Elevii susțin protestul din educație. ”Greva nu mai este doar bătălia profesorilor”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.06.2023 - 17:19
Elevii susțin greva profesorilor Foto: Facebook/Asociația Elevilor din Constanța

Asociațiile de elevi susțin greva din educație. Anunțul a fost făcut după ce două sindicate ale profesorilor au transmis că vor continua greva. Cadrele didactice protestează de două săptămâni și cer guvernului să le crească salariile.

SHARE

Asociațiile de elevi din România au anunțat că susțin în continuare greva profesorior. Anunțul a fost transmis prin comunicat de presă după ce, duminică, două federații sindicale din învățământ au transmis că vor continua protestul. 

Elevii consideră că ”lupta pentru educaţie de calitate aparţine întregii societăţi”.

Elevii susțin protestul din educație. ”Greva nu mai este doar bătălia profesorilor”

"Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM) îşi exprimă susţinerea în integralitate faţă de revendicările profesorilor. 

Astăzi, 4 iunie a.c., Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au transmis un comunicat de presă în care au anunţat oficial continuarea grevei, precum şi revendicările clare ale profesorilor.

Ne exprimăm susţinerea integrală faţă de revendicările lor şi de orice demers civic, inclusiv grevă, care are ca scop asigurarea finanţării corespunzătoare educaţiei. Suntem solidari cu profesorii noştri şi condamnăm ferm batjocura Guvernului faţă de educaţie din ultimii ani.

Citește și: Profesorii continuă greva. Sindicate: ”Am aflat pe surse că bugetul nu permite această cheltuială”

Lupta pentru educaţie de calitate aparţine întregii societăţi, iar în acest sens facem apel la toţi actorii implicaţi: elevi, părinţi, profesori, să se unească în lupta pentru acest ideal.

Este prilejul să solicităm cu toţii o finanţare adecvată a învăţământului, din perspectiva salariilor şi nu numai", se menţionează într-un comunicat de presă transmis de către Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Potrivit comunicatului menţionat, "greva nu mai este doar bătălia profesorilor, ci şi a elevilor".

Asociaţia Elevilor din Constanţa arată că solicită şi:

- Renunţarea la proiectul România Educată, având în vedere neconstituţionalitatea noilor legi ale educaţiei şi lipsa unei reforme reale ale educaţiei;

- Creşterea finanţării educaţiei până la echivalentul a 6% din PIB;

- Demiterea ministrului educaţiei Ligia Deca pentru tăierea transportului elevilor, discriminarea elevilor constatată de CNCD şi obţinerea unui buget jalnic pentru educaţie;

Citește și: EXCLUSIV Cu cât crește salariul fiecărui profesor pe baza ofertei guvernului. Simularea sindicatelor

- Reformarea planurilor de învăţământ în concordanţă cu recomandările internaţionale din domeniu, prin creşterea procentului de curriculum la decizia elevului din oferta şcolii;

- Revizuirea programelor şcolare şi adaptarea educaţiei la revoluţia digitală şi inteligenţa artificială;

- Asigurarea transportului judeţean gratuit al elevilor, fără restricţii şi plafoane, respectând prevederile Regulamentului 1370 /2007 şi ale Legii nr. 92/2007;

- Mărirea burselor elevilor, raportat la salariul minim brut pe economie;

- Asigurarea unei mese calde pentru toţi elevii.

Citește și: Profesorii din învățământul superior susțin greva din Educație. "Furia guvernanţilor, în creştere"

"Solicităm ca batjocura politicienilor cu privire la educaţie să înceteze de urgenţă.", se mai menţionează în comunicatul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Potrivit comunicatului, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te