Ieșire incredibilă a sindicalistului Nistor, după ce o profesoară a vorbit de trădare: „Tupeistă”

DE Alex Darvari | Actualizat: 31.05.2023 - 12:45
Ieșirea incredibilă a sindicalistului Nistor - Foto: Newsweek România / colaj

Greva din învățământ încinge spiritele între profesori și liderii sindicali. Directoarea colegiului Caragiale l-a acuzat pe liderul sindical Marius Nistor că le ascunde lucruri. Acesta a numit-o tupeistă.

SHARE

Greva din învățământ continuă, dar apar primele contre între liderii sindicali și profesori. Directoarea colegiului I.L. Caragiale a declarat că „începe să aibă niște rezerve în ceea ce privește continuarea grevei profesorilor". Într-un dialog cu Marius Nistor, Andreia Bode a spus că sesizează niște „nuanțe” în discursul sindicalistului.

Marius Nistor, despre care Newsweek România a scris că încasează sume mari de bani, a acuzat-o de „tupeu” și s-a jurat că nu va trăda profesorii, potrivit digi24.ro  

Redăm o parte din dialogul dintre cei doi:

Marius Nistor: Am aflat și eu de declarația doamnei director de la I. L. Caragiale, Andreia Bodea. Distinsă doamnă directoare, când în urmă cu 2 săptămâni ați intervenit la televizor și spuneați că nu se va face greva și că nu trebuie o acțiune grevistă pentru salarii, ci doar pentru infrastructură, acum aveți tupeul să spuneți altceva? Unde e schimbarea de limbaj? Nu v-ați așteptat să intre colegii dumneavoastră în grevă? Cine trădează pe cine? Tot ce s-a discutat la Palatul Victoria și la Cotroceni s-a comunicat.

Singurii care decid asupra corectitudinii unei soluții și o pot accepta sunt colegii noștri. E inacceptabil un astfel de discurs din partea directoarei Bodea. E foarte multă diversiune în momentul de față. Niciodată nu s-a pus problema unei trădări. Care e liderul care a ieșit și a spus că de mâine încetați greva? Care a fost momentul în care nu am spus ce s-a discutat?

Andreia Bodea: M-am referit foarte clar că în calitate de director și de profesor trebuie să anunț zilnic 1200 de elevi și 1200 de părinți în baza cărui lucru la Caragiale continuă greva. Eu nu pot trimite oamenii să se uite la televizor, eu trebuie să dau răspunsurile. Eu ce răspuns să dau? Doar că vom continua greva? În baza a ce?, m-au întrebat părinții. Ce s-a hotărât? Păi nu știu, că la mine, ca director de colegiu, nu a ajuns nimic. Eu susțin greva, dar ar trebui să se comunice în alt fel, să știm despre ce e vorba. Mi-am exprimat nemulțumirea pentru îndelunga tăcere, revendicările noastre nu sunt numai despre salarii. Eu am spus: de ce când s-a lucrat la legile educației sau când a fost alocarea din PIB nu am ieșit în stradă cu sindicatele?
Eu m-am referit la ambiguitatea răspunsului, mă așteptam ca, de la portavoce, să se răspundă la întrebările: ce v-a spus Klaus Iohannis?, ce ați răspuns?, ce vă gândiți să facem?

Marius Nistor: Mesajul transmis a fost strict legat de ce s-a discutat. E o diversiune, nu vinde nimeni pe nimeni. Nu știu unde e chestia legată de vânzare. 

Citește și: Marius Nistor: 13.500 de lei pe lună ca șef de sindicat, 4.000 lei ca profesor fără să predea

Andreia Bodea: Nu sunt toți profesorii în stradă.

Marius Nistor: Când ați fost corectă? Acum sau în urmă cu două săptămâni?

Andreia Bodea: Eu nu cred că ce e acum e grevă generală.

Citește și: 21.000 lei / lună pentru Marius Nistor din 6 venituri. Câștigă de 4 ori mai mult decât un profesor

Marius Nistor: E ușor să arătăm cu degetul. Dvs concret, ca director, ați intrat în contact cu politicieni. Ce ați făcut să le transmiteți un mesaj? Știu că sunt nemulțumiri legitime, dar cine s-a bătut pentru rezolvarea acestei situații? Cei din sindicate asupra cărora aruncăm o mică umbră. De ce nu am făcut greve? Doamnă, ați câștigat concursuri pentru funcție, ați pus mâna vreodată pe legea dialogului social? Ați studiat în ce condiții se declanșează o grevă? Poate dacă o citeați, ați fi constatat că până de curând nu puteai declanșa greva pentru salarii. Și legea e valabilă din 2010. Liderul dvs v-a comunicat aceste informații.

Am avut o oportunitate. Acum vreți să va explicăm? Expirarea contractului colectiv de muncă. Nu e normal să aruncați acuzații fără să cereți explicații înainte. Credibilitatea are un termen foarte scurt, totul depinde de ce se întâmplă în perioada imediat următoare. Vom vedea cum se răspunde la problema creșterii salariilor și acel reper legat de salariul debutantului. Termen foarte scurt, adică cred că și azi se poate da un răspuns. Doamna director are presiunea exercitată de părinți și elevi, dar să știe că toată acea presiune la nivel național se răsfrânge asupra mea, ca lider sindical național. Mai puțin se discută cu un director decât cu un lider.

Poate pe dvs părinții vă menajează, dar pe mine în niciun caz. Nu avem de gând să trădăm mișcarea sindicală, nu ne cumpără nimeni, nu ne e teamă de nimic. Dacă și morții părinților noștri sunt implicați într-o astfel de ecuație ... am primit suficiente mesaje de amenințare, jignitoare, dar eu nu pot generaliza. Sunt minți înfierbântate, oameni care sunt revoltați că li se dau concediile peste cap.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te