Fost ministrul al Educației despre discursul absolventei care a criticat profesorii: ”Teribilism”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.06.2024 - 14:37
O fostă elevă de liceu a ținut un discurs despre sistemul de învățământ - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, spune că mesajul absolventei de liceu, șefă de promoție, care a criticat dur sistemul de învățământ din România, spunânc că a fost nevoită sî învețe doar pentru note.

SHARE
Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a explicat ce este, din punctul său de vedere, mesajul dur la adresa profesorilor și a școlii românești, a unei absolvente de liceu, șefă de promoție. 
 
Tânăra absolventă de la Colegiul "Mihai Viteazul" Ineu (cel mai mare liceu din judeţul Arad), Iulia Cociuba, a avut un discurs critic la adresa sistemului de educaţie, cu ocazia ceremoniei de absolvire, care s-a viralizat în câteva ore, ea afirmând că şcoala a învăţat-o să se conformeze, să mintă sau să-şi şteargă cu buretele personalitatea.

Fost ministrul al Educației despre discursul absolventei care a criticat profesorii: ”Teribilism”

Discursul tinerei a făcut înconjurul Internetului și a strânst foarte multe aprecieri, mai ales de la tinerii care gândesc la fel ca ea însă nu au avut ocazia sau curajul să vorbească despre neajunsurile din Educație. 
 
 
În încheiere, ea a transmis un mesaj: "Şcoala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulţumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucăţică din ei de fiecare dată când s-au aşezat la catedră şi care au fost mereu acolo pentru noi".

Contactată de Agerpres, directoarea liceului, Liliana Dana Nemeş, a spus că dascălii prezenţi nu au considerat că discursul s-a referit la şcoală, ci la sistemul în ansamblu.
 
Daniel Funeriu a spus însă că profesorii trebuiau să-i răspundă la acest mesaj dur.
 
”Cineva trebuie să spună că "discursul" -devenit celebru- al domnişoarei din Ineu nu este decât un teribilism al unui copil deştept (bănuiesc că nu de la "real", ci de la"uman"), dar care încă nu a înțeles care e rolul şcolii -aşa imperfectă cum este ea-, nu a înțeles încă exact că ea e responsabila propriei sale vieți -în care, din ce ți se dă, adică şcoala, tu triezi, extinzi, utilizezi în clădirea propriei personalități-.
 
Practic ceea ce a făcut domnişoara e ceea ce ar face un proprietar care se zborşeşte la constructorul unei case încă în construcție -care abia a turnat fundația- că nu vede încă decorațiunile interioare.
 
 
Cam tot ce solicită domnişoara sunt lucruri pe care ți le clădeşti singur, pe fundația cunoaşterii pusă de şcoală.
 
Sigur că tentația admirației maselor de stil "mamăăă, ce le-a zis-o" e mare -da, "sistemul" are multe hibe- dar singurul lucru pe care-l regret e că nu s-a găsit un profesor în sală care să-i dea, pe loc, un răspuns cald, inteligent, profund şi care să-i dea domnişoarei, şi nouă, de gândit.
 
Nu e nimic greşit ca la 18 ani să fii teribilist, mulți dintre voi ați fost, e însă surprinzătoare tracțiunea pe care, an de an, o au genul acesta de erupții”, a scrirs Funeriu pe pagina sa de Facebook.
 
Fostul ministru i-a urat ”succes” tinerei absolvente și a subliniat ca pe el școala l-a înzățat să se conformeze dar într-u alt fel.
 
”Mesajul meu către tânăra domnişoară e să-i doresc succes, să-şi pună ca țintă ameliorarea țării noastre, astfel încât copiii ei să fie fericiți. Şi să o invit să continue să-şi clădească personalitatea -încă în formare- pe fundația a ceea ce şcoala, aşa cum e ea, i-a dat.
Şi pe mine şcoala m-a învățat să mă conformez, dar am ales să mă conformez rigorilor impuse de laureați Nobel, rigorilor unor funcții publice, nu standardelor joase.
 
Iar dacă şcoala asta oribilă de azi a învățat pe cineva să mintă, îl rog pe acel cineva să citească despre viețile -de la Coposu la Mandela- celor pe care nici zeci de ani de puşcărie cruntă nu i-au făcut să mintă.
 
Iar noi să reflectăm asupra rolului şcolii care, în modesta mea opinie -şi a Constituției, dacă o citiți- e să te învețe. Restul, până la atingerea educației înalte, e treaba ta şi a familiei tale. Asta ne spune realitatea şi... Constituția.
 
Sunt foarte curios ce vor spune tinerii selectați la APEX-Maths 2024 despre asta”, a mai scris Funeriu.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te