Alegeri prezidențiale LIVE

Rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,98 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Cea mai mare fraudă școlară din România: elevi de nota 4, absolvenți de 12 clase cu bac inclus

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.12.2021 - 14:45

Mii de elevi au terminat gimnaziul cu medii generale bune și foarte bune, fără să cunoască limba română și fără să aibă noțiuni elementare de matematică. Apoi au fost admiși în licee cu specializarea filologie, matematică-fizică sau economie, deși au luat note sub 5 la examene.

SHARE

Ei au fost admiși în licee cu specializarea filologie, matematică-fizică sau economie, deși au luat note sub 5 la examenele de matematică și limba română de la Evaluarea Națională.

Citește și: „Nu te vaccina", sloganul de pe camionul unei firme de pompe funebre din SUA care a devenit viral

Poți termina 12 clase fără să cunoști limba română și nici matematica elementară? Răspunsul este da. O dovedesc rezultatele de la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a.

Citește și: VIDEO Golful devine sportul preferat al interlopilor: Încă o bătaie cu crose în trafic, în București

Potrivit cifrelor oficiale, din cei 123.122 de candidaţi prezenți, un număr de 94.629 candidaţi (76,9%) au obţinut medii m ai mari sau egale cu 5, iar 28.493 candidaţi (23,1%) au obţinut medii mai mici decât 5. 

Citește și: Cum au furat Burtea, Bibi și Părăuță 250.000 de euro și au fost prinși când îi spărgeau la mare

Un număr de 19.000 de elevi au luat note sub 5 la examenul de limba română. 40.000 de elevi au luat note sub 5 la examenul de matematică.

Acești elevi au fost repartizați în licee, pentru că Evaluarea Națională nu se pică. 

La liceu se intră și cu medii de 2 sau 3

Media finală de la Evaluarea Națională este folosită pentru repartizarea elevilor în liceu. 

Media finală pentru repartizarea la liceu se calculează după formula: 80% notele la examenele de matematică și limba română de la Evaluarea națională și 20% media claselor V – VIII. Iar de aici încep aberațiile. 

Există județe unde aproape o treime dintre elevi nu au luat medie de trecere la examenele de matematică și de română: Teleorman, Caraș-Severin, Girgiu și Călărași – 35%, Vaslui – 34%, Mehedinți – 30%, Ialomița, Dolj – 29%. 

Ei au fost repartizați în liceu. 

„Doar un număr de 1.332 de elevi nu au reuşit să fie repartizaţi în prima etapă“, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cinci puncte între media la clasă și examen

Newsweek România a descoperit că elevi cu medii bune sau foarte bune în gimnaziu au picat examenul de evaluare națională cu note mai mici și cu 5-6 puncte. 

Exemple:

✅ Notă finală Evaluare Națională: 3,23  / 1,6 la română, 3 la matematică. Media notelor clasele V- VIII: 6,96 (Arad)

✅ Notă finală Evaluare Națională: 1,8 / 1,6 la română, 2 la matematică. Media notelor clasele V-VIII:
8,03 (Arad)

✅ Notă finală Evaluare Națională: 2,47 / 2,45 la română, 2,5 la matematică. Media notelor clasele V-VIII: 8,31 (Satu Mare)

✅ Notă finală Evaluare Națională: 2,62 / 2,75 la română, 2,5 la matematică. Media notelor clasele V-VIII: 8,22 (Cluj) (tabel 1).

„Corijenți“ la matematică, admiși la clase cu profil real

Liceele trebuie „umplute“ cu absolvenți de clasa a VIII-a, iar profesorii trebuie să își păstreze normele. 

Așa se explică că, în liceele din România, sunt acceptați în clase cu profil „matematică-informatică“ elevi care nu au luat notă de trecere la examenul de matematică de la Evaluarea Națională.

Un elev a fost admis la Colegiul Național „I L Caragiale“, Moreni, specializarea matematică-informatică, cu nota la matematică 3; română - 5,4; media clasele V - VIII: 8,50. Media finală pentru admiterea în liceu: 5,06. 

La același colegiu și la aceeași specializare s-a intrat și cu note decente: 6,7 la matematică și aproape 8 media finală.

Alt elev a fost admis la Colegiul Național „Roșiorii de Vede“, specializarea matematică-informatică cu nota la matematică 3,95; română - 7,4; media la clasele V-VIII: 9,7. Media finală, admitere liceu: 6,48.

Nu cunosc limba română, dar au intrat la filologie

După aceeași rețetă, sunt admiși în clase de filologie elevi care au luat note sub 5 la examenul de limba română de la Evaluarea Națională (tabel 2). 

La secția filologie a Liceului Ovidiu Densușianu din Hunedoara a fost admis un elev cu nota 4,3 la limba română. Deși nu cunoaște limba maternă, în clasele V-VII a obținut media 9,46.

Citește și: Cea mai mare fraudă din România: elevi cu 12 clase fără să știe limba română

 

La Liceul Ștefan Pricopiu din Vaslui, secția filologie, a fost repartizat un elev care a luat 4,9 la limba română. În același județ și tot la filologie a fost repartizat la liceul Ștefan cel Mare un elev cu nota 4,85 la limba română.

Economiștii de mâine cu 2 la matematică

Liceele care au clase de economie nu au nicio problemă în a admite elevi care nu au obținut notă de trecere la examenul de matematică (tabel 3).

La Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân, la secția economie a fost acceptat un elev cu media finală 3,5. El a obținut 2,5 la matematică, 2,1 la limba română și a avut media claselor V-VIII 8,34.

În București, la clase de comerț și economie s-a intrat cu note între 2,5 și 3,5. La fel în alte județe, cum ar fi Timiș.   

Ministrul se gândește la schimbări

Ministrul Educației a anunțat posibilitatea ca elevii admiși la liceu să nu mai susțină Evaluarea Națională (tabel 4). 

„Una din variante este să nu fie supuși la două examene, dacă au dat admiterea la un liceu și au fost declarați admiși, să nu mai fie nevoie să susțină și Evaluarea Națională…

Cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu pot fi declarați admiși la acel liceu, restul vor fi repartizați computerizat.

Poate vom apela la soluția ca un liceu să nu ocupe toate locurile prin concurs propriu și va lăsa un 25% pentru ocupare prin repartizare computerizată“, a explicat Cîmpeanu.

Diferența dintre numărul elevilor care întră în clasa a IX-a și numărul elevilor (din promoția curentă) care ajung să dea examenul de bacalaureat este de doar câteva mii. Astfel, o parte importantă dintre elevii cu note sub 5 la examenele de matematică sau română de la Evaluarea Națională (clasa a VIII-a) ajung să termine 12 clase în România. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te