerul Educației pregătește un regulament.

În ce țară din UE au fost interzise temele pentru acasă? În România, temele epuizează copiii

Articolul 14 din Legea Educației se referă la școlile nepublice în ceea ce privește clasificarea și promovarea și regulile de desfășurare a examenelor, care se aplică școlilor publice, explică Łukasz Łuczak, avocat și expert în educație.

Legiuitorul nu indică faptul că în școlile nepublice se aplică regulile de evaluare a elevilor din școlile publice. Prin urmare, restricția legată de temele pentru acasă nu se aplică nici în cazul acestor unități, subliniază avocatul.

Citește și:  Mii de profesori din România se vor lupta cu hackeri. Cum vor fi „antrenați”?

După cum adaugă el, o astfel de reglementare poate mări diferențele de nivel de predare între unitățile publice și cele nepublice, în avantajul celor din urmă.

În România, lucrurile stau puțin diferit. În anul 2016 a fost semnat un ordin conform căruia elevii de gimnaziu ar trebui să petreacă maximum 2 ore pe zi rezolvandu-și temele, astfel încât timpul dedicat scolii să fie cuprins intre 5 și 8 ore pe zi, conform examenultau.ro

Elevii din România încă au pagini întregi de scris pentru acasă

Același ordin prevede că temele pentru acasă trebuie să fie diferențiate, în funcție de nivelul și capacitatea fiecărui elev în parte, însă putini profesori fac asta.

În ciuda acestui ordin, la doar o luna de la începerea noului an scolar, elevii se simt deja epuizați.

Cadrele didactice și părinții sunt de acord că necesitatea temelor este de necontestat, însă faptul că acestea sunt date la toate materiile face că cerințele să fie adesea prea mari pentru copii, aceștia ajungând să resimță temele că pe o reala povara:

Citește și: Alina Gorghiu: „O sursă principală pentru multe rele din România este lipsa de educaţie juridică”

„Încerc să mi le fac pe repede înainte și nu înțeleg absolut deloc”, explica un elev.

În tara, situația temelor pentru acasă diferă de la mediul urban la cel rural: în orașe elevii sunt încarcați cu un program similar celor pentru adulți, iar la tara, unde nu sunt suficienți profesori, elevii sunt neglijați.

Ministerul Educației Naționale a realizat un studiu în anul 2017, din care a reieșit că aproximativ 80% dintre elevii și părinții intervievați au declarat că temele pentru acasă sunt mult prea obositoare.

Pe de alta parte, profesorii susțin că propunerile lor de a reduce numărul temelor pentru acasă au fost refuzate tot de către părinți, care își doresc rezultate școlare bune de la copiii lor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te