Elevii cu note mici își iau „adio” de la bursele de merit. Banii vor merge la cei cu medii mari

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 27.03.2024 - 16:29
Elevii cu note mici își iau „adio” de la bursele de merit. Banii vor merge la cei cu medii mari Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Bursele de merit vor fi acordate doar elevilor cu note mari, asta după ce timp de câteva luni bune și cei cu media sub 5 au primit 450 de lei lunar.

SHARE

Din 15 noiembrie 2023, peste 8.500 de elevi cu medii școlare mici și foarte mici, adică cu note de 1, 2, 3 și 4, au luat lună de lună bursă de merit decisă direct de ministrul Ligia Deca.

Prin noul proiect de OUG discutat în cele 5 luni care au trecut de atunci, bursa de merit rămâne doar pentru meritul de a avea media între 10 și 9:50 și pentru olimpici.

Elevii cu medii peste 7 pot primi noua bursă de reziliență, inventată pe scheletul bursei de studiu din trecut, dar fără criteriu de venit, însă doar dacă mai rămân locuri de bursieri în limita de 30% din fiecare clasă.

Elevii cu note mici își iau „adio” de la bursele de merit. Banii vor merge la cei cu medii mari

Bursa de merit în cuantum de 450 de lei s-au acordat după un criteriu ciudat. Iau bursă de merit primii 30% din fiecare clasă în ordinea mediilor.

Citește și: 300 de lei bursă pentru elevi indiferent de veniturile părinților. Până când pot fi depuse cererile

Cum sunt clase unde ultima medie este 8 sau 8,50, rezultă că elevi și cu media 9 nu iau bursă de merit.

Există și clase mai slabe unde media cea mai mare este 7 sau 8. Aici primii 10% care iau bursă de merit pot fi elevi de 6.

Citește și: Ce venituri infime trebuie să aibă o familie ca elevul să ia bursă socială. Ce documente depui

Bineînțeles că legea a stârnit multe controverse, atât în rândul cadrelor didactice, a părinților, elevilor dar și a autorităților care au considerat că discrepanțele mari trebuie eliminate și că bursele de merit ar trebui acordate doar celor care au note mari.

“În acest moment (n.red potrivit proiectului de metodologie pentru anul școlar 2024-2025), bursele de merit și cele de reziliență însumează 30% din colectivul fiecărei clase.

Citeşte şi: 500.000 de elevi din România beneficiază de burse de merit. Unii o obțin și cu medii de 2

Pe vechea metodologie (n. red adică pe cea actuală) aveam 30% doar pe burse de merit. Impactul bugetar pe burse de merit se încadrează în anvelopa bugetară pe care o avem.

Iar ca număr de beneficiari de burse de merit pe bază de rezultate și medie avem undeva la 343 de mii față de 516 mii, câți sunt în prezent, dar adăugăm și beneficiarii burselor de reziliență care sunt 164 de mii.

Practic, de la 516 mii de beneficiari de burse de merit cât avem acum, vom avea peste 507 mii de beneficiari împreună cu bursele de reziliență”, a spus Lixandru, conform edupedu.ro.

De precizat, cifrele anunțate de Florian Lixandru reprezintă estimări pe numărul de elevi din acest an școlar 2023-2024.

Doar elevii foarte buni vor primi burse

În prezent, 30% dintre elevi din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, cu media peste 9,50 primesc bursă de merit.

Noua metodologie cumulează în pragul de 30% atât bursele de reziliență (acordate elevilor cu medii peste 7) cât și bursele de merit (pentru elevi cu medii între 9,50 și 10).

Potrivit datelor din starea raportului învățământului pe 2022-2023, erau înscriși 727.857 de elevi la gimnaziu și 590.441 de elevi la liceu, în total 1.318.000 de elevi. 
Asta înseamnă că aproximativ 26% dintre elevii de gimnaziu și liceu la nivel de țară vor lua anul viitor burse de merit cu medii peste 9.50.
 

În prezent, sunt 39% din totalul de elevi de gimnaziu și liceu care iau peste 9,50, adică cei 516 mii de elevi care iau în prezent bursă de merit. După noile criterii, va scădea cu peste 10% numărul acestor elevi.

Bursa de merit, în valoare de 450 de lei pe lună, cuantum minim stabilit de lege, va fi acordată elevilor de gimnaziu și liceu dacă vor avea media anuală peste 9,50 și dacă vor îndeplini două condiții: sub 10 absențe pe lună și media 10 la purtare sau calificativul “Foarte Bine”, în cazul elevilor de clasa a V-a.

Până acum, 8,74% din totalul burselor de merit revin elevilor care se încadrează în tranșa de medii 5.00 - 7.99 și 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00. Raportat la numărul total de burse școlare (peste 1.289.000), bursele acordate pentru medii situate pe această tranșă reprezintă 0,66%.

6,64% dintre bursele de merit sunt acordate pentru premii la etape județene sau naționale ale olimpiadelor/competițiilor școlare și extrașcolare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te